Bulgaristan Da Hızlı Haftasonu

[IMGR]http://img211.imageshack.us/img211/7971/img6172mediumwr1wr4yz1.jpg[/IMGR]

Bulgaristan ın Pleven şehrindeki Donla-Mitropoli yarış pistinde 26-27 Temmuz tarihlerinde gerçekleştirilen Türkiye Pist şampiyonası,Doğu Avrupa Pist Şampiyonasının 2.ayağı ve Supermoto UEM CUP Avrupa Şampiyonasının 5. ayağı kıran kırana bir mücadeleye sahne oldu.

Ata NURCAN Supermoto S-1 sınıfında performansı ile göz doldurdu. 3. olarak podyuma çıktığı yarışta Türk bayrağını dalgalandırarak ülkemizi başarı ile temsil eden sporcumuza bundan sonraki yarışlarında da başarılar diler ayrıca Doğu Avrupa Pist şampiyonasında ülkemizi temsil eden sporcularımızı almış oldukları derecelerinden dolayı tebrik ederiz.

İlk defa Türkiye’den Supermoto Junior 65 cc sınıfına katılan Türk yarışçılarımız toplam 9 kişinin start aldığı yarışta tecrübeli yarışçılarla kıyasıya mücadele ederek iyi performans sergilediler .

Supermoto Junior 65 cc
Uzay Can BENGİÇ 4.
Harun ÇABUK 6.
Asrın PAK 9.

UEM CUP Supermoto S-1 sınıfında 18 kişinin start aldığı yarışta ;

Ata NURCAN 3. Castrol KTM Racing Team
Cengiz YARIMDAĞ 8.
Ramazan BENGİÇ 10.
Murat SOFUOĞLU 12.

UEM CUP Supermoto OPEN sınıfında 7 kişinin start aldığı yarışta ;

Şakir ŞENKALAYCI 5. Castrol KTM Racing Team

600 SSP sınıfında 15 kişinin start aldığı yarışta ;

Barış TOK 5. Pasifik Yarış Takımı
Tolga UPRAK 12. Aroma Yarış Takımı

1000 SST sınıfında 21 kişinin start aldığı yarışta ;

Yunus ERÇELİK 10. Uspet Racing Team
Burak ALBAYRAK 14. Aroma Yarış Takımı
Sertaç TERZİ 19. Aroma Yarış Takımı

600 SBK sınıfında 20 kişinin start aldığı yarışta ;

Evren ALKAN 4.
S.Cenk ARSLANOĞLU 7.
Deniz POLAT 8.
Ercüment ALİ 9.
Yavuz YILDIZ 10.
Mehmet SÖKMEN 12.
Metin BAYSAN 15.
Hamit ABBASOĞLU 16.

SBK1000 sınıfında 17 kişinin start aldığı yarışta ;

Celil HOCAOĞLU 7. Uspet Racing Team

Moderatör tarafında düzenlendi:

COQ

Motosiklet Eğitmeni
Başlığı görünce, İhtiyar uzun zamandır Bulgaristan'daymış. Ondan sesi soluğu çıkmıyormuş!
diye düşündüm.:)

Meğer yine bir haber vermeye gelmişsin.
Gençlere sevindik ama böyle geçiyordum uğradım olmuyor hocam.!

Gözlerimiz arıyor seni....:wiinkk:

TMF nin AYIBI

Türkiye'de yapılması gereken yarışlar malesef Bulgaristan ve yunanistan'da yapılıyor.Türkiye'deki pistlerde can güvenliği olmadığı gerekçesi ile yarışlar bu ülkelere alındı.Peki bu ülkelerdeki pistler ne kadar güvenli?Buralardada ölümcül kazalar olursa hangi ülkelere gideceğiz?Türkiye de motosiklet federasyonu kuracaksın ve Türkiye de motosiklet yarışı düzenleyemeyeceksin.Bu tamamen TMF nin ayıbıdır!!!Hatta bu ayıp ülkemizin ayıbıdır.
Rahmetli Sinan Sofuoğlu'nun ölümcül kazasından sonra bu karar alınmış ve ne zamana kadar süreceğide meçhuldür.Rahmetli Sinan'ın kazası tamamen pilotaj hatasından kaynaklandığı bilindiği halde pistlerin suçlanması gariptir.Zaten bu gariplikler evelki sezon İzmir de yapılması gereken yarışların iptali ile başlamıştı.İzmir deki pist işletmecisine pist kirası ödemek yerine,işletmeciden daha üstüne para istenmesi bu olayların başlangıcı olmuştur.Böyle bir teklifi kabul etmeyen işletmeci cezalandırılıp tüm yarışlar körfez pistine alınmıştır.
Bu sezonki yarışların büyük bölümünün Bulgaristan da yapılmasıda hayli ilginçtir.Federasyonun perde arkası başkanın Bulgaristan göçmeni olması kafalarda acaba oralardan bir rantmı sağlanıyor sorusunu akla getirmektedir.Türkiyedeki pistler kişilerin rant sağlaması amacıylamı suçlanıyor ve güvensiz bulunuyor.Ülkemizde motosiklet ticareti yaparak ve perde arkasından motosiklet federasyonunu yöneten bu kişi ve kişiler federasyondan elini ayağını çekmedikçe bu işlerin düzeleceği şüphelidir. :salut:

Türkiye'de yapılması gereken yarışlar malesef Bulgaristan ve yunanistan'da yapılıyor.Türkiye'deki pistlerde can güvenliği olmadığı gerekçesi ile yarışlar bu ülkelere alındı.Peki bu ülkelerdeki pistler ne kadar güvenli?Buralardada ölümcül kazalar olursa hangi ülkelere gideceğiz?Türkiye de motosiklet federasyonu kuracaksın ve Türkiye de motosiklet yarışı düzenleyemeyeceksin.Bu tamamen TMF nin ayıbıdır!!!Hatta bu ayıp ülkemizin ayıbıdır.
Rahmetli Sinan Sofuoğlu'nun ölümcül kazasından sonra bu karar alınmış ve ne zamana kadar süreceğide meçhuldür.Rahmetli Sinan'ın kazası tamamen pilotaj hatasından kaynaklandığı bilindiği halde pistlerin suçlanması gariptir.Zaten bu gariplikler evelki sezon İzmir de yapılması gereken yarışların iptali ile başlamıştı.İzmir deki pist işletmecisine pist kirası ödemek yerine,işletmeciden daha üstüne para istenmesi bu olayların başlangıcı olmuştur.Böyle bir teklifi kabul etmeyen işletmeci cezalandırılıp tüm yarışlar körfez pistine alınmıştır.
Bu sezonki yarışların büyük bölümünün Bulgaristan da yapılmasıda hayli ilginçtir.Federasyonun perde arkası başkanın Bulgaristan göçmeni olması kafalarda acaba oralardan bir rantmı sağlanıyor sorusunu akla getirmektedir.Türkiyedeki pistler kişilerin rant sağlaması amacıylamı suçlanıyor ve güvensiz bulunuyor.Ülkemizde motosiklet ticareti yaparak ve perde arkasından motosiklet federasyonunu yöneten bu kişi ve kişiler federasyondan elini ayağını çekmedikçe bu işlerin düzeleceği şüphelidir. :salut:

Farkındaysan yukarda Avrupa şampiyonasına katılan sporculara teşekkür ettim seninle aynı fikirdeyim

Farkındaysan yukarda Avrupa şampiyonasına katılan sporculara teşekkür ettim seninle aynı fikirdeyim

sevgili arkadaşım bende senin konu başlığın altıda bazı gerçekleri açıklamaya çalıştım.Elbetteki konunun seninle ilgisi yoktur.Fırsat ve ortam buldukça gerçekleri dilimin döndüğü kadar yazmaya çalışıyorum.Sürçü lisan ettiysek affola.Sevgiler saygılar.

Peki pistlerin suçlanmasında hiç mi haklı bir yan yoktur?

Dünyadaki bütün pistlerin kendine göre handikapları vardır.Motor sporları heyecanı ve tehlikeyi içinde barındırdığı için seyirci çekerler.Her pistin kendine göre yapılacak maksimum süratleri vardır.Bunun ötesine geçerseniz pist tehlike arzetmeye başlar.Dünyanın en az riskli pistleri kurumuş tuz gölleridirki yüksek sürat denemeleri buralarda yapılır.Buraları bile zaman zaman ölümlere yol açmıştır.Önemli olan o pistte yapılabilecek maksimum süratleri yapmak ve bunu yarış içerisinde devamlı şekilde sürdürebilmektir.Rahmetli Sinan ın kazası bambaşka bir şeydir ve burada yazmak doğru değildir.Benim burada anlatmak istediğim pistler tehlikeli deyip bundan rant sağlamak isteyen kişilerin olduğudur.Saygılar sevgiler.

Türkiye'de güvenlik önlemleri tam olan tek pist İstanbul Park.İzmir yarış pisti için lobi yapacaksanız önce o pistin güvenlik standartlarını İstanbul Park seviyesine çekmek için gayret gösterin.

Türkiye'de güvenlik önlemleri tam olan tek pist İstanbul Park.İzmir yarış pisti için lobi yapacaksanız önce o pistin güvenlik standartlarını İstanbul Park seviyesine çekmek için gayret gösterin.

istanbul park pistimi dediniz.öyle bir pistmi var motorcular için.sen güzelim pisti elin birine bilmem kaç seneliğine kirala sonra standarttan bahset.Sonrada geriye iki pist kalıyor onlarda tu kaka.O zaman türkiye pist şampiyonası yapılmasın neden dışarıdaki ülkelerde yapılıyorki.????Bizler gençleri caddelerde yarışmaktan uzaklaştırıp pistlere davet ederken sizler hadi caddeye diyenlerin lobisini yapıyorsunuz herhalde.

İzmir yarış pistine gelme şansım olmadı... Bu yüzden o pist hakkında yorum yapamam.

Fakat geçen yarış sezonu boyunca Izmit körfez pistindeydim.
Kimse bana çıkıp körfez pisti güvenlidir demesin. Hatta "pist" demesin.
Rahmetli Sinan'ın kazasını tartışmak gerekir , fakat burada tartışmak dediğiniz gibi doğru değildir.

Körfez pistini geçen sezon defalarca yarışlar öncesinde yürüyerek dolaştık , ve yarışlar için bilgi toplamaya çalıştık.
Size kırık apeks'lerden mi bahsedeyim?
img3861rn1.jpg

Yoksa yoldaki yamalardan mı?
img3855wi4.jpg

Yoksa pistin güvenlik önlemlerinden mi?
Evet Mehmet kardeşimizin üzerine atılan bira şişesi...

Bir arkadaşımızın virajı alamayıp duvarın üzerine uçtuğundan mı bahsedeyim?
(ki arkadaşımıza birşey olmadığı için bu kadar kolay yazıp çizebiliyoruz)

Her pist yürüyüşümüzde bulduğumuz demir çubuklar , manetler , temizlenmeyen motosiklet parçalarına ne demeli?

Veya pistte yaralanan bir arkadaşımızı ambulansa götürdüğümüzde , "biz müdale edemeyiz sadece hastaneye kaldırıyoruz" diyen ambulans görevlisi...

Her yarışta , acaba kim düşecek , bizimki olmasın bu diye bekleyen aileler...

Daha anlatacak çok şey var...

Bundan önceki Bulgaristan yarışında ben de Pleven'deydim...
Orası da düzgün bir pist değil. Kukalardan yapılmış bir oyun parkuru.
Hatta pist üzerinde gezinirken tehlikeli olarak değerlendirdiğimiz kuka dipleri yüzünden mehmet kardeşimiz kaza yaptı...
Veya start düzlüğüne çıkıştan sonra pit alanına girişteki köşenin korumasız bırakılması... Belki gözden kaçabiliyor böyle şeyler , fakat diğer yanda insan hayatı var.
Fakat yine de organizasyonu düzenli , sağlık ekipleri donanımlı bir pist. Bu bakımdan eksiklerini gideriyor.

Tmf hakkında size tamamen katılıyorum.
Son olarak , yarışçılar pistlere ölmeye değil , yarışmaya gidiyorlar...
"Yarışan adam bu şartlara katlanmak zorundadır" gibi bir mantık olamaz...

Son düzenleme:
İzmir yarış pistine gelme şansım olmadı... Bu yüzden o pist hakkında yorum yapamam.

Fakat geçen yarış sezonu boyunca Izmit körfez pistindeydim.
Kimse bana çıkıp körfez pisti güvenlidir demesin. Hatta "pist" demesin.
Rahmetli Sinan'ın kazasını tartışmak gerekir , fakat burada tartışmak dediğiniz gibi doğru değildir.

Körfez pistini geçen sezon defalarca yarışlar öncesinde yürüyerek dolaştık , ve yarışlar için bilgi toplamaya çalıştık.
Size kırık apeks'lerden mi bahsedeyim?
img3861rn1.jpg

Yoksa yoldaki yamalardan mı?
img3855wi4.jpg

Yoksa pistin güvenlik önlemlerinden mi?
Evet Mehmet kardeşimizin üzerine atılan bira şişesi...

Bir arkadaşımızın virajı alamayıp duvarın üzerine uçtuğundan mı bahsedeyim?
(ki arkadaşımıza birşey olmadığı için bu kadar kolay yazıp çizebiliyoruz)

Her pist yürüyüşümüzde bulduğumuz demir çubuklar , manetler , temizlenmeyen motosiklet parçalarına ne demeli?

Veya pistte yaralanan bir arkadaşımızı ambulansa götürdüğümüzde , "biz müdale edemeyiz sadece hastaneye kaldırıyoruz" diyen ambulans görevlisi...

Her yarışta , acaba kim düşecek , bizimki olmasın bu diye bekleyen aileler...

Daha anlatacak çok şey var...

Bundan önceki Bulgaristan yarışında ben de Pleven'deydim...
Orası da düzgün bir pist değil. Kukalardan yapılmış bir oyun parkuru.
Hatta pist üzerinde gezinirken tehlikeli olarak değerlendirdiğimiz kuka dipleri yüzünden mehmet kardeşimiz kaza yaptı...
Veya start düzlüğüne çıkıştan sonra pit alanına girişteki köşenin korumasız bırakılması... Belki gözden kaçabiliyor böyle şeyler , fakat diğer yanda insan hayatı var.
Fakat yine de organizasyonu düzenli , sağlık ekipleri donanımlı bir pist. Bu bakımdan eksiklerini gideriyor.

Tmf hakkında size tamamen katılıyorum.
Son olarak , yarışçılar pistlere ölmeye değil , yarışmaya gidiyorlar...
"Yarışan adam bu şartlara katlanmak zorundadır" gibi bir mantık olamaz...

Sevgili Görkem kardeşim,körfez pisti için anlattıkların tamamen doğrudur.Aşağı yukarı İzmir pisti içinde aynı şeyler söz konusudur.İzmir pistinin düzlügünün sonuna doğru öyle bir bamp vardırki ön tekeri havalandırır ve tam frenlemenin başlıyacağı yerde bütün konsantreyi bozar.Egem virajından sonraki sağ viraj ters eğimlidir.hemen hemen 180 derece olan birmod virajından sonra start finis düzlüğüne çıkarken pit duvarı başlı başına bir tehlikedir.Ama bunları halletmek 15-20 günlük bir iştir.Zaten bu pistlerin yapılış amaçları otomobil sporları içindirki buna istanbul park da dahildir.Ama elimizdeki imkanlar bu pistler olduğuna göre buralardan elden geldiğince faydalanmak durumundayız.Yada motosiklet federasyonunu iptal edip yarış falan düzenlememeliyiz.Başka ülkelerde düzenlenen Türkiye şampiyonası gibi saçma bir şey olabilirmi.

Ama bunları halletmek 15-20 günlük bir iştir.
Keşke , keşka halledilebilse...

Keşke ülkemizdeki pistleri insanların yararlanabileceği gibi (!) düzeltebilsek de , ondan sonra yurt dışına misafirliğe gitsek , veya misafir ağırlasak...
Ne yazıkki her iş gibi , bu işte de bir terslik var...

Benim kişisel düşünceme gelirsek;
Bu kadar çarpık bir sistem içerisinde , bu kadar tehlikeli koşullarda ve bu kadar zor ve yanlış şartlarda yarış düzenleneceğine , hiç düzenlenmesin daha iyi...
Ama ne yazıkki akıl her zaman duygulardan üstün olamıyor.
Her yarışta "bir daha yarışmayacağım" diyen yarışçılar kendilerine engel olamıyor ve gelecek yarışa da bu şartlar altında aynı zorluklarda çıkıyor...

Umarım , şu an yarışan , içinde yarışma arzusu olan , ve ileride yarışacak arkadaşlarımız için en iyisi olur...
Ben iyi bir yorumcu değilim , fakat umarım yorumlarım düzgün bir şekilde anlaşılabilmiştir.

Keşke , keşka halledilebilse...

Keşke ülkemizdeki pistleri insanların yararlanabileceği gibi (!) düzeltebilsek de , ondan sonra yurt dışına misafirliğe gitsek , veya misafir ağırlasak...
Ne yazıkki her iş gibi , bu işte de bir terslik var...

Benim kişisel düşünceme gelirsek;
Bu kadar çarpık bir sistem içerisinde , bu kadar tehlikeli koşullarda ve bu kadar zor ve yanlış şartlarda yarış düzenleneceğine , hiç düzenlenmesin daha iyi...
Ama ne yazıkki akıl her zaman duygulardan üstün olamıyor.
Her yarışta "bir daha yarışmayacağım" diyen yarışçılar kendilerine engel olamıyor ve gelecek yarışa da bu şartlar altında aynı zorluklarda çıkıyor...

Umarım , şu an yarışan , içinde yarışma arzusu olan , ve ileride yarışacak arkadaşlarımız için en iyisi olur...
Ben iyi bir yorumcu değilim , fakat umarım yorumlarım düzgün bir şekilde anlaşılabilmiştir.

+ rep:cat:

COQ

Motosiklet Eğitmeni
Dünyadaki bütün pistlerin kendine göre handikapları vardır.Motor sporları heyecanı ve tehlikeyi içinde barındırdığı için seyirci çekerler.Her pistin kendine göre yapılacak maksimum süratleri vardır.Bunun ötesine geçerseniz pist tehlike arzetmeye başlar.Dünyanın en az riskli pistleri kurumuş tuz gölleridirki yüksek sürat denemeleri buralarda yapılır.Buraları bile zaman zaman ölümlere yol açmıştır.Önemli olan o pistte yapılabilecek maksimum süratleri yapmak ve bunu yarış içerisinde devamlı şekilde sürdürebilmektir.Rahmetli Sinan ın kazası bambaşka bir şeydir ve burada yazmak doğru değildir.Benim burada anlatmak istediğim pistler tehlikeli deyip bundan rant sağlamak isteyen kişilerin olduğudur.Saygılar sevgiler.

Sevgili kardeşim.
Rahmetli Sinan'ın kazası bambaşka bir şey değildir.
Ölümünün tek sorumlusu pisttir.
Tabii ki her pistin riskleri vardır.
Ama bir pistin pist sayılabilmesi için o riskleri tolore edebilme yeteneği de olması gerekir.
Eğer bu tolerasyon yoksa orası pist değil, herhangi bir asfalt yoldur.

Pistin yapısına göre akselerasyon ve frenaj tabii ki bir sistemdir.
Ama sistemin yapısı makinaların doğru çalışması ile ilgilidir.
Bazen frenleriniz tutmayabilir, yeterince doğru kontra uygulayamayabilirsiniz.
Tüm bu aksilikler, sizin dışınızda bir takım etkenlerden dolayı da oluşabilir.
Örneğin bir viraj alırken rakibiniz sizi pist dışına itebilir, hatta tekme bile atabilir.
Bunlar yüzlerce defa gördüğümüz şeylerdir.
Bir pist yapılırken tüm bunlar göz önüne alınarak azami güvenlik önlemleri de alınır.

Halbu ki Görkem'in buraya astığı resimlerde de göründüğü gibi pist denilen şey, pist vasıflarına uygun değildir.

Ama pist demek sadece kaliteli asfalt atılmış ve mühendislik hesapları yapılmış bir güzergah demek de değildir.

Pistte pilotaj hatasından ölüm tabiri de sizinle birlikte kaza literatürüne geçmiş oldu.
Ben ömrümde duymadığım bir tabiri sayenizde öğrenmiş oldum.

Yarış pistinde pilotaj hatası, geçilmeye,zaman kaybetmeye,pist dışına çıkmaya,düşmeye sebep olabilir.

Ama pilotaj hatası,
pist kenarında bir kaya parçasına çarparak ölmeye sebep olmaz.

Sinan pistin kenarında bulunmaması gereken ama nedense bol miktarda bulunan bir kaya parçası yüzünden öldü.

Eğer kendisi hatalı olsaydı bile o kaya parçası orada olmasaydı ölmeyecekti.
Ne hata yaparsa yapsın, ne kadar hatalı kullanırsa kullansın, eğer pist normlara uygun bir pist olsaydı, koşarak yerinden kalkıp, motorunu doğrultmaya çalışacaktı.
Ama bir kaya parçası kalkmasına izin vermedi.

Bu nedenle federasyonun imha edilmesi bana bir insanın ölümü kadar üzüntü vermez.
Eğer spor adına yapılan bir organizasyonda ihmal nedeniyle bir insan can veriyorsa, bu spor yapılmasın...
Spor sağlık için yapılır.
Ölmek için değil.

Yani federasyon bu işi yapabiliyorsa yapsın.
Yapamıyorsa;
"biz bu işi yapamıyoruz" deyip çekilsin.

Eğer kimse ölmeyecekse, bu işten rant elde edenler iki katını kazansın.
Yeterki bu spor gereği gibi yapılsın.
Kimse ölmesin.....

boy

Bu konu yine gündeme gelmiş ama sadece koskoca MT'nin ufacık bir başlığı altında. Boşa konuşup tartışmayın arkadaşlar, ben artık birçok şeyi yorumlamaktan sorgulamaktan bıktım. Herkes şöyle yapılsın, böyle yapılsın, suçlu şudur budur deyip duruyor sadece. Ben bu işin içinde olan biri olarak bu memlekette bu konuların hiçbir zaman düzeleceğine inanmıyorum çünkü düzeltecek adam da yok düzelmesini isteyen de.. Çünkü çok garip bir şekilde aslında çok büyük sorunlar olmasına rağmen birçok kişi tarafından hiçbir sorun yokmuş gibi davranılıyor (!) davranılıyor diyorum çünkü kimse birşeyi düzeltmek için birşey yapmıyor, düzene uyuyor.

Geçen sene kendi imkanlarımla yarıştığım için hem istediğim gibi yarışamamıştım hem de tüm masrafları cebimden karşılamıştım. Bu sezon benim için iyi başlamıştı ama iyi devam etmedi. Sinan'ın kazasından sonra herşey değişti. Bana bu sezon sponsor olan Halis abi Türkiye dışında organize edilen yarışların çok anlamsız olduğunu ve gitmememi söylemişti. Reklamın kötüsü olmaz, ben hem sponsorumun markasını her ortamda temsil etmek, hem de farklı bir ortamda yarışıp deneyim kazanmak için bu yarışlara katıldım. Geçen seneki gibi kendi imkanlarımla yarışıyor olsam kesinlikle katılmazdım.

Bulgaristan'daki pist bir yarış pisti değil, hava alanından bozma kukalardan viraj yapılmış bir düzmece alan. Piste ilk çıktığımızda bizim alışmış olduğumuz bir düzende olmadığından çok şaşırmıştık ancak zaman içerisinde insan alışıyor. Hayati tehlike tabi ki her pistte mevcut ama oradaki düzmece olan bu pist bile inanın Körfez Pistinden çok daha güvenli çünkü pistte çarpacağınız herhangi birşey yok, çok geniş bir pist. Tek dezavantaj çok süratli olması, düzlüklerde 260-270 km/h gibi süratlere çıkılıyor ve çok sert fren atılıp viraja giriliyor. Kukalı olan alanlarda da süratler çok yüksek.

Bir sonraki yarış Yunanistan'daki Serres pistinde olacakmış...

n748153778_797363_2302.jpg
n748153778_795147_783.jpg

n748153778_797365_2977.jpg
n748153778_797368_4069.jpg

n748153778_795149_1621.jpg
n748153778_797369_4392.jpg

n748153778_797370_4726.jpg
n748153778_797366_3275.jpg

n748153778_795148_1065.jpg
n748153778_797367_3731.jpg

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar