Tecrübe edinmeye bir yerden başlayacaksınız değil mi? Her şeyin bir başlangıç hikayesi var.
Yalnız bu öyle ha deyip yapılacak mevzu da değil. Bir bilenin size yol göstermesi lazım. Trafiği tanımak, araçları tanımak gerekiyor. Nasıl ki video oyunlarında belli aşamaları geçip final boss kesemiyorsanız, bu da öyle, ha deyince tecrübe edilmemesi gereken bir şey. Belli hazırlıkları var.
Birincisi şehir içi trafiği ile şehirler arası yol trafiği birbirinden çok farklı mevzular. Şoförlerin yaklaşımları da epey farklı. Çok fazla sıkıştırma oluyor, misal sol şeride atıyorsunuz kendinizi, hop, arkadan gelip selektör yapıyor adam, ee sağda da geçecek yer yok. Sırf bu durumda olup telaş yapıp hikayenin devamını kötü yazan insanlar var, aman diyeyim. Sonra büyük araç sollamak da bir marifet, tır ve otobüs şöförleri zaman zaman motosiklet ile yarışıyor, adamı geçeceksin, adam da gaz açıyor.
Yani trafik okuyabilme yetisini kazanmış olmanız şart oğlu şart. Misal asla yolu ortalamadan seyir yapmayın, araçlar boşluk bulduklarında giriyorlar, şehir içinden daha fazla ve yüksek hızın sürtünmesiyle motor silkeleyebiliyor kendisini, yolun en sağından giderken tır geçti yanımdan, üstelik 90-100 gidiyordum ben, ödüm b*kuma karıştı, sakin kalmasam bariyerlere girebilirdim Allah korusun.
Ekipman çok önemli, ekipmansız bakın "asla" çıkmayın yola. Mafsallı dizlikler, korumalı ceket, uzun bilekten korumalı eldiven ve iyisinden kask, hayat kurtarır.
Bu ikisine dikkat edin, sonra ufak ufak zaten insan dayanamayıp gazlamak istiyor.
Bu arada hızlı giden motor iyidir, kendisine mukayet olamayan insan top speed 130 olan motorda da tutamaz merak etmeyin, bence uzun yola keyfi gidilmeyecekse, yani bir yerden bir yere ulaşma amacı varsa altınızdaki motorun 180 kmh hıza çıkabilmesi gene hayat kurtaran etkenlerden. Yavaş giden motorla, bir yerden bir yere varmak, gerçekten zulüm olabiliyor. Çünkü bahsettiğim trafik durumlarında o hızlara cidden ihtiyaç duyuluyor bir kaç saniyeliğine bile olsa.
Temel teknikleri de iyi oturtmuş olmak şart, ben ilk yolculuğumdan sonra temel teknikler üzerine epey pratik yapmıştım, yetersizliğini insanın yüzüne acı acı vuruyor çünkü bu deneyim.
Tüm motorcu kardeşlerimin tekerine taş değmesin, yolundan ayılar ve öküzler geçmesin(hayvan olmayanlardan).