Büyük Makine Tel jant🤔 Güvenlik? Tubeless dönüşüm?

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Nasıl yani? =)
Bizzat bir arkadaşımın lastiği patlamıştı, Akyaka'dan İstanbul'a yola çıkacağız.
Patlağı görünce adamla dalga geçmek için kenara çekip çay sigara yapalım gülelim dedik, çaylar bitmeden fitilini atmış yola çıkmaya hazırdı.
Tamir kolaylığı açısından arada galaksiler kadar fark var. Şambrelli lastiği sök onu çıkar bunu yamam tekrar tak vs acayip fark var arada.

şambrelli lastiğim olsa ve patlasa hiç uğraşmam çekici çağırırdım.
tubeless lastik olunca fitil atılır en kötü. Ya da lastik tamir köpüğü basıp en yakın lastikçiye kadar ulaşılır.

Motosikleti
Dominar D250
Ben telli jantlar neden hala kullanılıyor onu çok merak ediyorum :) kullanıldığı ortama göre avantajı nedir?

• Beğen
Tepkiler: Ged
Motosikleti
Ducati Multistrada 1200 Enduro - Kawasaki Z900 RS
Çok çok geçmiş olsun öncelikle. Başıma gelsin istemem, gelseydi kesinlikle gazı kapatırdım ve vites düşüre düşüre hızımı azaltmaya çalışırdım. Okuduğuma göre yanlış bir hamle olurmuş, bunu anlıyorum. Cebimize koyduk bakalım.
Siz Mitası kaç km kullanmıştınız ve lastiğin ıslak kuru viraj performanslarını yazabilir misiniz mümkünse, ayrıca kolay / zor ısınması anlamında bir şey diyebilir misiniz?
Selamlar

Son düzenleme:
Daha öncede yazmıştım hatta Africa sahibi Muzo ile de çokça tartıştık 😁 büyük hacim ağır motorda şamrelli lastik kadar gereksiz bir şey olamaz ,

neymiş efendim arazide jant yanağını taşa , kayaya vurunca inmiyormuş ,
250 kg motorla araziye girip sürat yapabilecek kaç kişi var şu dünyada..

yapanlarda çantasız , yüksüz , yolcusuz ve büyük ihtimal özel setup ile o çekime özel yapmıştır ve hiç keyif almamıştır..

Motosikleti
BMW K1200GT , BMW S1000XR M Sport
Çok çok geçmiş olsun öncelikle. Başıma gelsin istemem, gelseydi kesinlikle gazı kapatırdım ve vites düşüre düşüre hızımı azaltmaya çalışırdım. Okuduğuma göre yanlış bir hamle olurmuş, bunu anlıyorum. Cebimize koyduk bakalım.
Burada iki sorum var ama yaşanan durumla alakalı değil. 3-4 bin km sonra lastiğimi değiştireceğim ve açıkçası şu an kullandığım Scorpion Trail II lerde bi stok sorunu var, pek bulamıyorum.
Motor üzerinde de 200+ hızlara çıkmayı seviyorum ve Scorpionlar buna çok rahat müsade ediyor.
Rally Str veya Mitas Terra Force takabilirim eğer lastiğimi bulamazsam.
Siz Mitası kaç km kullanmıştını ve lastiğin ıslak kuru viraj performanslarını yazabilir misiniz mümkünse.
Selamlar

Maalesef bu yorumu yapabilecek kadar uzun kullanmadim o lastigi. Olay oldugunda motoru bir egitim icin emanet almis ve henuz sadece otoyol olmak sarti ile 100-150 km yol yapmistim. Olaydan sonra motor kurtarici ile direk lastikciye gitti ve lastik degisimi yapildi.

+200 km ler icin XR da kullandigim Metzeler Roatec 02 yi önerebilirim.

R1250GSA_Roadtec_02_2025_05_19_01.jpg

Motosikleti
Triumph Tiger 800XRx
Tel jant ve tubetype(iç lastikli) 200+ kilo adventure motor bence fantaziden başka birşey değil. Kim o dev gibi motorlarla arazide hoplayıp zıplamaya gider ki? Bir de patlarsa tam .ıçtın, söküp takması ayrı bir bela. Bizim memleketimizin değişken yapıdaki asfalt/kaplama yer yer traşlanmış yollarında en güzel kombinasyon; güzel ayarlanmış bir süspansiyonu ile 19-17 alaşım jantlı bir makinadır. Ufak tefek stabilize yollarda sorun çıkarmaz düz yolda da rahat gider.

Motosikleti
Tel jant ve tubetype(iç lastikli) 200+ kilo adventure motor bence fantaziden başka birşey değil. Kim o dev gibi motorlarla arazide hoplayıp zıplamaya gider ki? Bir de patlarsa tam .ıçtın, söküp takması ayrı bir bela. Bizim memleketimizin değişken yapıdaki asfalt/kaplama yer yer traşlanmış yollarında en güzel kombinasyon; güzel ayarlanmış bir süspansiyonu ile 19-17 alaşım jantlı bir makinadır.

illa V-Strom diyorsunuz yani :cool:

@tommygun bak ne diyorlar

Alaşım jantı kırma olayı çok ama çok nadirdir. Kırmayı başarabilen dombilidir, taocudur, Sahaja yogacıdır.
büyük bir darbe almadıkça alaşım janta hiçbirşey olmaz , böyle bir darbede zaten amortisörler , mesnetler hatta şase bile zarar görebilir jantla kalmaz yani ha telmiş ha alaşım fark etmez..

tel jant evet bir miktar daha sönümler darbeyi ama gidip akort ettirilmeli , yıllar içinde düzenli akort yapılmayınca çember akortla düzelmez hale geliyor sonra yanyana iki yada üç tel kopabiliyor ve yolda kalıyorsun..

ayrıca alaşım jantın tamiri , düzeltilmesi mümkündür , lastik topuğunun oturduğu yanaklar en kolay yamulacak yeridir ve basitçe düzeltilebilir..

birçok yerde çatlamış , kırılmış jantları yıllardır kaynaklıyorlar , elimden daha büyük bir parçası kaynaklanmış Porsche jantı gördüm sürekli iş yaptırdığımız ustada , bu araba yüksek hıza çıkıyor sağlıklı olur mu diye şaşırıp sormuştum , adam bugüne kadar böyle kaç tane jant yaptım daha geri gelen olmadı demişti..

İşin tuhaf tarafı şu. Alaşım jantlı adam gibi adventure touring motor ülkemize gelmiyor. Kalbur üstü BMW bile gs serisini tel jantla getiriyor.
Anlamadım gitti.

Super Moderator
İşin tuhaf tarafı şu. Alaşım jantlı adam gibi adventure touring motor ülkemize gelmiyor. Kalbur üstü BMW bile gs serisini tel jantla getiriyor.
Anlamadım gitti.

GS'de bir dönem alaşım jant vardı sanıyorum, (2014 sanki) geneli tel jant + tubeless evet.

BMW-R-1200-GS-lc-2014-700px.webp

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Anlamadım gitti.
Daha bir "premium" görüntüsü var. Bir de bazı tel jantlar alaşım jantlardan hafif olabiliyor...

Gerçi şimdi bizde pek yok da dışarıda dövme (dökme değil) inanılmaz hafif alaşım jantlar var; bir motosiklete yapılabilecek en güzel yükseltmelerden biri aslında...

Mezardan kalkıp, gelip hesap sorma işini henüz çözememiş olabilirler :)
he yav öyle..

adam bize en az 20 tane gemi bloğu kaynattı , o gemiler 150 defa Amerika ya gitti geldi , bende okyanusun dibinden yazıyorum 😂
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

GS'de bir dönem alaşım jant vardı sanıyorum, (2014 sanki) geneli tel jant + tubeless evet.

BMW-R-1200-GS-lc-2014-700px.webp
Alaşım jant hep vardı halada var TR ye tel jantla geliyor 15 den beri

Anlamadım gitti.
millet sırf görüntüsü için tel jant istiyor , eskiden alaşım jantla gelen GS lere bile söküp tel jant taktıran çok var..

Son düzenleme:
Super Moderator
he yav öyle..

adam bize en az 20 tane gemi bloğu kaynattı , o gemiler 150 defa Amerika ya gitti geldi , bende okyanusun dibinden yazıyorum 😂

Bir bucuk senedir Amerika / NJ - Atlantic City yakınlarında yaşıyorum brocum, burada dalış vs. falan yapıyorum hafta sonları; her yer gemi batığı :p

özlemişim sana takılmayı :p

IMG_9529.jpg

Motosikleti
he yav öyle..

Alaşım jant hep vardı halada var TR ye tel jantla geliyor 15 den beri
Bütün dünya alasim jant kaynatilmaz güvenli degil diyor , süperspor makinalarda lastige civi girse lastigi degistiriyor adamlar ama bizim Nikki tam tersini iddia edip,garantisi bizzat kendimim diyor.

Bosuna dememisler bir Türk dünyaya bedelmis.

Allah akil fikir versin

Bir bucuk senedir Amerika / NJ - Atlantic City yakınlarında yaşıyorum brocum, burada dalış vs. falan yapıyorum hafta sonları; her yer gemi batığı :p

özlemişim sana takılmayı :p

Ekli dosyayı görüntüle 16530
eski üyelerden Pınarr da Amerika'da , Kaş da dalıyordu ama hangi şehirde şimdi hatırlayamadım..
arabayla Göcek de uçurumdan döndük bununla , denk gelirsen arabasına binme 😂

Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar