Debriyaj Teli kopması
Merhaba,
11 Nisan Cumartesi 2018 günü başımdan geçen olayı detayları ile sizinle paylaşmak istedim. Fikirlerinizi ve tavsiyelerinizi belirtmeniz beni memnun edecektir.
Akşam saatlerinde arkamda kız arkadaşım ile Beşiktaş Bebek sahilde 1. vites 5-10 km/s arasındaki bir hızda giderken debriyaj telim koptu.
3 gün öncesinden debriyaj telinde gevşeme olduğunu hissetmeye başlamıştım. (Motoru 3 hafta önce satın aldım). Alırken aldığım kişi bazen debriyaj manetinin oradaki vidanın gevşediğini arada kontrol etmemi söyledi. Bende debriyaj gevşemeye
vites geçmemeye başlayınca bu vida ile sıkıyordum teli vidalar gevşek olmadığı halde. Telinde incelmiş kopabilecek olduğuda aklımdan geçti bu arada ama gidip değiştirme işini üşengeçlikten erteledim (Büyük hatam. 1 günüme mal oldu).
Tel koptuktan sonra motor 1. viteste olduğu için zorla sürükleyerek sağa çekebildim. Sonra kenardayken telin bağlandığı karbüratörün arkasındaki çubuğu parmağı iterek vitesi boşa alabildim. Cumartesi akşamı olduğu için oralarda oturan bir arkadaşımı arayıp gelebilecek bir tamirci var mı diye uğraştım ama işe yaramadı. Telin koptuğu yerdeki Bebek Waffle'ın sahibini motordan inerken gördüm ve aynı soruyu onada sordum. O ve bir arkadaşı çok ilgilendiler. 20-25 dakika bir süre tamirci arayıp bulamayınca motoru bağlamam için bir yer gösterdiler. Bağladım ve eve gittim.
Ertesi sabah Şirinevler'e Vale motoya gittim (Zeytinburnu'nda oturuyorum) debriyaj teli almaya ama pazar günleri servisi, yedek parçası ve mağazası hepsi kapalıymış. Kawasaki motordan 20 TL'ye bir debriyaj teli ve stopperını aldım ve Bebek'e gittim. Bu arada stopperın vidası yolda sallantıdan mı düştü oraya gidince mi düştü bilmiyorum kaybettim (Bir daha hata ve dikkatsizlik). Yine Bebek Waffle'ın sahibinin arkadaşı Bülent abi yardımcı oldu bana bir vida ayarladı (Çok teşekkür ederim). Yarın servise gidip orjinal teli ile değiştirmek üzere eve geldim. Şuan bu metni yazıyorum.
- Debriyaj teli neden koptu?
- Hatalarım neler? (Kendi bulduğum hatalar haricinde)
- Sürüş tarzı ile alakalı mı? (2 yıldır motor kullanıyorum. İlk YBR 125'im oldu. Haftada 3 gün olmak üzere 6 ay kullandım. Sonra Mondial scooter ile bir marketin kuryeliğini 1 yıl boyunca yaptım. Acemi sayılırım.)
- Motor freni sebep olur mu? (Çok yapıyorum yavaşlamak için)
Çok uzun oldu metin okuyana ve tavsiyesini paylaşana şimdiden çok teşekkür ederim.