Bu Civata Nedir?

Motosikleti
Honda CB500
Selamlar herkese.

Burayı uzun süredir takip ediyordum, üye olup yazmakta bugüne kısmetmiş.

Ekim ayında sıfır aldığım Honda CB500’ün aküsünü kış için sökmeye hazırlanırken, sele altı bölgesinde, üzerinde iki adet spacer bulunan, yaklaşık 15–20 cm uzunluğunda bir civata/mil buldum. Bu parça başka bir şeye sabitlenmemiş şekilde aküye yakın bir kenarda öylece boşta duruyordu.

Motosikletimin gövdesi etrafında görebildiğim tüm bağlantı noktalarına baktığımda, boşta duran bir yuva, civata noktası vb. herhangi bir şey bulamadım. Tabii gözümle göremediğim yerler için bir şey diyemiyorum.

Sonrasında internetten Honda’nın bu model için paylaştığı ve tüm parçaların kataloglarının bulunduğu şemalara baktığımda, görebildiğim ve algılayabildiğim kadarıyla benzer ve bu uzunlukta bir civatanın üç yerde kullanıldığını gördüm:

1- Arka tekerlek aksında
2- Swing arm (salıncak) ile şaseyi bağlayan noktada
3- Yakıt tankı ile şase arasındaki bağlantılardan birinde

Bu üç bölgenin de resimleri şöyle;

Benim tahminim\umduğum; bu şey, üretim bandında montaj esnasında fazladan unutulan bir parça..

Motosikletim henüz 300 km’de olmasına rağmen bu süre içerisinde bende sürüş stabilitesiyle ilgili olarak herhangi bir titreşim, olağan dışı bir ses yada motorun rijitliğine dair en ufak olumsuz hissiyat oluşturmadı. Belli ki bu civatanın boyutu ve ağırlığına bakılırsa, motosiklette ciddi yük altında kalan ana bağlantı civatalarından biri. Motosiklet mekaniğinden anlamasam da; yukarıda yazdığım 1 ve 2. seçeneklerdeki bağlantılar montaj esnasında unutulmuş olsaydı, herhalde bırakın 300 km’yi, 3 metre bile gidemezdim.

E kardeşim biz buradan nerden bilelim servise sorsana diyenler için; geçen haftalarda Honda–Tansoy servisine durumu fotoğraflarıyla WhatsApp üzerinden iletmeme rağmen dönüş yapmadılar. Israrcı olursam muhtemelen getir diyerek motoru görmek isteyeceklerdir. Bahara kadar motora binmeyeceğim ve o zamana kadarda servise götürmeyeceğimden, en azından şimdilik bu civatanın neden orada olabileceğine dair fikri yada tecrübesi olan arkadaşlar ayrıca benzer bir durumu yaşamış\yaşayabilecek kişiler için bu tuhaflığı foruma not düşmek istedim.

Zaman ayırdığınız için teşekkürler.

Motosikleti
Kymco Downtown350i/Dominar 400/Suzuki GSX-8S
Gidon yükseltme için yapılmış olmasın? Pardon sıfır olduğunu anlamamışım.

Motosikleti
BMW K1200GT , BMW S1000XR M Sport
Servise gittiginizde motorun selesinin yüksekliginin azaltilmasini istediniz mi . Veya böyle bir islem yaptiklarina dair bir bilgi verildi mi ?

Motosikleti
Honda CB500
Servise gittiginizde motorun selesinin yüksekliginin azaltilmasini istediniz mi . Veya böyle bir islem yaptiklarina dair bir bilgi verildi mi ?
Sinan hocam, motoru Honda'dan teslim alırken ne benim öyle bir talebim oldu nede tekniker arkadaşlarla, seleyle ilgili aramızda herhangi bir diyalog geçti.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Spacer kalın pullar hareketlimi sabitmi civataya?
Hayır, bu 2 adet pul civataya sabit değil, üstünde rahatça hareket ediyorlar.

Motosikleti
Forza250-cygnusL
Sanırım motoru askıya almak için kullanılan (vinç ya da hareketli lift) Aparat.. Koltuğun altında içi boş bir boru olması lazım... Baktığınızda diğer tarafı görürsünüz... Oraya bir deneyin;)
Motorla ya da hareketli parçalarla alakası yok.. Galvaniz de kaplanmış..
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Onu vermezler..Fabrikalarda montaj esnasında havada yaptıkları için unutmuşlar sanırım.. :)
Çünkü tekerle ve gidonlar en son monte ediliyor.. :)

Son düzenleme:
Parça kodunu veriyorum

52101-MKP-DN0

Arka maşayı şasiye bağlayan civata.Üzerindekiler de yuvaya oturan elemanlardır.

Motorunun maşa saplaması üzerindedir muhtemelen :) Serviste sağda solda kalmış bir başka motorun parçası motoruna konmuş olabilir

Edit: kendin de işaretlemişsin zaten yukarıda

Motosikleti
Forza250-cygnusL
Doğru söylüyorsun... O mil tekerlek mili.. Ötekiler de resimdeki 22 numaralı yüzükler..
Anlamadığım neden galvanizli ?..

Gidon , ön cam , akü ve tekerlek gibi bazı komponentler fabrikada montajda takılmaz , bayide kutudan çıkarılan motora çalışanlar yapar bunların montajını , o esnada biri arkadaşının getirdiği çayı tutmak için elindeki civatayı oraya koymuştur 🙂

Motosikleti
Honda CB500
Çin malı motor alsaydım bir şekilde “unutulmuştur” der, bu kadar önemsemezdim. Ama sıfır Honda alıp da hiçbir global forumda benzer durumu yaşayan kimseye denk gelmediğimden, paylaşmak istedim.

Parça kodunu veriyorum

52101-MKP-DN0

Arka maşayı şasiye bağlayan civata.Üzerindekiler de yuvaya oturan elemanlardır.

Motorunun maşa saplaması üzerindedir muhtemelen :) Serviste sağda solda kalmış bir başka motorun parçası motoruna konmuş olabilir

Edit: kendin de işaretlemişsin zaten yukarıda

Doğru söylüyorsun. Aslında benim de en başından beri kuvvetli tahminim, o parçanın maşa-şase bağlantısına ait olduğuydu.

Etrafında zincir koruma kapağı gibi başka parçalar olduğundan, civatanın yerinde olduğunun görsel teyidini tam olarak yapamasam da, o civatasız motorun 0 km’de bile tek parça ayakta duramayacağını düşünüyorum.

Gidon , ön cam , akü ve tekerlek gibi bazı komponentler fabrikada montajda takılmaz , bayide kutudan çıkarılan motora çalışanlar yapar bunların montajını , o esnada biri arkadaşının getirdiği çayı tutmak için elindeki civatayı oraya koymuştur 🙂

Aynen bir şekilde unutulmuş fazladan bir parça bu.

Velhasıl; şu kışlama bitsin, ilk işim servise göstermek. Burada da ayrıca bilgilendirme yaparım. En azından o zamana kadar içimi biraz ferahlattığınız için teşekkürler.

Motosikleti
Honda CB750 Hornet / Kanuni Seha 150
Aynen bir şekilde unutulmuş fazladan bir parça bu.

Velhasıl; şu kışlama bitsin, ilk işim servise göstermek. Burada da ayrıca bilgilendirme yaparım. En azından o zamana kadar içimi biraz ferahlattığınız için teşekkürler.
Kesinlikle montaj aşamasında yerine başka biri takılarak, motosiklete bırakılmış bir parçadır. Aksi durumda 300 km içerisinde mutlaka bir şekilde eksikliğini fark ederdiniz.

Ankara'da neden kışlama yapıyorsunuz? Artık eski uzun soluklu kışlar yaşanmıyor, 10-15 günde bir bile olsa güzel havalarda sürebilirsiniz. Tabii bu tamamen kişisel bir tercih ama bence kışlama yapacaksanız da, öncesinde Tansoy'a giderek yine de bir kontrol ettirin teknisyenlere. Aradan zaman geçmesin. En azından içiniz rahat sezona başlarsınız.

Motosikleti
Honda CB500
Kesinlikle montaj aşamasında yerine başka biri takılarak, motosiklete bırakılmış bir parçadır. Aksi durumda 300 km içerisinde mutlaka bir şekilde eksikliğini fark ederdiniz.

Ankara'da neden kışlama yapıyorsunuz? Artık eski uzun soluklu kışlar yaşanmıyor, 10-15 günde bir bile olsa güzel havalarda sürebilirsiniz. Tabii bu tamamen kişisel bir tercih ama bence kışlama yapacaksanız da, öncesinde Tansoy'a giderek yine de bir kontrol ettirin teknisyenlere. Aradan zaman geçmesin. En azından içiniz rahat sezona başlarsınız.
Doğru söylüyorsunuz, Ankara'da eski kışlardan maalesef eser yok. Özellikle yağış anlamında ama yinede sıcaklık 0-15 derecelerde.

Gerçi kışlama dediğim şeyde öyle aman aman birşey değil (millet neler yapıyor); motoru padock'a çekip, benzini fulleyip, aküsünü ayda bir evde şarj etmek için çıkartımaktan ibaret. Ama yinede keyifle sürmek için bu soğuklarda pek motivasyon bulamıyorum.

Dediğiniz gibi ilk fırsatta Tansoy'a gideceğim.

Son düzenleme:
Motosikleti
Honda CB750 Hornet / Kanuni Seha 150
Doğru söylüyorsunuz, Ankara'da eski kışlardan maalesef eser yok. Özellikle yağış anlamında ama yinede sıcaklık 0-15 derecelerde.

Gerçi kışlama dediğim şeyde öyle aman aman birşey değil (millet neler yapıyor); motoru padock'a çekip, benzini fulleyip, aküsünü ayda bir evde şarj etmek için çıkartımaktan ibaret. Ama yinede keyifle sürmek için bu soğuklarda pek motivasyon bulamıyorum.

Dediğiniz gibi ilk fırsatta Tansoy'a gideceğim.
Bugün mesela tam sürmelik :) Hava gayet ılık kış günü için...ben böyle kuru günler buldukça sürme taraftarıyım. Hem akü vs ölmüyor çabucak, hem de lastikler dönüyor. Ama dediğim gibi, bu tamamen kişisel bir şey.

Tansoy size mutlaka doğru bilgi verecektir. Abi bu fazladan kalmış" diyecekler büyük ihtimal :)

Bak şimdi gidip seleyi sökesim geldi :)

Motosikleti
Hero X-Pulse 200 4v
Hocam çektiğiniz fotoğraflarla Honda globale bir e posta mı atsanız?

Motosikleti
Honda CB500
Hocam çektiğiniz fotoğraflarla Honda globale bir e posta mı atsanız?

Global'dekilerin motoru görmeden hayati konularda masa başından ahkam keseceklerini hiç sanmıyorum, büyük ihtimal motoru lokal servisime göstermemi isteyeceklerdir ama dediğiniz doğru, mail atmaktanda bir zarar gelmez. Belki birşeyler çıkar. Dönüşle ilgili buraya bilgilendirme yaparım, fikir için teşekkürler. ;)

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar