savaşkayan bey,
bakım kitapçığını indirmiştim. ordan da kontrol etmiştim. bu motor ile ilgili tecrübem olmadığı için emin olmak için yukarıdaki gibi detaylı sormak zorunda kaldım. cevabınız için teşekkür ederim.
bu arada konu ile ilgili tarama yaparken aşağıdaki linkte yağ değişimi ile ilgili bir video denk geldi. bahsedilen genleşme kutusu motor söküldüğünde görünüyor. videonun ilerleyen bölümlerinde orayı da kontrol ediyor ve ekleme yapıyorlar. ancak bir soru hala benim açımdan cevapsız kalıyor. antifiriz yada su ekleme, radyatör kapağından yapılırsa ne olur? söz konusu resimdeki A maksimum noktası kadar doluluk var ise, radyatör kapağını açınca, kapağın alt kısmında antifirizi görürüz değil mi? eğer radyatörden antifiriz ekler isek, söz konusu genleşme kutusundaki ölçünün ne olacağını bilemeyeceğimiz için mi, illa o genleşme kutusundan ekleme yapmalıyız. yada soruyu toparlar isem; radyatörden antifiriz eklemek yanlıştır, doğrusu genleşme kutusundan eklemektir, haline mi dönüşür? peki genleşme kutusundan ekleme yapar ve A seviyesine getirir isek, sonra motoru çalıştırıp, eklenen sıvının motorun içinde dolaşmasını sağlar isek, sonra motoru durdurup seviyenin ne olduğuna bakar isek, söz konusu sıvı A seviyesinden aşağı düşer mi? bu son soru biraz arabadaki durumlara benzedi. zira otomobilde böyle yapılıyordu. antifiriz genleşme kutusuna ekleniyor ve araba bir müddet çalıştırılıp durduruluyordu. ve genleşme kutusunun seviyesine bakılıyordu ki, azalma var mı diye? yanlış mı hatırlıyorum.
http://www.youtube.com/watch?v=sb35jedbEI4&feature=player_embedded
yağ değişimi ile ilgili olan bu videoyu seyredince, şu soruyu sormaktan kendimi alamadım: bir yağ değişimi için bu kadar parçayı sökmeye gerçekten gerek var mı? motorun altındaki tapanın söküldüğü anlaşılıyor. ancak, motorun üst kısmında yine bir tapa olmalı ve o kadar parçaları sökmeden üst kısımdaki tapayı sökerek motor yağı ilave edilmeli idi. yani kolay olması açısından. eğer gerçekten videodaki gibi ise, yağ değişimi konusu hiç de pratik görünmüyor.