Çinli motorumla 10 bin km yağ testi

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Sıkıştırmadan kullanılan Japonlar için bile tam sentetikle 10.000 iyidir sanki? Honda bile 10W-30 ince yağla 12.000 diyor yani.

Gerçi kuryelik falan yapılmıyorsa 5 ile 10.000 arasında öyle aman aman bir maliyet farkı yok hani. 6.000'de yapıştırıp geçilebilir gayet. Şimdi ki Castrol Power1 Ultimate'e geçiyorum zaten artık hiç uyuz etmez beni; fiyatı makul bir yağ.
Bizim motorların kullanma klavuzunda 6bin km yazıyor, benim modelde full sentetik de dememiş, 10-40 demiş sadece. 6bin km zaten benim için 1 yıl demek, hatta bir yılda 6bin km olmuyor bile. Ben de senden görüp Castrol Power1 Ultimate yağ almıştım, artık gelecek sezon başı bakımda onu koydurucam. Yılda bir yağa 1500 lira vermek de koymaz, bir köfte gezisi bile daha pahalıya çıkıyor artık benzini de katınca zaten.

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Bence mutlu olduğunuz bir yağı uzun süre düzenli kullanmak daha sağlıklı. Sürekli marka, model ve vizkozite değiştirmenin de bence bir sıkıntısı olabilir. Yıllarca 10-40 kullandım, 15-50'ye geçtiğimin 7000. km'sinde motor çöp oldu. Hani vizkozite değişimindendir demiyorum ama tesadüfi olarak başıma geldi.

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Bizim motorların kullanma klavuzunda 6bin km yazıyor, benim modelde full sentetik de dememiş, 10-40 demiş sadece. 6bin km zaten benim için 1 yıl demek, hatta bir yılda 6bin km olmuyor bile. Ben de senden görüp Castrol Power1 Ultimate yağ almıştım, artık gelecek sezon başı bakımda onu koydurucam. Yılda bir yağa 1500 lira vermek de koymaz, bir köfte gezisi bile daha pahalıya çıkıyor artık benzini de katınca zaten.
Aynen. Her 6.000'de tam sentetik Castrol Power1 Ultimate 5W-40'a sabitledim artık.

Motosikleti
Ns200 15"
Sıkıştırmadan kullanılan Japonlar için bile tam sentetikle 10.000 iyidir sanki? Honda bile 10W-30 ince yağla 12.000 diyor yani.

Gerçi kuryelik falan yapılmıyorsa 5 ile 10.000 arasında öyle aman aman bir maliyet farkı yok hani. 6.000'de yapıştırıp geçilebilir gayet. Şimdi ki Castrol Power1 Ultimate'e geçiyorum zaten artık hiç uyuz etmez beni; fiyatı makul bir yağ.
Abi benim için maksimum 5.000 kilometre Avrupa veya Japon farketmeden kafamdaki değişim planı bu. Yurt dışında motor yağı analiz eden insanların yorumlarını ve yağın en sağlıklı çalıştığı kilometreyi analiz eden insanlarında bu kilometrelerde en çok verim aldıklarını ve bu kilometreden sonra yağın incelerek basınç altında tutunmadığı kanısına varılıyor.

Kendi tecrübelerim arasında otomobillerde 7.000 kilometreden sonra yağın yapısının kötüye doğru gitmesidir, yaşı olan araçlarda 5.000 kilometrede değişim sağlıyorum, hatta yağ bakımını yaptığım bir arabada 7.000 kilometreden sonra eksiltme görüyoruz.

Motor yağı cimrilik yapılacak en son konu olmalıdır, kuryelik yaparken bile 2000-2.500 kilometreyi geçirmemeye özen gösterdim. 35.000 kilometrede motorun içi şu an pırıl pırıl.

1000 km bakım aralığı servislerin ticari kaygıları kaynaklıdır diye düşünüyorum,
1000 km dediğin nedir ki?

2000-3000 km yarı sentetik yağ ile 125cc'de ideal.
5000 km, iyi bir yağ ile yine kurtarabilir.

Ama 10.000 km zarar görmeye başlayacaktır,
1 litre yağ, 7-8 bin devir. Çin kalite sekman piston silindir...
Ufuk çok aydınlık değil.
Göreceğiz abi hep beraber 😄

Motosikleti
Ns200 15"
Bence mutlu olduğunuz bir yağı uzun süre düzenli kullanmak daha sağlıklı. Sürekli marka, model ve vizkozite değiştirmenin de bence bir sıkıntısı olabilir. Yıllarca 10-40 kullandım, 15-50'ye geçtiğimin 7000. km'sinde motor çöp oldu. Hani vizkozite değişimindendir demiyorum ama tesadüfi olarak başıma geldi.
Abi tam olarak arızanın sebebi bulundumu?

Drift ile 10.000km yağ değişimi çok riskli bir deneme; filtre yokluğunu geçtim, Drift'in yağ kapasitesi ne kadar ki zaten? 10.000km'ye kalmaz tüm yağı yutar o motor, o kilometrelere kadar mümkünatı yok gelemezsiniz. (Yağ eksildikçe tamamlayacaksanız ayrı konu...)
Zaten yağ kalmadığı kmye gelmeden bırakırım testi. Motora zarar vermek değil amacım sadece bi merak kaç kmye kadar dayanacak merak ediyorum.

Motosikleti
Ns200 15"
Bilemiyorum kardeşim ama haber çıkar yakında. Bu arada ben motoru sattım paramı aldım ama çekme belgeli olarak devrini yarın İstanbul'da gerçekleştireceğim. Motor artık yedek parça. Son halini de aşağıya koyuyorum.

Vay be abi, Er6F'i bu halde göreceğim aklıma gelmezdi.

Konuya farklı bir bakış açısı getirelim. Dünya'daki en sert malzemelere baktığımızda , elmas, cam, carbide, taş, kum gibi şeyler. Liste uzatılabilir.
Hatta benim bilmediğim pek çok sert malzemeler vardır. Bu malzemelerin genel özelliği Karbon temelli malzemeler olmasıdır. Çeliği bile sertleştirirken yüzeyi karbonla dövülür yada bileşiğine karbon vs.. gibi malzemeler ilave edilir. Yani kısaca karbon sert bir malzemedir. Nasıl oluşur? ısı ve basınç altında bir şeylerin yanması(sıkışması) ile oluşur. Yağın içine siyah görüntüyü veren de yanmış yağ parçacıkları ile benzin ve içeri giren mikro toz zerreciklerinin sıcaklık ve sürtünme ile beraber yanması sonucu oluşur. Yağın görevi, bu parçacıkları alıp motordan uzaklaştırmak ve filtre içinde süzmek, sürtünmeyi azaltmak ve soğumayı kolaylaştırmaktır.
Eğer biz bu karbon parçacıklarını yağ içinde bırakırsak şunlar olur. Yağın içinde bulunan bu parçacıklar, elimize aldığımız zımpara kağıdı ile metal yüzeyi zımparalamamıza benzer şekilde pistonları, gömlekleri, zincirleri, biyel kollarını rulmanları mikro boyutta aşındırmaya başlar. Boşluklar oluşturur. Motor zamanla boşluklu çalışmaya başlar. Yağ yakar. vs...vs...
Yağı değiştirmenin mantığı şudur. Yanık parçacıkları motordan uzaklaştırmak. Hatta eğer yağı yüksek sıcaklık ile bozmazsanız, hassas bir filtreden geçirip tekrar kullanabilirsiniz. filtre edilmiş yağ tekrar altın sarısı rengine döner.
Denemelerinizi bu mantığa göre yapmanız daha mantıklı olacaktır.
Sık yağ değiştirip motorun ömrünün uzadığını görebilirsiniz. Yağ değiştirme periyotlarını uzatarak motorun öldüğünü göremezsiniz belki ama sizden sonra satın alan kullanıcılar bunu görebilir.
Motordan çıkan yağ, profesyonel bir firma tarafından analiz edilmeden de ne olduğu anlayamazsınız. Bu gözle görülecek bir şey değildir.
Bilgileri için teşekkür ederim. İlk motosikletim olduğu için satmak gibi bir niyetim yok benim. Kardeşime bırakmayı düşünüyorum.

Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
yine milletimiz motoru yapan mühendisten iyi biliyor her şeyi :)

Motosikleti
XV250 - FZ6
Motor artık yedek parça. Son halini de aşağıya koyuyorum.

Motoru hurdaya çıkıncaya kadar kullanmak buna denir herhalde.
Bu arada hurda indiriminden falan faydalanmak mümkün olmaz mıydı acaba, ötv'siz yeni bir Kawasaki Z900 RS yarı fiyatına falan alınabilirdi belki.

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Motoru hurdaya çıkıncaya kadar kullanmak buna denir herhalde.
Bu arada hurda indiriminden falan faydalanmak mümkün olmaz mıydı acaba, ötv'siz yeni bir Kawasaki Z900 RS yarı fiyatına falan alınabilirdi belki.
Hiç uğraşmak istemedim, zaten Z900Rs için bir kaç ay param olmayacak. Dedim "yok olsun, gitsin"

Motosikleti
Ns200 15"
yine milletimiz motoru yapan mühendisten iyi biliyor her şeyi :)
Arabalarda belirtilen genelde 30.000 kilometre (yurt dışında), bunu İstanbul trafiğini geçtim normal zamanda yapılsın bakalım ne oluyor :) özellikle daha agresif çalışan BMW gibi arabalarda ne olacağını görelim. :)

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Abi benim için maksimum 5.000 kilometre Avrupa veya Japon farketmeden kafamdaki değişim planı bu. Yurt dışında motor yağı analiz eden insanların yorumlarını ve yağın en sağlıklı çalıştığı kilometreyi analiz eden insanlarında bu kilometrelerde en çok verim aldıklarını ve bu kilometreden sonra yağın incelerek basınç altında tutunmadığı kanısına varılıyor.

Kendi tecrübelerim arasında otomobillerde 7.000 kilometreden sonra yağın yapısının kötüye doğru gitmesidir, yaşı olan araçlarda 5.000 kilometrede değişim sağlıyorum, hatta yağ bakımını yaptığım bir arabada 7.000 kilometreden sonra eksiltme görüyoruz.

Motor yağı cimrilik yapılacak en son konu olmalıdır, kuryelik yaparken bile 2000-2.500 kilometreyi geçirmemeye özen gösterdim. 35.000 kilometrede motorun içi şu an pırıl pırıl.
Motoru 10 yıldan fazla kullanmak planlanıyorsa bu ekstra ihtimam mutlaka marjinal bir fayda sağlar, ancak motosiklet bu süre kadar veya daha kısa tutulacaksa çok anlamlı gelmiyor bana. Yağ anormal bir çevre kirletici, üretici 15.000 dediyse 10.000, 12.000 dediyse 6-8.000 civarı ve 1 yıl içinde mutlaka değişim bence iyi bir uzlaşma olur.

Ayrıca motosiklet sadece motordan (bundaki metal aksamdan) ibaret değil; yıpranan sınırlı ömre sahip pek çok başka kritik parçası var. Mesela fren hortumları, mesela soğutucu hortumları, yakıt hortumları. Bunları kaç kullanıcı tam takım değiştiriyor? ;)

Böyle diye diye o Castrol yağı bana aldıracaksınız en sonunda.

Motosikleti
Ns200 15"
Motoru 10 yıldan fazla kullanmak planlanıyorsa bu ekstra ihtimam mutlaka marjinal bir fayda sağlar, ancak motosiklet bu süre kadar veya daha kısa tutulacaksa çok anlamlı gelmiyor bana. Yağ anormal bir çevre kirletici, üretici 15.000 dediyse 10.000, 12.000 dediyse 6-8.000 civarı ve 1 yıl içinde mutlaka değişim bence iyi bir uzlaşma olur.

Ayrıca motosiklet sadece motordan (bundaki metal aksamdan) ibaret değil; yıpranan sınırlı ömre sahip pek çok başka kritik parçası var. Mesela fren hortumları, mesela soğutucu hortumları, yakıt hortumları. Bunları kaç kullanıcı tam takım değiştiriyor? ;)
Ben aldığım aracı genel satmak niyetim olmuyor, o yüzden maksimum verim almayı planlarım hep. :)

Arabamın 1 amortisörü patlak diye 4 tanesini birden değiştirdim, ön takozlar ve tampon lastikleride dahil. Frenleri değiştirirken fren namına varsa değiştim. Kimi şeyleri alıp satmaktan ziyade ben bindiğim sürede canımı ve malımı tehlikeye atmayacak düzeye getiririm. Bizim kullanıcılarımız genelde bilinçsiz, bir çok araç yarım yamalak yolda.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar