Çinli motorumla 10 bin km yağ testi

İki motorum var birisi pcx diğeri mh drift
Driftin bin km olması ucuz olduğu için anlaşılır ama honda gibi sağlamlığıyla bilinen bir marka neden 3000 km demiş türkiye için anlamıyorum, gerçekten motorun sağlığı için mi gerekli yoksa para kazanmak için mi merak ediyorum. Bu yüzden bi test yapacağım.
Driftin bakım aralığı bin km ama ben bu aralığı çok az buluyorum ve 10 bin yapacağım.
Motorum 20 bin km de olduğu için bence çok riskli değil bu test, 100 liralık yağ koysam onunlada idare eder bence 1000 km.
10 bin testinde ipone 10w40 yağ kulanacağım
2 bin de bir buraya bi fark var mı yazacağım.

Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Buraya resim nasıl ekleniyor yardımcı olur musunuz

Motosikleti
TVS Raider 125
Driftin bin km olması ucuz olduğu için anlaşılır ama honda gibi sağlamlığıyla bilinen bir marka neden 3000 km demiş türkiye için anlamıyorum, gerçekten motorun sağlığı için mi gerekli yoksa para kazanmak için mi merak ediyorum. Bu yüzden bi test yapacağım.
Driftin bakım aralığı bin km ama ben bu aralığı çok az buluyorum ve 10 bin yapacağım.
Motorum 20 bin km de olduğu için bence çok riskli değil bu test, 100 liralık yağ koysam onunlada idare eder bence 1000 km.

Hızlıresim gibi bir siteye yükleyip linki buraya ekleyin

Biraz riskli bir test gibi ama periyodik olarak kontrol edeceğiniz için bir şey olursa fark edebilirsiniz

hocam türkiye'deki kullanım şartlarını dikkate alarak bakım aralığını belirliyorlar.
önemli olan motorun hangi yük altında, kaç saat çalıştığı'dır ama bunu ölçemediğimizden yaptığı kilometreye bakıyoruz.
dur-kalk'lar, stop edip tekrar marşa basma'lar, soğuk motora yüklenme'ler yıpratıcı etmenler. açık bir yolda 90 kilometre hızla akıp gidiyor olsan motor da yıpranmaz, yağ da bozulmaz.

Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
türkiyedeki iklimmiş yol şartlarıymış bunlar hikaye bulgaristan yunanistanla çok da farkımız yok kullanıcıyı düdükleme çabasından başka bir şey değil

hocam türkiye'deki kullanım şartlarını dikkate alarak bakım aralığını belirliyorlar.
önemli olan motorun hangi yük altında, kaç saat çalıştığı'dır ama bunu ölçemediğimizden yaptığı kilometreye bakıyoruz.
dur-kalk'lar, stop edip tekrar marşa basma'lar, soğuk motora yüklenme'ler yıpratıcı etmenler. açık bir yolda 90 kilometre hızla akıp gidiyor olsan motor da yıpranmaz, yağ da bozulmaz.
Deneyip görücem hocam

türkiyedeki iklimmiş yol şartlarıymış bunlar hikaye bulgaristan yunanistanla çok da farkımız yok kullanıcıyı düdükleme çabasından başka bir şey değil
Hindistan bizden beterken bile bin km de değildir bence bakım aralığı. Banada öyle geliyor

Motosikleti
Forza250-cygnusL
Hiç bir motorda 1000 km bakım aralığı olmaz...
Sana ilk bakım için demiş olmasınlar sakın ?..
Ben de 5000 10000 bakıma karşıyım..3000 km de değişirim yağımı..
Ama bin km de abartı.. Boşa yağ ve nakit israfı..

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
bence de ilk bin kmdir o. 3bin iyidir yağ filtresi olmayan motorlar için.

Çinliler nedense yağı daha erken bozuyor, metal kalitesi kaynaklı aşırı ısındığını düşünüyorum, bu tabi ki teori asıl nedeni bilmiyorum. 1000km sonra bile vitesler takur tukur oluyor. 2000 üzerine çıkmanızı tavsiye etmem 2000 de bile su gibi oluyor yağ. Çinliler için bence ideal yağ değişim aralığı 1500 - 2000 arasıdır.

Motosikleti
Kymco Downtown350i/Dominar 400/Suzuki GSX-8S
Driftte kağıt filtremi var yoksa sadece süzgeç mi? Sadece süzgeçse ondan kısadır.

Pcx 3000 bin km driftin ise bin km

bence de ilk bin kmdir o. 3bin iyidir yağ filtresi olmayan motorlar için.
Yok espresso abi driftin bakım kitabında bin km yazıyor her bakım için.

Driftte kağıt filtremi var yoksa sadece süzgeç mi? Sadece süzgeçse ondan kısadır.
Tel süzgeç var

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Eski kasa xmax'lerde filtre yok sadece süzgeç var bu yüzden 3bin km yağ değişim aralığı, yenilerde yağ filtresi eklenmiş, 5bin km yapmışlar.

Pcx 3000 bin km driftin ise bin km

Yok espresso abi driftin bakım kitabında bin km yazıyor her bakım için.

Tel süzgeç var

Tel süzgeç var diyedir. ama yine de 1000km çok kısa. her ay yağ mı değişecek? günlük çok kullanan ayda bin km rahat yapar.

1000 km bakım aralığı servislerin ticari kaygıları kaynaklıdır diye düşünüyorum,
1000 km dediğin nedir ki?

2000-3000 km yarı sentetik yağ ile 125cc'de ideal.
5000 km, iyi bir yağ ile yine kurtarabilir.

Ama 10.000 km zarar görmeye başlayacaktır,
1 litre yağ, 7-8 bin devir. Çin kalite sekman piston silindir...
Ufuk çok aydınlık değil.

Motosikleti
Forza250-cygnusL
Ya adamlar motoruna güvenmiyor , ya da taş mı yiyelim mantığındalar..
Şöyle izmirden çıkıp karadeniz gezisi yapsa yolda 3 kere yağ mı değişecek bu adam :ROFLMAO: :ROFLMAO:

Motosikleti
Ducati Multistrada 950
Eski kasa driftte bakım aralığı 2kda birdi. Ben 3kda bir hatta bir kere 4kda bir değiştirmiştim. Hiç bir problem yaşamadım 10bin sürüp sattım. Yağ eksiltme oranına dikkat et sadece. Benimki 1kda 50ml azaltıyordu. Sen 10k gideceksen mutlaka baya bi yağ eksilir eksildiğinde biraz eklemen iyi olur

nah yok

test demişsin, yağı daha geç değiştirip neyi nasıl ölçeceksin veya test edeceksin?
motorun çalışıp çalışmayacağını mı görmek istiyorsun yağı bin'de değil 5bin km'de değiştirince.

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Drift ile 10.000km yağ değişimi çok riskli bir deneme; filtre yokluğunu geçtim, Drift'in yağ kapasitesi ne kadar ki zaten? 10.000km'ye kalmaz tüm yağı yutar o motor, o kilometrelere kadar mümkünatı yok gelemezsiniz. (Yağ eksildikçe tamamlayacaksanız ayrı konu...)

Motosikleti
Ns200 15"
Drift ile 10.000km yağ değişimi çok riskli bir deneme; filtre yokluğunu geçtim, Drift'in yağ kapasitesi ne kadar ki zaten? 10.000km'ye kalmaz tüm yağı yutar o motor, o kilometrelere kadar mümkünatı yok gelemezsiniz. (Yağ eksildikçe tamamlayacaksanız ayrı konu...)
Katılıyorum, düşük hacimli hava soğutmalı motosikletlerde uzun süre yağ dayanmıyor. Yüksek devir ve basınç altında çalıştıkları için yağı çabuk yıpratıyor ve basınç altındaki dayanımı düşüyor. Bu dayanım düşünce yağ özelliğini kaybetmeye başlayıp inceliyor ve aynı zamanda eksiltmeye başlıyor.

Avrupalı üreticiler uçup kaçıp 10.000-15.000 kilometre bakım aralığı veriyorlar ama bunlar yanlış, motor ömrünü en uzun süre kullanılması isteniyorsa 5.000 kilometre en ideali, buda sıvı soğutmalı ve yağ filtresi olan modeller için.

Yağdan tasarruf edip motorun iç parçalarının zarar görmesini sağlamak iyi değildir.

Konuya farklı bir bakış açısı getirelim. Dünya'daki en sert malzemelere baktığımızda , elmas, cam, carbide, taş, kum gibi şeyler. Liste uzatılabilir.
Hatta benim bilmediğim pek çok sert malzemeler vardır. Bu malzemelerin genel özelliği Karbon temelli malzemeler olmasıdır. Çeliği bile sertleştirirken yüzeyi karbonla dövülür yada bileşiğine karbon vs.. gibi malzemeler ilave edilir. Yani kısaca karbon sert bir malzemedir. Nasıl oluşur? ısı ve basınç altında bir şeylerin yanması(sıkışması) ile oluşur. Yağın içine siyah görüntüyü veren de yanmış yağ parçacıkları ile benzin ve içeri giren mikro toz zerreciklerinin sıcaklık ve sürtünme ile beraber yanması sonucu oluşur. Yağın görevi, bu parçacıkları alıp motordan uzaklaştırmak ve filtre içinde süzmek, sürtünmeyi azaltmak ve soğumayı kolaylaştırmaktır.
Eğer biz bu karbon parçacıklarını yağ içinde bırakırsak şunlar olur. Yağın içinde bulunan bu parçacıklar, elimize aldığımız zımpara kağıdı ile metal yüzeyi zımparalamamıza benzer şekilde pistonları, gömlekleri, zincirleri, biyel kollarını rulmanları mikro boyutta aşındırmaya başlar. Boşluklar oluşturur. Motor zamanla boşluklu çalışmaya başlar. Yağ yakar. vs...vs...
Yağı değiştirmenin mantığı şudur. Yanık parçacıkları motordan uzaklaştırmak. Hatta eğer yağı yüksek sıcaklık ile bozmazsanız, hassas bir filtreden geçirip tekrar kullanabilirsiniz. filtre edilmiş yağ tekrar altın sarısı rengine döner.
Denemelerinizi bu mantığa göre yapmanız daha mantıklı olacaktır.
Sık yağ değiştirip motorun ömrünün uzadığını görebilirsiniz. Yağ değiştirme periyotlarını uzatarak motorun öldüğünü göremezsiniz belki ama sizden sonra satın alan kullanıcılar bunu görebilir.
Motordan çıkan yağ, profesyonel bir firma tarafından analiz edilmeden de ne olduğu anlayamazsınız. Bu gözle görülecek bir şey değildir.

Motosikleti
XV250 - FZ6
Az önce kargo arabalarının yağının 2000km'de bir değiştiğini öğrendim. Kargo arabası teslimat sırasında çok fazla dur-kalk yaptığı için yağ bozuluyormuş.

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
...
Avrupalı üreticiler uçup kaçıp 10.000-15.000 kilometre bakım aralığı veriyorlar ama bunlar yanlış, motor ömrünü en uzun süre kullanılması isteniyorsa 5.000 kilometre en ideali, buda sıvı soğutmalı ve yağ filtresi olan modeller için.
...
Sıkıştırmadan kullanılan Japonlar için bile tam sentetikle 10.000 iyidir sanki? Honda bile 10W-30 ince yağla 12.000 diyor yani.

Gerçi kuryelik falan yapılmıyorsa 5 ile 10.000 arasında öyle aman aman bir maliyet farkı yok hani. 6.000'de yapıştırıp geçilebilir gayet. Şimdi ki Castrol Power1 Ultimate'e geçiyorum zaten artık hiç uyuz etmez beni; fiyatı makul bir yağ.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar