CC Yükseltmek İçin Kaç KM Deneyim Gerekli

Motosikleti
TVS Raider 125
Merhaba
A1 ehliyete sahibim.
Daha önce yaklaşık 500 KM 125 CC Scooter
Şu anda kullanmakta olduğum 350 KM olmak üzere vitesli 125 CC Commuter deneyimim var.
Daha üst CC lere geçmek için kaç KM deneyime sahip olmam lazım ?
18 yaşımda A2 ehliyete geçeceğim. A2 ehliyete uygun kaç CC motosiklete geçmem mantıklı olur ?

Aceleden ziyade meraktan ve öğrenmek için bu soruları sordum. Cevaplarınız için teşekkür ederim.

Motosikleti
Ns200 15"
A2 alacağınız zaman ortalama 25 beygir civarı bir motosiklet sizi uzun süre idare eder ve tehlike barındırmaz, eğer daha uzun süre bir motosiklet tecrübeniz olsaydı 45 beygir daha ideal olabilirdi. Bence şu an yürütme maliyeti olarak hem ucuz hemde nispeten güçlü olan Ns200'ler iyidir.

Motosikleti
TVS Raider 125
A2 alacağınız zaman ortalama 25 beygir civarı bir motosiklet sizi uzun süre idare eder ve tehlike barındırmaz, eğer daha uzun süre bir motosiklet tecrübeniz olsaydı 45 beygir daha ideal olabilirdi. Bence şu an yürütme maliyeti olarak hem ucuz hemde nispeten güçlü olan Ns200'ler iyidir.
Ne kadarlık bir deneyim gereklidir ? A2 ehliyet alana kadar yaklaşık 8-10 bin kilometre yapacağımdır muhtemelen.

Merhaba
A1 ehliyete sahibim.
Şu anda kullanmakta olduğum 350 KM olmak üzere vitesli 125 CC Commuter deneyimim var.
18 yaşımda A2 ehliyete geçeceğim. A2 ehliyete uygun kaç CC motosiklete geçmem mantıklı olur ?

Aceleden ziyade meraktan ve öğrenmek için bu soruları sordum. Cevaplarınız için teşekkür ederim.
Kilometren 20bin olunca şunu bunu kullanırsın diyemeyiz. Kendini nasıl geliştirdiğine , katıldığın eğitimlere , deneyim ve tecrübene bağlı olarak değişir. Ben şuan CBR125R kullanıyorum 30-35bin KMye yakın olmuştur sanırım ama MT07 verseler şöyle böyle kullanırım şunu yaparım diyemem ama NS200 vs. gibi motosikletleri yakın arkadaşlarımla 1 haftalık değişerek kullandığım oldu. SR450'ye kadar çok rahat kullanabiliyorum.

km tecrübesi bi gösterge değil.

altındaki motora ne kadar hakim olduğun ve trafiği okuma becerin önemli olan; gerisi dalavere.

Motosikleti
BMW 1250 GS ADV
25 Hp civarı bir motor 140-150 civarı hızı görür. Gerçi acemi ve eğitim almamış biri sürücü 40 Km ile de hayati tehlikeye haiz kazalar yapabilir. Bu nedenle tehlike barındırmaz demezdim. İki teker olduktan sonra tehlike her zaman vardır. 20 Km hızı geçtikten sonra (bazen olduğu yerde düşüp de bacağını kıran gördüm) iki teker tehlikelidir.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Merhaba
A1 ehliyete sahibim.

Km isterse 40 bin olsun. eğitimsiz isen tehlike her zaman vardır. Hatalarından tecrübe çıkarmayan, kendini sorgulamayan sürücüler yüz bin km yi devirse bile altlarındaki motor tehlikelidir.

Kapalı alandaki sürüş hakimiyetiniz ve ileri seviye sürüş yetenekleriniz ve refleksleriniz geliştikçe, eğitim sonucu da tehlikelerden kaçınmayı öğrendikçe üst cc lere geçebilirsiniz. Kesinlikle km ile bağlantılı değil.

İlk eğitimimi alırken tecrübeli bir arkadaşa dedim gel beraber alalım. O da " abi ben deyim 200 bin sen de 300 bin km, en az 30 yıldır motor kullanıyorum ne eğitimi" dedi. Sonunda ikna ettim. Eğitim bittiğinde ilk dediği kelime " abi ben motor kullanmıyormuşum" oldu.

Motosikleti
Ns200 15"
25 Hp civarı bir motor 140-150 civarı hızı görür. Gerçi acemi ve eğitim almamış biri sürücü 40 Km ile de hayati tehlikeye haiz kazalar yapabilir. Bu nedenle tehlike barındırmaz demezdim. İki teker olduktan sonra tehlike her zaman vardır. 20 Km hızı geçtikten sonra (bazen olduğu yerde düşüp de bacağını kıran gördüm) iki teker tehlikelidir.
Hocam tehlike barındırmazdan kastım aslında A2 sınıfı için en uygun ve acemi olabilecek bir model olsun istedim. Pulsar topluyken 1 kere hız denedim oda Mudanya rampası aşağısında inerken hemen kesiciye gelmeden yavaşladım. Kimi yorumları yaparken kendimizden yola çıkarak yorum yapıyoruz ama buda doğru bir sonuç olmuyor.

Motosikleti
Çükü Olanın Dükü Olur.
(bazen olduğu yerde düşüp de bacağını kıran gördüm) iki teker tehlikelidir.
Bizzat şahsım tarafından bisiklet ile test edildi onaylandı. Ahanda belgesi. 🥱
teletip-1670575916281.png

Motosikleti
Tiger1200, Tvs Apache
kesin bir cevabı yok,

eğitim önemli ve kişinin bilinç seviyesi de önemli, mesela şu aralar ehliyet alacak olan arkadaşımı defalarca uyarmama rağmen motoru çok yatırarak viraj dönüyor ve geçen cumartesi günü sürücü kursunun mt-07 motorunu devirdi. devirdi çünkü viraja biraz hızlı girdi ve fren kullanmasa duvara sürtme riski vardı.. duvara sürtmemek için ıslak zeminde motoru yatırarak ön fren yaptı ve devrildi. "o kadar yatan motorda abs işe yaramaz"

aynı durumu ben yaşamıştım 2014 yılında ve frene basmayıp duvara sürterek virajı aldım ben. ilk motorumdu ve frene basmamam gerektiğini biliyordum, fizik zekam iyi ve 11 senelik sürücülüğümde hiç tekerimin kaymasından dolayı düşmedim.. ama bununla övünemem çünkü trafik bilgim ve ön görüm çok kötüydü, şans eseri kurtulduğum kazaları burada paylaşabilsem millet çok şaşırırdı, duran trafikte araçların yanından 90 km hızla gidiyordum eskiden. yani bir şeyleri ön görme konusunda ben leş bir durumdaydım, bu ahmaklığı yaparken yıl 2016 falan yani 3. yılımdı öyle söyleyeyim.

birde motosiklet camiasında çok sevilen birisi var, hayatını kaybetti, hiç kimsenin aklına gelmeyecek bir kazada ve kendi hatasının olmadığı bir kazada hayatını kaybetti. kimin aklına gelirdi ki gece yarısı bomboş Osman Gazi köprüsünde karısıyla kavga eden bir adamın yola atlayıp kazaya sebebiyet vereceği.

ben öyle ölmem mesela, garanti konuşuyorum çünkü ben geceleyin motosiklet sürmem, motoru bırak gece vakti dışarı çıkmıyorum ben.

edit: yani dostum en azından bir kaç sene ufak motorla trafikte tecrübe edin, trafiği ve motor dinamiklerini öğren, umarım ufak tefek düşme ve kalkmaların olur zira bir musibet bin nasihatten iyidir. bakma yani 800 lük 1200 lük motor sürenleri görüyoruz videolarda, saçma sapan yerde sollama yapıyorlar. daha bugün bir video yorumunda kızıp çıkıştım adama. sağa sapak var ve orada birileri önüne atlayabilir ama yine de sollama yapıyor. görsen 15 yada 20 senelik motorcudur belki.

Son düzenleme:
birde motosiklet camiasında çok sevilen birisi var, hayatını kaybetti, hiç kimsenin aklına gelmeyecek bir kazada ve kendi hatasının olmadığı bir kazada hayatını kaybetti. kimin aklına gelirdi ki gece yarısı bomboş Osman Gazi köprüsünde karısıyla kavga eden bir adamın yola atlayıp kazaya sebebiyet vereceği.
Hocam Barkın abinin kazasını ben 15 temmuz şehitler köprüsünde, eski adıyla boğaziçi köprüsünde, istanbul’daki herkesin daha net anlayacağı dilde birinci köprüde oldu diye hatırlıyorum. Yanlış mı hatırlıyorum acaba?
Tabi bu kazada kendisinin kusuru olmadığı gerçeğini değiştirmiyor orada haklısınız. Şimdi Barkın abinin hayatını kaybetmesine neden olan kaza özelinde spekülasyon yaratmak için bu örneği vermiyorum, yanlış anlaşılmasın. Konuyu açan arkadaşımızı bilgilendirmek amacıyla kendisinin kazasıyla ilgili şahsi fikirlerimi söyleyeceğim, forumdaki dostlarımızın affına sığınarak elbette.
Kendisinin kaza anındaki hızına 110 diyen var, 130 diyen var, 160 diyen var. Kaza anında hızı kaç olursa olsun kazada kusurlu kendisi değil, zira köprü üzerinde ve giriş çıkışlarında ki bu tüm köprüler için geçerlidir; köprü trafiğini aksatacak şekilde durma-duraklama yapmak, üzerinde veya içinde bulunduğu motorlu araçtan yaya olarak inip köprü üstünde ve giriş çıkışlarında yaya olarak bulunmak yasak. Dediğiniz gibi, adam köprünün (eğer hatırladığım gibiyse) avrupa çıkışı tarafında aracı durdurup karısıyla kavga edip aracını yaya olarak terkediyor, köprü üstünde yaya olarak bulunuyor. O sırada istanbulun anadolu tarafından avrupa tarafına giden Barkın abi de olmaması gereken yerde o yayayı beklemediği için tepki veremiyor ve kaza gerçekleşiyor, ne yazık ki her iki taraf canından oluyor.
Konuyu başlatan arkadaşın bilgilenmesi için söylüyorum; Barkın abi, yani Altın Elbiseli Adam dediğimiz kişi motosikletle belki milyon kilometre yapmıştır, belki milyonu devirmiştir, belki birden fazla milyon kilometre tecrübesi vardır. Lisede motosikleti ulaşım aracı olarak kullanmaya başlayıp işine gücüne her yere motosikletle ulaşım sağlayan her türde motosiklet kullanmış ve motosiklet konusunda ülkemizde örnek olarak gösterebileceğimiz, bilgisi ve tecrübesiyle nadide bir insandı.
Demem o ki istersen milyonlarca kilometre motosiklet bin, her şeyini bil, istediğin kadar eğitim al bir şey fark etmiyor. Senin veya sen motorun üstündeyken başka birinin en ufak hatasını öngöremediğin ve tolere edemediğin durumda ciddi sakatlanmalar, yaralanmalar ve belki en acısı başına gelebilir. Bu iş yüksek hacim/düşük hacim karşılaştırması yapılacak bir iş değil. Düşük hacimli motosikletle de giderken önüne atlamaması gereken yerde yaya atlayabilir, çıkmaması gereken yerden motorlu araç çıkabilir, yola yağ/benzin benzeri bir sıvı dökülüp tekerini kaydırıp düşmene neden olabilir. Bu durum gücünü bizim çevirdiğimiz pedallardan alan bisikletler için bile geçerli. Dediklerimin hiç biri senin elinde olmayan ve öngöremeyeceğin durumlar.
Senin başına trafikte bir şey geldikten sonra kusurlu olup olmaman bir anlam ifade etmiyor. Sürdüğün motosikletin silindir hacmiyle veya ürettiği beygir gücüyle, tecrübenle alakasız bir şey trafik.
Hakim olabileceğine inanıyorsan git 400cc 500cc al hatta ayrıca eğitim alırım diyorsan 125ten sonra direkt 600-700 bile sorun yaşamadan sürme ihtimalin var. Kendini ve üstüne bindiğin makineyi iyi tanı, tecrübe zaten zamanla kendiliğinden oluşan bir şey.
Yalnız her motora binmeden önce aklına her an öngöremeyeceğin bir şey olma ihtimali gelsin, burası Türkiye. Trafik kuralları değil orman kanunları geçerli. Düz yolda giderken 25-30km hızla da motordan düşsen, birine ya da bir şeye çarpsan Allah göstermesin bir yerlerini kırma ihtimalin yine var. Sen bu ihtimali bilerek, kendini bilerek ve olabilecek her şeye hazırlayarak bindiğin sürece çok uç bir durum olmadığı sürece başına ciddi bir şey gelmeyecektir.
Gece gece Barkın abiyi andık, Allah rahmetiyle mukabele etsin, mekanı cennet olsun diyerek rahmetini okuyayım ve videolarından birinden bir kesit bırakarak mesajımı tamamlıyayım.

Motosikleti
BMW 1250 GS ADV
kesin bir cevabı yok,

eğitim önemli ve kişinin bilinç seviyesi de önemli, mesela şu aralar ehliyet alacak olan arkadaşımı defalarca uyarmama rağmen motoru çok yatırarak viraj dönüyor ve geçen cumartesi günü sürücü kursunun mt-07 motorunu devirdi. devirdi çünkü viraja biraz hızlı girdi ve fren kullanmasa duvara sürtme riski vardı.. duvara sürtmemek için ıslak zeminde motoru yatırarak ön fren yaptı ve devrildi. "o kadar yatan motorda abs işe yaramaz"
Sürücü kurslarındaki hangi parkurda viraj veya yatırmaya müsait bir rota var hayret ettim. Genelde trafik içinde güzergahlar oluyor. Viraj değil de kavşaklardaki dönüşleri mi kastettiniz?

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Kaç km'den ziyade sürüşü bir inşaat olarak düşünürsek her gün üzerine bir tuğla koymalıyız. Temelimiz kötüyse o eklenen tuğlalar bir gün binayı yıkacaktır. Bu nedenle eğitim alıp antrenman yapmalı, dönem dönem de hatta her yeni motor alışımızda bu eğitimleri tekrarlamalıyız. Eğitim konusunda da farklı ekol ve disiplinleri denemeliyiz. Tuğla koymayı da sürekli düz bir yolda ve açık havada sürmek olarak düşünmeyelim; yağmur, gece, viraj, trafik gibi olumsuz etkenleri ne kadar görüp görmediğimiz önemli.

Motosikleti
D400
Çok tehlikeli sorular bunlar.

Herkesin yeteneği vs. farklıdır. kimisi az tecrübe ile 1000 cc motora hükmederken kimisi 100 bin tecrübe ile edemez.

Bindiğiniz cc'li motorda gaz kaçırma olmayıp tamamen hükmeder konumda uvzunuzun bir parçası gibi hissettiğniiz noktada bir üst cc'ye hazırsınız demektir.

Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
ben her motorumun rodaj bakımı bittiğinde satıp bi büyüğünü alıyorum siz de aynısını yapın (y)

ACT

Motosikleti
Pilsan Cobra
Road Craft kitabının ilk sayfalarında şöyle birkaç istatistik bilgisinden bahseder;

-Genç ve deneyimsiz erkeklerin motosiklet kazası yapma riskinin daha fazla olması.
-Motosikletle en fazla can kaybının olduğu yaş 17.
-Aynı deneyime sahip 20 yaşındaki ve 30 yaşındaki iki bireyin kıyaslanmasında, 20 yaşındaki bireyin kaza riski 30 yaşındakine göre 3 kat daha yüksek olması vs vs. (Kopyada çektim ezberden değil)
Motosiklet Yol sanatı kitabını alın okuyun bu arada.

850km deneyim hiç birşey değil. 20-30bin km olsun en azından.
Ben kendim yapmadım. Bilmem kaçıncı motorum. Açığı eğitimle kapatmaya çalışıyorum.

Bir kaç sağdan soldan duyduğum lafıda yazıp gidiyorum.
Öğrenme hiç bitmez.
En iyi hoca yoldur.
Tecrübe kötü bir öğretmendir. Önce sınav yapar sonra öğretir.

Motosikleti
BMW 1250 GS ADV
Kaç km'den ziyade sürüşü bir inşaat olarak düşünürsek her gün üzerine bir tuğla koymalıyız. Temelimiz kötüyse o eklenen tuğlalar bir gün binayı yıkacaktır. Bu nedenle eğitim alıp antrenman yapmalı, dönem dönem de hatta her yeni motor alışımızda bu eğitimleri tekrarlamalıyız. Eğitim konusunda da farklı ekol ve disiplinleri denemeliyiz. Tuğla koymayı da sürekli düz bir yolda ve açık havada sürmek olarak düşünmeyelim; yağmur, gece, viraj, trafik gibi olumsuz etkenleri ne kadar görüp görmediğimiz önemli.
Farklı sürüş ekolleri ve farklı hava koşulları konusunda çok haklısın kardeşim.

Şöyle söyleyim, Eğitmen olma sürecinde , hocamızla roadcraft için sözleştiğimiz gün hava nasıl sağanak ve sis göz gözü görmüyor. Aradım "hocam iptal mi ediyoruz?" Gelen cevap" aksine, bu fırsatı kaçırmayalım" oldu. Ben o günkü eğitimden aldığım faydayı güneşli hava da yaptığım hiç bir eğitimden almadım.

Şimdi ise trail breaking tekniği ve kapalı alan gymkhana teknikleri üzerinde çalışıyorum... bilginin ve eğitimin gerçekten sınırı yok..

Road Craft kitabının ilk sayfalarında şöyle birkaç istatistik bilgisinden bahseder;

-Genç ve deneyimsiz erkeklerin motosiklet kazası yapma riskinin daha fazla olması.
-Motosikletle en fazla can kaybının olduğu yaş 17.
-Aynı deneyime sahip 20 yaşındaki ve 30 yaşındaki iki bireyin kıyaslanmasında, 20 yaşındaki bireyin kaza riski 30 yaşındakine göre 3 kat daha yüksek olması vs vs. (Kopyada çektim ezberden değil)
Motosiklet Yol sanatı kitabını alın okuyun bu arada.

850km deneyim hiç birşey değil. 20-30bin km olsun en azından.
Ben kendim yapmadım. Bilmem kaçıncı motorum. Açığı eğitimle kapatmaya çalışıyorum.

Bir kaç sağdan soldan duyduğum lafıda yazıp gidiyorum.
Öğrenme hiç bitmez.
En iyi hoca yoldur.
Tecrübe kötü bir öğretmendir. Önce sınav yapar sonra öğretir.
Mavi Kitaptan yapılan bu alıntılar gerçekten çok değerli ve doğru. Sağdan soldan duyulan laflar herkesin kendi tecrübelerine göre çıkarılmış sonuçlardır ve o anda sizin yaşadığınız olayda doğru çalışmayabilir. Bu nedenle bu bilgileri yazıp, farkında olmak ve kendi yeteneklerinize göre sürüş yapmak çok doğru. Açığı da eğitimle kapattığınızda en akıllıca metot bu oluyor.

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Deneyimden çok eğitim önemli diyenlerdenim ben de.
Hatta geçen sene motoru değiştirince bir anda 250cc scooter'dan heyula gibi kocaman 650cc adventure motora geçince bu ağır motoru hayatta süremem deyip eğitim almıştım, o bir günlük kapalı alan eğitimi çok işime yaradı, eğitimci nerede yanlış yaptığmı, doğrusu nasıl olacğaını vb. gistermesiyle mesela dar ve yavaş manevraları rahat yapabilir hale geldim. Bu yaz kapalı alan eğitimini tekrarlamayı düşünüyorum işlerden fırsat bulursam çünkü bütün kış 3-4 ay ara verdim, tekrar sürerim ama kesin aklımdan çıkmış bir şey olacaktır.

Hadi bakalım eğitim yetmez pratik diyorum ben de.
Akla gelebilecek sayabileceğimiz aklımıza gelmeyecek herkesten eğitim aldım. Keith Code yetmedi parasını bastırdım geldi Valentino bana eğitim verdi (nolur şimdi o pist yarışçısı bıybıy diyerek düşmeyin oltaya...)

Ben bu eğitimleri aldıktan sonra her gün sabah kalkıp motorla 40km yol gidip işe gidiyorsam akşam da aynı şekilde trafikte usul usul eve dönüyorsam ne olacak?

ACT

Motosikleti
Pilsan Cobra
Sıfırdan başlıyoruz diyelim, başlangıç eğitimi aldık. Bakışı, can kurtaran bakışını, motora oturuşu, parmakları fren manetinde tutmamayı yokuşta kalkmayı falan öğrendik. Eğitmen sana der ki öğrettiklerimi uygula, 2k-3k km yap sonra tekrar gel.
Sen eğitim aldın yola çıkmadan hadi şimdi uzun yola ileri sürüş eğitimlerini tamamlayalım, öyle bi viraj döndürücemki gel pegleri sürtelim demez kimse. Diyorsa koşarak uzaklaşın zaten.
3000km yaptın, sonra bir eğitim daha uygulanır. Bu sefer limit noktasını öğrendin, yarışlarda gördüğümüz apex'in (dış-iç-dış) yolda tehlikeye atabileceğini öğrendin. Doğru çizginin nasıl çizildiğini öğrendin. Destek gazını öğrendin. Coğrafyayı yorumlamayı öğrendin vs vs. Sistem puanlanabilir ya da puanlanmaz. (puanlanırsa hangi eksiklerin üzerine gidileceği daha net belirlenir) Eğitmen sana bi 2.000-3.000km daha yap der. Sürüşlerinde öğrendiğinin üstüne son aldığın eğitimdeki eksikler üzerine gidersin. Sonra eğitim almak sana kalmış. İster o noktada bırakırsın ister daha mükemmel sürmek için daha fazla eğitim alırsın.

Bu da eğitimin yanında kilometreyle oluyor zaten. Ne dedik daha önce;
Öğrenme hiç bitmez.
En iyi hoca yoldur.

1.000.000 km yap istersen bazı şeyler yanlış oturduysa düzelmez çünkü. Dışarıdan bakan göz farklı oluyor.

3000km örnek bu arada. Belki 10.000km yap diyecek adam. Belki 1000km

Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar