Kim çalışmış kazanmış?Bunlar çalışarak kazanılan parayla alınabilecek oyuncaklar değil, en azından eşit hakların olduğu bir çalışma hayatında mümkün değil.Ağır kapitalizmin yaşandığı, dünyanın en adaletsiz gelir dağılımında 3. sırada olan ülkemizde küçük bir azınlık için mümkün sadece.100 çalışanı işten atıp maaşına zam alan şirket ceoları, müdürler, aileden zenginler vs. alabiliyor bu motorları.Aksini iddia eden varsa buyursun yazsın ben de öğrenmiş olayım.
Dar pencereden baktığını düşünüyorum. Hali hazırda almak istediğim bir motosiklet R1200GS, henüz alabilmiş değilim fakat herkesi bu şekilde genellemek doğru değil.
Adaletsiz gelir dağılımı dediğinize katılıyorum, bu gün asgari ücret 1300 tl gibi bir rakam. Bu rakam ile size GS hediye etseler işletimini bile gerçekleştiremezsiniz. Fakat bir de şöyle bakmak lazım; bu motosiklete binen herkes bir şirkette Ceo, veya genel müdür değil, tabi gelirleri de bir asgari ücret değil.
Bu gün 4-5 bin TL geliri olan birisi hedefleri doğrultusunda zamanla bir GS edinebilir, ama bu hemen olabilecek bir şey değil. 10-20 bandında kazanan birisi gidip direk satın alır mı, evet alır.
Şimdi eşit çalışma hakları biraz anlamsız bir cümle, zira herkes eşit değil, tıpkı motosiklet gibi; 1 tarafta kişi son derece donanımlı ve çalıştığı şirkete / veya Kendi şirketine para kazandırabiliyor ise bunu karşılığını almakta hakkıdır. Diğer tarafta pizza dağıtan ve donanımı daha fazlasını sağlayamayan bir kişinin diğeri ile kıyas tutulması da doğru değil. Burada eşit çalışma haklarının olmasını nasıl bekleyebiliriz? Ya da asgari ücretin 5 bin tl gibi bir rakam olması mı eşit çalışma şartlarını sağlayacak. Bu konuyu anlayamadım.
2 üniversite bitirmiş, yurt dışında alanı ile ilgili master yapmış, toefl yapmış bir adam ile, orta okulu bitirmiş liseyi terk etmiş bir kişiyi nasıl olur da mukayese edebiliriz ? Birisi ömrünün 25 yılını kendine donanım sağlamaya ayırmışken, bir diğeri hiç bir bilgi birikime sahip olamamış.
Bu şu demek değil; Okudun ettin, dünya para kazanıyorsun? Tanıdığım onca para kazanamayan 2 üniversite bitirmiş insan var. Bu kişinin biraz da kendi içindeki donanımla alakalıdır.
Sözlerim de kimseyi incitmesin, kimsenin şahsına, veya işine bir kücümseme değil niyetim.