Bansko Bulgaristan

Bulgaristan'da bulunan Bansko kayak merkezine gitmeyi düşünen arkadaşlar için yardımcı olacak bir kaynak...

Evet, artistik bir fotoyla giriş yapıyorum :)

0bk4yXN.jpg

Yolculuk

Hepinizin bildiği gibi yolculuk İzmir'den başladı. Elif, Tuncay, Serhat Abi ve Ben (Hüner), Halil Abi'nin şoförlüğünde, Tüğçe'nin uğurlaması eşliğinde yolculuğumuza 18:30 gibi Bornova (Ege)'dan başladık.

Araç sahibi ve şoförümüz Halil Abi, eski bulgaristan göçmenlerinden şeker bir adam, seyahatimizi freddy'ler, scorpions'lar, bon jovi'ler ve diğer klasik rock efsaneleri eşliğinde sürdürdü. Şoförun uykusunu getirmeyecek ve kaliteli cinsten müzikler yani, e kolay değil 15 saat civarında bir yol var önümüzde. Çiğli otobanından yola koyulduk.

Acıktığımızı hissettiğimizde Çanakkale-Lapseki'ye varmıştık bile, feribota tam da zamanında yetişip giriş yaptık. Burada feribot saatlerini web sitesinden takip etmek, boş boş beklememek için önem arz ediyor, neyse ki Halil Abimiz tecrübeli olduğu için harika bir zamanlamayla vakit kaybetmeden yolumuza devam edebildik.

Feribot kantininde sandviçlerimizi yedik, biraz manzara seyrettik sonra ver elini Edirne. Yolda haberleşip İstanbul grubu ile buluşma noktasını Edirne Emniyet olarak belirledik, Erol, Göksel, Mikail ve İlhan ile buluştuk ve davay komşi kapıkuleye.

Kapıkule

Sınıra 03:30 civarında vardık sanırım, Türk tarafından ateş alıp geçtik, Bulgar tarafında vardiya değişimi için 10dk kadar bekledikten sonra biraz canı sıkılmış, eğlence arayan bir memur geldi ve biraz gırgır şamata ile tek tek pasaportlarımızı elden geçirdi :lol:. Araçta toplam 9 kişi olduğumuzdan biraz süzdüler içerilerde ne var, bagajda ne var diye lakin Bansko lafını duyup, birkaç da malzeme görünce 10sn'lik, üstün körü bir bagaj süzme kontrolünden öteye geçmedi durum. Elbette bunda komşi'nin Elif'i çok şirin bulmasının etkisi de olabilir bilemiyorum :p . Ha birde Serhat abinin "biz dostuz" mesajı verme ipuçları da işe yaramış olabilir (Işıkları açma, Tuni'yi otobüste tutma (bu dönüşte oldu), ciddiyet gibi.. :)). Biz her nasılsa yırttık ancak komşi boş durur mu, Halil Abiye kaş göz bir şekilde bir şeyler koparttı. Eski usül devam yani, çorbayı bıraktırdı kendisine. Kesinlikle rüşvetlik bir durum yoktu daha çok bahşiş gibi oldu :D

Sınırda, TR'den almış olduğumuz euro'ları (yoksa tl) leva'ya dönüştürdük, maddi konuları en sona ekleyeceğim. Buradan sonrasını çok iyi hatırlamıyorum sanırım herkesin uykusu gelmişti, fosur fosur gittik.

Bansko'ya Girerken

Ben gözümü Bansko'ya 2 saat kala açtım. Otobandan Pazarcık'tan sonra yollar biraz bozulmaya başlıyor, burada emin olmak adına 1 kez yön sorduk gerisini Tuni halletti. Buralarda artık dağları yakından görmeye başlıyorsunuz ya, çek çek gelmiyor bansko, heyecandan 2 saatlik yol 10 saat gibi hissettirdi. Neyse ki yol boyunca görülecek güzel dağlar, yeşil ormanlar var. Elbette pomak köylerini de unutmamak gerek, zamanında müslümanlığı seçmiş bu bulgar halkının köylerinde cami ve kiliseler iç içe görülebiliyor. Pomak köylerinden geçerken boşnaklardan sırplara birçok kökeni de konuşma fırsatı bulduk, kültürleşme yaşadık.

Otel

Otele 9 civarı vardığımızda bizi Velina karşıladı, biliyorsunuz otelimiz Bisser (Bisser-Bansko). Aile işletmesi otelimiz mütevazi olduğu kadar tavsiye edilebilir de (komisyona bağladım sanki :) ). Neden tavsiye edilebilir: Öncelikle konaklama ve yemek fiyatları çok uygun, piste kadar servisi var, ücretsiz sauna, odalar gayet yeterli, sıcak su sorunu yok, aile çalışanları ilgili. Aile babası, içkinizi alın burda için diye bir teklifte bile bulundu (yanında meze gider hesabı)

Pc88T1A.jpg

Otelle ilgili tek sorun, siz de farketmişsinizdir ki ''internet''. İnternet bağlantısı var ancak kendimizce koyduğumuz bir tespite göre bağlantı şifresiz olduğu için çevredeki insanlar bizden çok sömürüyor olabilir, böyle söylendik durduk birkaç gün :)

Gondol (Aman)

Bansko'da sıkılabileceğiniz belki de tek yer, Gondol sırası olabilir. 09.30'dan sonra o sıraya girerseniz 1 saat bile beklemek zorunda kalabilirsiniz (bu konuda İlhan bizi aydınlatabilir hatta beklerken yaptığı buzdan sanat eserleri varsa onları da gösterebilir). Medeniyetin öldüğü yer, kibarlığı kapıda bırakıp gelin. Beklerken ister istemez çapraz çapraz kaydığınızı istemsizce fark edecek, sonra da vicdanınızı dindirmek için kendinizi gondolda yiyeceğe vereceksiniz.
Gondol sizi yaklaşık 30dk boyunca taşıyor, bu sırada yanınıza aldığınız muzları, elmaları, protein ve enerji barlarını tüketebilirsiniz. Yiyecekleri, sağlı sollu ceplerden bir birinize uzatırken abartmayın, azcık da turistlere uzatın. Şansınız varsa çenesi düşük ingilizlerle oturmazsınız, sabah sabah çok ağır mevzulara girebiliyorlar, yarım saat tristan ve isolde dinlemek kolay değil.

WDIQsKs.jpg

Neyse sırayı kolayca geçmek için 08:45'da en geç orada olmaya çalışın, otel servisi 08:30'da hareket ediyor, 5dk'lık yol. İkinci Gondol çıkışı için imza toplanıyordu sanırım önümüzdeki yıllarda bu sorun da aşılacak gibi. Gondol'dan son durakta indikten sonra hangi pistlerin açık olduğuna dair bilgi almak için elektronik tabelaya yöneliyoruz ve ilk çıkış rotamızı buna göre belirliyoruz.

Pistler

Bansko tesis ve pistlerini bir de benden dinleyin demeyeceğim illaki araştırmışsınızdır ama burasını, günlük 58 (öğrenci 53) leva skipass ücretini, sonuna kadar hak eden, harika bir yer diye özetleyebilirim. Gondollar, telesiyejler onlarda zaten sorun yok da onlarca kilometrelik pistlerin her akşam araçlarla tekrar düzenlendiğini görmek bizi çok şaşırttı ve sevindirdi.

widBu3u.jpg

Konuyu takip edenler pist haritasını görmüştür, uzun uzun-geniş geniş birçok pist var. Bazı siyah pistlerin hafif buzlanması dışında bir sorunla karşılaşmadık (kendi adıma). Belirli rotalar dışında kendiniz de ağaçlar arasından rota çizebilirsiniz, İlhan'ın peşine takılırsanız şirinleri bile görebilirsiniz. Ağaçlar pistlerin çevresini kaplıyor, zirve dışında pist içinde kayarken rüzgardan neredeyse hiç etkilenmiyorsunuz, bu açıdan sarıkamış'a benziyor.

Şehirler Arası Kayak Yapmak

Tamam biraz abartmış olabilirim lakin gerçekten in in bitmiyor, kaymak insana şehirler arası yolculuk hissi veriyor. En zirveden, gondol girişine kadar olan mesafeyi kayarak geçmek istediğinizde aşağıdaki istatistiklerle karşılaşıyorsunuz.

Bn3bisU.jpg

Hiç durmadan indiğimde aldığım bir istatistik, durma zamanı sanırım sonlara doğru eğimin azaldığı hızın düştüğü kısımlar olabilir.

SkiPass

Türk öğrenci kartları SkiPass alımında geçerli, az da olsa indirim sağlıyor. Toplu alımlar (4-5 gün) bir uludağ kadar avantaj sağlamıyor ancak yine de düşünebilirsiniz. Satın almadan önce gişenin yanında biraz bekleyin, size günlük 35-40'a günlük skipass satmak isteyenler çıkabilir onlardan alabilirsiniz. İlk gün ne olduğunu anlamadan Mikail ve İlhan'a kaptırdık 40'lıkları :) Öğlene kadar kaydığımız son gün, biz de aynı şekilde 40'dan satmıştık kalan skipass'ımızı, görevliler de var dikkatli olmak lazım. İstanbul ekibinin maceraları var belki anlatırlar.

Ders almak isteyenler için birçok dilde kayak eğitimi veren eğitmenler var, saat ücretleri değişiklik gösteriyor, Erol ders almıştı detaylı bilgi için kendisine sorabilirsiniz.

Şehir İçi

Güvenlikle başlayalım. Tuncay'ın da dediği gibi evlerin ilk katında dahi korumalık yok, son model arabalar sokakta öylece duruyor, çal-kaç için endişelenecek bir şey yok. Sokaklarda da yolunuzu kesecek serseri diyebileceğiniz, zorba tiplere de rast gelmedik. Otelin yolunu kaybedip sabahın 5'ine kadar gezen Erol beyimiz belki bir şeyler ekler buna :D Rahatsız olacağınız ancak yabancılık duymayacağınız bir şey var. Nerden kapmışlarsa artık bilmiyorum BG'nin hiç bir yerinde olmayan şey Bansko'da var. Restoranların kapısında bekleyenler sizi "arkeddaş-arkeddaş" diye buyur etmeye çalışıyor, burda hep gördüğümüz şey, dediğim gibi no yabancılık.

e9V6KEF.jpg

Para dönüştürme işlemini sınırda yapın mutlaka fakat olur da paranız tükenir ve TL ile Leva almak isterseniz nereye girdiğinizde dikkat edin. Bazıları TL değerini inanılmaz düşük gösterebiliyor. Aynı caddede 0.78'e bulabiliyorken bazıları 0.24 gibi saçma bir rakam yazabiliyor.

A6LudV3.jpg

Bir de göz kırpayım yeri gelmişken :D
-O kutular yıkılmaz, kaptırma paranı zenciye.
-Zenci Türkçe konuşuyor yorma dilini ecnebi diye :D

Yemek-Alışveriş

Bisser'de karnınızı doyurmak hem uygun hem de çeşitlilik fena sayılmaz, sadece menüden az tercih edilen bir şey isteyecekseniz öğlen söylemeniz gerekebiliyor. Onun dışında çorbalar 2.5tl, ana yemekler 8-9tl, en babası da 13-14tl civarı. BG'de ekmek dilimleri (30kr) ve marketten alacağınız poşetler de ücretli (20kr) sonra şaşırmayın.

Gondol'a bağlanan ana caddede her türlü restoran bulabilirsiniz. Fiyatları Gondol'a yaklaştıkça artıyor, uzaklaştıkça ucuzluyor bilginiz olsun. Bu sadece yemek için değil her şey için geçerli. Örneğin Gongol'a yakın magnetler 3 leva iken Bansko eski meydanında aynı magnetler 1 leva olabiliyor. Pizza dilimi 3,5lv'den 2lv'e iniyor.

EYTG6WT.jpg

Dağda 5-6 noktada yiyecek alabileceğiniz ve mola verebileceğiniz mekan var. Buralarda sıcak çorbadan, ızgaraya kadar birçok şey bulabiliyorsunuz. Kendi sandviçinizi kendiniz yapacaksanız otele yakın mahalle bakkalından çok ucuza malzeme alabilirsiniz. Aynı şekilde eski Bansko meydanında bulunan BG Market'te de birçok şey daha ucuz. Örnek vermek gerekirse Gondola yakın yerde Kruvasanlar 1,25lv, otele yakın markette 0,65-0,80lv, BG markette indirim vardı 0,50lv :) Çok detaylı detaylı oldu gibi, uzatmayayım daha fazla. Son olarak mataralık 200ml BG Votkası 3tl :D

Sonuç olarak restoran var 274 leva hesap ödersiniz, restoran var 80 leva hesap ödersiniz, meşrebinize göre her şeyi deneyebilirsiniz.

Hediyelik alışverişinizi de aynı şekilde ara sokaklardan yapın aynı ürünleri daha ucuza almış olursunuz. İndirim yapma olasılıkları da artıyor buralarda. Kozmetik mağazasında %10 indirim aldık ve de arkadaşlarınızı getirin sizi de görürüz teklifi :)

Dönüş

Dönüş yolu daha bir hızlı geliyor insana, yorgunluktan olsa gerek. Dönüşte et, kaşar alışverişinizi sınırdan yapabilirsiniz, para dönüştürülen yerin karşısında tl, euro,leva olarak alışveriş yapılabilen ve fiyatların duty free ile aynı olduğu bir market var. Dönüşte gümrükten çok daha kolay geçtik, keşke kayakları atıp içine içki doldursaydık diye sesler duyduğuma eminim :D

Şimdilik aklıma gelenler bunlar arkadaşlar, bir yerden sonra üslup da karışıyor kurgu da, hatam olduysa affola. Aklınıza gelen bir şey olursa sorabilirsiniz. Son olarak İzmir'den bu türde organizasyon için araç ihtiyacı olanlar Halil Abi'ye ulaşmak isterlerse pm atmaları kafi.

Son düzenleme:
Güzel bir gezi ve bilgilendirme olmuş teşekkür ederim.

Uluslararası ehliyet ilemi sürdünüz Bulgaristan'da? Türk ehliyetini kabul ediyorlarmı?

Skaty, sen misin yoksa? :) (skatypsp)

Elinde muz tutan skaty. evet skatypsp o, yazıyı da o yazdı. Ben onun yanındaki kırmızı montluyum

Uluslararası ehliyet ilemi sürdünüz Bulgaristan'da? Türk ehliyetini kabul ediyorlarmı?

ayramda BG den araba kiraladım türk ehliyeti ile, bir sorun yaşamadım. BG türk ehliyetini tanıyor. Ama sonradan görme yunan tanımıyor Türk ehliyetini illaki uluslararsı istiyor.

Bu Bansko turunda gittiğimiz araç 35 plaka bir araç sahibi Türk vatandı Türk ehliyeti olan, ama Bulgaristan oturma izni olan bir kişi. Her hafta gidip geliyor.

Geçen hafta BG deydim kış turizmine inat bir hava vardı. Ayrıca kurlar da daha farklıydı. Siz sene başındamı gittiniz ?

Birkac yil once oradaki tatil komplekslerinden birinde calismistim,gercekten cok guzel bir yer.Gerci Bulgaristan`in her koseyi ayri bir guzel.Maglesef tatil amacli bansko ya gidemedim.Insallah bir gun nasip olur.Ama bu yaz Bulgaristan in karadeniz sahillerini bayagi gezdik.

O sogukta шуменско saplamak başka hiçbiyerde olamaz zaten :mrgreen:

Çok detaylı anlatmıssınız, gayet faydalı :thumleft:

Bi sonraki Pamporovo gezinizi universitelerin dönem sonuna getirip önceden duyurursanız katılımcılar olabilir :cherry:

Keyfinizin devamını diliyorum efenim :cherry:

Geçen hafta BG deydim kış turizmine inat bir hava vardı. Ayrıca kurlar da daha farklıydı. Siz sene başındamı gittiniz ?

Bu tur 2013 şubat ayında gerçekleşti. Kurların farklı olması doğal. O zaman 0.78-0.80 di. Bayrada gittiğimde 0.70-0.72 civarındaydı. O fotoda göstermek istediğimiz bazı döviz büroları aşırı derecede fiyatlarda oynama yaptırkları. En iyi kur fiyatını sınırı hemen geçer geçmez Shell benzinlik karşısındaki yolun sağındaki döviz bürolarında paralarını bozdurmaları gerektiği.

Birkac yil once oradaki tatil komplekslerinden birinde calismistim,gercekten cok guzel bir yer.Gerci Bulgaristan`in her koseyi ayri bir guzel.Maglesef tatil amacli bansko ya gidemedim.Insallah bir gun nasip olur.Ama bu yaz Bulgaristan in karadeniz sahillerini bayagi gezdik.

Evet Bulgaristan'ın doğası özellikle dağ turizmi açısında çok güzel bir memleket.
Bu fotolar da Kurban bayramında yaptığım BG gezisinden.

Şipka Buzluca arasındaki ıssız
24102013233430c91f92cj77yp7nw5t5vyg761ecs7ospx0apqnuqalycple0676.jpg

Veliko Tırnovo 11-14 yızıldan kalma eski şehir.
24102013232403gd5jd6gnbb2tbr09x9z2kba5igwbswt14etu074ozcq3zsekkj.jpg

Loveç şehri yakınlarındaki Devetaşka mağarası, Cehennem melekleri 2 filminde bir sahne bu mağarada geçmekte
2410201323220863va3w6d11sj2hq0nzpsa20w86m1imksu4jkrxuep2gtpi4ab9.jpg

Loveç şehrinde 100 yıllık üstü kapalı ahşap köprü.
24102013231929pmeslfowkjb1kz8i5h7askierp4k152acm129gcw7kyc80mtts.jpg

O sogukta шуменско saplamak başka hiçbiyerde olamaz zaten :mrgreen:

Çok detaylı anlatmıssınız, gayet faydalı :thumleft:

Bi sonraki Pamporovo gezinizi universitelerin dönem sonuna getirip önceden duyurursanız katılımcılar olabilir :cherry:

Keyfinizin devamını diliyorum efenim :cherry:
Umarım faydasını görürsün. Skaty arkadaşımız yazdı bu yazıyı. Pamporovoya kışın hiç gitmedim. Yazın gittim. Şahsen Bansko ve Borovets dururken Pamporovo biraz sönük kalıyor. Ayrıca biz İzmir'den gittik. İstanbul'daki turlara inat. Çünkü BG de kış turizmi bize göre çok uygun olduğu için fiyatları şişirip halkı kazıklıyorlar.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar