enflasyonun çok çok üzerinde bir gelir taahüt edilmiş mi? edilmiş
kısa yoldan zengin olma hayali var mı? var
türk insanının özeti bu iki soru-cevapta gizli.
böyle bir sistem olsa, %100 den fazla kazandıran bir sistem olsa emin olun büyük paralı şirketler vs. milyonlar, milyarlar ile girer. ama girmiyor. kim giriyor garson, çaycı, memur, işçi, güvenlik görevlisi giriyor. tez elden parayı bulma aç gözlülüğünden insanlar giriyor...ve neoluyor, elindekiüç kuruşu çakallara kaptırıyor.
bizim insanımızın mantığı değişecek önce. kısa yoldan zengin olma hayali diye bir şey yok. çalışmak var, çok çalışmak var.
eğitim olmayan adam herkesi kısa yoldan zengin oldu sanıyor, illegal yollardan zengin oldu sanıyor, muhakkak işin içinde bir bit yeniği var sanıyor. dürüstlük yok zannediyor. uzun vadede ayakta kalmanın en temel iki düsturunun dürüstlük ve çok çalışmak olduğunu kabul edemiyor. çünkü, eğitimsiz. çünkü algısı kapalı. çünkü kendini eğitmeye programlamamış. oysa kendisine sorsan namazı niyazı ahlakı yerindedir.
fadıllar olsun parsadanlar olsun sülün osmanlar olsun...hepsi aynı şeyi alıyor aslında
aklınla mantığınla düşündüğünde kabul edemediğin şeyi:
yahu çiftlikbank yıllık %140 getiri vaad etmiş. bir rasyonel adam da yahu nerde bu getiri, dünyanın neresinde var bu kar dememiş mi?
kurnaz geçinen yurdum insanı her zaman bunları yaşar.
o bakımdan bu tür şarlatanları alkışlarım ben. çünkü, sosyal evrim yaşatıyorlar bize.
gram acımıyorum, elindeki parayı haketmeyen insanların elindeki paralarının kaybolmasına.
bakın sülün osman ne diyor:
"ben hayatım boyunca beni dolandırmaya kalkışmamış tek bir kişiyi dolandırmadım"
fadılzedeler, çiftlikbankzedeler, hatta imarzedeler bile aynı gruptalar.
dolandırmaya çalıştığınız insanlar tarafından dolandırıldınız.
algı operasyonlarına kurban oldunuz, cehaletinizin kurbanı oldunuz.
var olduğunu sandığınızn ahlakınızn aslında olmadığını size acı biçimde gösterdiler.
...ve siz asıl bunu kabul edemiyorsunuz.