Şu arka çantaların yasaklanması konusu önemli ve bence duyarlılık açısından gündemde tutmalıyız.
Yönetmeliği daha önce paylaşmıştım. Orada genel bir ibare kullanıp "motorlar" diye yazınca
biz ticari amaçlı kullanmayanlar da potaya girdi maalesef. Üstelik 72 TL idari cezanın yanı sıra birde 1 ay trafikten men cezası
iyice tırsak yaptı beni.
Uzun uzun araştırdım, ilgili trafik denetlemedeki tanıdıklarıma sordum. Onlar için de muamma...
Pek çok denetleme yapan polis bizlerin bu çantaları nizami kullandığımızı, bunun bir gereklilik olduğunu, içine mont, kask ve bunlar gibi
zorunlu eşyalarımızı saklama ve muhafaza etmek için kullandığımızı bilmelerine rağmen genelge açık bir ifadeyle "motorlar" dediği için
bizlerin de ticari amaçlı kullanan paket motorları ile aynı bu yönetmeliğe dahil olduğumuzu belirttiler.
Neyse,
İlgili tadilat belgesini vermeye yetkili kişileri öğrenmek için Makine Mühendisleri Odası Antalya Şubesini aradım.
Tadilat belgesi vermeye yetkili şirketlerin telefonlarını istedim ve birini hemen aradım.
Derdimi anlattım. Bana önce kullandığım çantanın markasını sordu, çantanın Kappa marka 36Lt hacimli olduğunu belirttim. telefon görüşmemiz aşağıdaki gibi oldu.
"Arka çanta, ikinci kişinin binmesini engellemiyorsa, nizami bağlantı aparatları ile şaseye düzgün monte edilmiş, arka yolcu koltuğunun şeklini ve yapısını bozmuyorsa, yolcunun binişini engellemiyorsa belge almanıza gerek yok.
Biz, ruhsatta sürücü ve bir yolcu yazan teknik belgede bu hususun tadilat ile ortadan kalkması durumunda, yapılan tadilatı inceleyip sürüşü ve trafiği engelleyip engellemediği hususunda belge düzenleyebiliriz. Sürücü ve yolcunun sürüşünü engellemeyen çantalara belge vermiyoruz.
Bana böyle bir talep ile gelirseniz ben şirket olarak böyle bir belge düzenlemem. Çıkarılan yönetmelik, çantalarını ticari amaçla kullanmayan ve ikinci kişinin seyahatini engellemeyen çantaları kapsamıyor" dedi.
Bunun üzerine, yönetmelikte yazan ibarelerin "Motosiklet ve motorlu bisikletlerin arkasında, şaseye bağlı çantalar" olarak geçtiğini belirttiğimde ise "Ben de motorcuyum, geçen gün trafik denetlemesi için durduruldum. Çantanın yasaklandığını söyleyen polise, yetkili belge vericisi olduğumu, böyle bir belgenin verilmesinin mümkün olmadığını belirttim. Motosikletimdeki çanta hususi amaçlı. Yönetmelik ticari amaçlı kullanımı kapsıyor, dediğimde trafik polisi beni herhangi bir işlem yapmadan göndermek zorunda kaldı" dedi.
Ben yine de "yorum farkı olan bir polise denk gelirsem hem ceza ve hem de aracım bağlanacak, siz yine de bana bu belgenin maliyetini söyleyin" dedim.
Aldığım yanıt 400TL+KDV. Ama tekrar etti: "Ben böyle bir belge veremem. Çünkü bu yönetmelik ticari amaçlı kullanılan ve yolcunun binişini engelleyen çantaların uygunluğuna dair" dedi.
Biraz kafam karıştı...