günaydın...
evet dün gece iş molasında saksıyı yordum biraz burak :cherry: bu iş en ekonomik en uygun, sağlam ve güvenli nasıl olur diye düşündüm lakin sağlamlık konusu tabi dağlam olur ama orjinal yapılanlarla kıyaslayamazsın neden ?
yatay yada dikey çalışan hidrolik pompa sistemleri işin içine girince taktir edersinki maliyet ve teferruattta yükseliyor , bir ara hidrolik boru bükme makinası ve motosiklet tamir sehbası yapmayı düşündüğüm zamandan hatırlıyorum normal bildiğimiz 10 tonluk krikoların hem boyları hemde yatar durumda çalışmadıkları için uğraşmaktansa hazırını almayı uygun görüp bu işin peşini bırakmıştım

ve yatay çalışan hidrolik kriko sistemleri tuzlucaydı o zaman
neyse kendi fikir ve kanaatimce bu iş en uygun bu şekilde olur ve söylediğim malzemeler değişiklik gösterebilir ölçü olarak mesela 80 *80 profil vardır büyük ihtimal ama 60*50 yada 60*60 ebatlarıda bizim işimizi görecektir 2 hatta varsa 4 mm et kalınlığı olursa daha iyi olur ,
işin profil ,boru ve teker kısımları sanayi yollarını aşındırmamanda fayda sağlayacak piyasada mevcut uygun varolan parçalardan bu işi haletmemiz gerekiyor , elektirikli motorlu bahsettiğin 250- 300 liralık baumaksta , tekzende satılan vinçlerin çoğu çin malıdır 300-500 kg kaldırma kapasitesi var dediklerine aldanma çok çabuk rediktör dişlilerini bozuyorlar , aslında böyle bir sistem asansör olayını çok güzel konfora ve rahatlığa kavuştursada elektirik kesintilerinde acil motosikletini kullanman gerektiğinde ve motorlu vincin rediktör dişlilerinin beklemediğin bir anda su koyvermesi ileride mideni bulandırabilir ,
yanlış anlaşılmasın sanayide kullanılan hatta tornacıların tezgaha ağır ve büyük malzeme bağlayacakları zaman kullandıkları vinçler var aynı sinan er in anlatmaya çalıştığı mantıkta çalşışır kaliteli olanlar var 1 ton kaldırıyor ama kaç para ? burada maliyet ve yapılan işin yüzünün astarını geçmemesi gibi bir sıkıntımız olduğundan dolayı şu an yazmak durumundayım

para varsa 2-3 bin harcarım dersen harika işlerde çıkar ortaya
amacım akıl vermek değil fikir üretmek aklına yatmaz ise , ki yatacak diye bir şey yok ben fikrimi söyleyeyimde yatarsa bu fikri kullanırsın .
şimdi resimlerle kabataslak anlatmaya çalışayım
ilk önce söylediğim ve çaplarına karar verilen profillerden bir kafes yapılır , lakin bu kafes verdiğin 220 cm den yüksek olacak, çünki motorun yüksekliği ve senin motoru asansöre sokarken ki durumunuda hesaba katman gerekecek, boy , en ve yükseklik vs. şu an yazıyorum ama asansörün kurulacağı yeri görmedim , nereye nasıl sabitlenir etüdü yapılmadı ezbere söylüyorum bilesiniz
yapılan kafesin içinde aşağı yukarı motosikleti taşıyacak pletformun sallantısız ve stabil çalışacağı , dikey ray sistemi yapılır bu iş böyle olacak aşağıdaki resimde
8 adet bu tekerlerden lazım olacak yapılan raylı kafesin içindeki taşıma platformunu hem sabit tutacak hemde stabilite sağlayacak tanesini 10 liraya almıştım üzerlerinde maşalarıda vardı biz doğruca maşalarıyla taşıma platformunun alt ve üst köşelerine montajlayacağız , ve daha önce yapılan kafesin içine kaynattığımız ray sistemi boruların üzerine oturacak , tabi tekerlerin ağız çaplarıyla ray olarak kullanılan borunun çaplarının aynı olması hayati önem taşımakta .
yani şöyle bir şey olacak , aslında boruyla profille ne uğraşıyon derseniz ( U ) Tipinde lamalarda mevcut ama profilden pahalıdır aynı zamanda profili kendi düşüncemize göre çekillendirip kesmek işlemek daha kolay sonuçta asansör 1 ton kaldırmayacak toplasan toplasan 400 kg.
çizebildiğim kadar çizmeye çalıştım belki biraz ilkel gibi oldu ama neticede iş göreceğini düşünüyorum , tabi çevreye verdiği görsel görünüme yorum yapamam ona sen karar vereceksin
makaslı hidrolik sistemlerde çok güzel ve estetik lakin 2 metre 20 santim kalkanları kaç paradır acep ?
bu noktada aslında en önemlisi olan aşağıdaki şu alet , tekneleri çekmekte kullanılan çekek aparatı , benim gördüğüm 600 1 tonluk ahşap tekneleri altında teker olmadan sürüye sürüye kıyıya çıkarabiliyor , olmadı çevirme kolu biraz daha uzatılıp büyütülerek daha fazla tork elde edilip çalışma mantığı daha hafif ve rahatlatılabilir , yani manuel bir sistem , ne elektirik derdi var ne bozuldu derdi var ilkel ama işlevsel ve sanıyorumki bir elektirikli motorlu vinçten daha ucuzdur , ayrıca 400 kg yüküde çekecek indirip kaldıracak kapasitede olduğunu düşünüyorum , elimdeki malzemeye bakarak ve gördüklerime , ama buna sulanmayınız :cherry:
valla aklıma gelen en basit ve ucuz yol bu, tabi yapım aşamalarında dikkat edilmesi önemli olan bir etkende toplamda 4 ayakta bulunan boru ray sistemi çok ince hesaplamalarla yapılmalı taşıyıcı platform en dipte ve en üst seviyeye geldiğinde milimetrik raya oturmalı ve bu rayı tutan dış çerçeve desteklenerek hatasız yapılmalı insanı sıkarsa bu kısımlar sıkar tabiri caizsse aynı silindir piston ilişkisi mantığında çalışacak sanırım anlatabildim
şimdiden kolay gelsin . hala resimleri beklemekteyim bahçenin ? şu an söyledim ama her an her şey değişebilir sabit bir fikir tam olarak yok şu anda
dip not : burak uzunca bir yorum yazmaya kalktığımda isteğim dışı siteden çıkıyor sistem ve tekrardan şifremi ve kullanıcı adımı istiyor site yani mt , o arada karambole gelirse tüm yüklediğim ve yazdığım yorumlar yalan oluyor sonra onca uğraştıktan sonra tekrar uğraşmak zorunda kalıyorum bu neden oluyor yavvv ? uyus oldum