Bitcoin riskli bir yatırım aracı mı? Evet öyle. Ama saadet zinciriyle bir tutmak da çok mantıklı bir yaklaşım değil.
Baştan belirteyim hiç bitcoin almadım satmadım, bitcoinle hiçbir çıkar ilişkim yok.
Bitcoin kırılması, takibi ve iz sürmesi imkansıza yakın bir para birimi. Kara para aklamak isteyenler veya parasının izinin sürülmesini istemeyenler için bulunmaz bir nimet de diyebiliriz.
Çalışma mantığı ve madenciliği hakkında teknik bilgi aktarmaya gerek yok, manifestosunu okursanız teknik kısmı hakkında bilgi sahibi olursunuz.
Bitcoini borsa gibi düşünebilirsiniz. Diyeceksiniz ki borsada hisselerin karşılığı bir şirket var.
Bitcoinde karşılığı somut bir şey yok, evet. Bu sanal paranın değerini tamamen insanlar belirliyor. Arz-talep dengesine göre.
Neden tercih edildiğini ise yukarıda yazdım. (izinin sürülememesi vs)
Şu anda 12bin dolar civarında olan 1 bitcoin 1 hafta sonra 1$ a da inebilir, 50bin $ 'a da çıkabilir.
Tarla gibi düşünün. Mesela Kütahyanın kırsal kesiminde bir arazi ele alalım. Dönümü 2bin tl olsun. Oraya bir yatırımcı gelip 50dönüm alırsa birden tüm emlakçılar kafasını oraya çevirir. Hele hele bu tarlayı alanın koç ailesindne olduğunu düşünün

Bir ay olmadan dönümü 2bin tl den 20bin tl lere fırlar. Diyelim ki duyan oradan arazi almak istedi ve saldırdı, herkes oradan arazi almak istiyor, 20ye alanlar 200e satıyor, ortalık toz duman...
Koç ailesindne ilk tarla aln elindekini araziyi satıp giderse oradaki arazi bedeli yine dip yapacak ve birçok kişi zarar edecektir. Ama oldu ki oraya büyük büyük AVM ler ve rezidanslar yapıldı, alanla iyi ki aldım diyecek ve arazileri daha da değerlenecektir.
Bitcoinde en büyük sorun bu. Karşılığında somut bir değer yok. Ama kişilerden talep çok. Sonuçta izi sürülemeyen bir para yazılımı var. İnsanların talebi buna. Dünya üzerinde kara para aklamak isteyenler oldukça, para transferi devletler tarafından bile takip edilmesin isteyenler oldukça bu para biriminin değerinin sıfıra inmesi zor gözüküyor.
Ancak şu anki değerlere bu kadar hızlı gelmesinin iyi yapılan spekülasyon ve reklamlara bağlıyorum.