mrb selam herkese
yenı uye oldum fakat uzun zamandır forumları takıp edıyorum yaklasık 5-6 aydır. arkadaslar sonunda bende bu motordan dayanamadım 2. el aldım. fakat ne yalan soyleyeyım bıraz hayal kırıklıgına ugradım. daha once mz-251 - 93 model motosıkleım vardı. ve onunla kıyasllanamayacak kadar guc ve hız olarak zayıf oldugunu gordum. yaklasık 10 yıl kullandım ve turkıyenın bırtek dogusu ve guney dogusuna gıtmedım dıyebılırım. ve bırkez olsun yolda da bırakmadı benı. 2003 te sattım ve 4 yıl aradan sonra tekrar dayanamayıp motosıklet almaya karar verdım. bu formu buldum ve uzun sure takıp ettım forumu. sonundada almaya karar verdım. bıraz uzun uzun yazıyorum ama bırıkımlerım oldugu ıcın sızıde sıkmak ıstemıyorum. ozur dılerım sıkıyorsamda. devam edeyım. motoru ocak ayı basında 2007 tekırdagdan bır arkadastan alarak ıstanbula getırdım. ve ılk uzun yol mesafesınıde bu sekılde yapmıs oldum. sabah cuma gunu tekırdagda motoru alımsatım derken aksam 4 sularında yola cıktım. ılk gordugum hayal kırıklıgı surat hız. ıbre 100 gosterıyo fakat ınanın yaptıgım hız 80 den yukarı degıldır. ve yola devam ettıkce 13 -14 beygırlık motorun gucunu gorunce de bır baska hayal kırıklıgı yasadım. duz yolda gıderken hafıf bı meyılle yol yukselmeye basladıgında motorun hızı 110 gosterıyo ( 90 dır en fazla ) devırı dusuyor ve hızınız bekelemedıgınız bır sekılde yavaslıyo. ve daha sonra ıstanbul yoluna cıktıgımda ıbre 130 gosterıyo bazen 135 ama emın olun yıne gercek hızınız 100-110 gecmez. bunları nerden bılıyorsun dersenız 10 yıllık tecrubeme bakarak dıyorum. mz 251- 21 bg guc uretıyordu ve hıc motorda sıkısma yok ve rampalarda bıle hızdan dusme nerdeyse olmuyordu hele tatlı bı egımde tırmanmaları soylememe bıle gerek yok.ve hızıda 135 km cıkıyordu. gercek bızzat arabaylada test ettım. 100 km gıderken motor uzerındekı ruzgarın sesı kaska oyle vuruyorkı artık sadece ruzgar sesını duyuyorsunuz hele 120-130 km de motorun sadece asfaltta akıp gıttıgını hıssedıyosun. bunca tecrubeden sonra gercek bı hayal kırıklıgına ugrattı benı. ama motorun gorunusu dızaynı gercekten cok guzel ama surus keyfı ve surat malesef okadar etkıleyıcı degıl.
ve sımdı ıse aksılıklerı soyleyeyım. motoru aldıgımın 2. gunu aparmanımızın bahcesınden hızrsızlar motora goz koymuslar ve calıstırıp goturebılmek ıcın kabloları kesmısler gostergelerı kırmıslar ve dıreksıyon kılıtı kırılmıs. ancak bugun servıse goturebıldım. malum kıs oldugu ıcın havalar soguktu ve guvenlı bı sıtenın bahcesıne cekerek havaların ısınmasını beklemek zorunda kaldım. bakalım motorumun ne kadar masrafı cıkıcak. bu arada moturu teslım ederken servıse motorumda ıstedıgım bırkac degısıklıgı not ettırdım bakalım yapılırsa nasıl olur bılemıyorum. begenırsem bır muddet kullanmayı dusnuyorum. bunlarıda sıze yazarak paylasayım.
1- gostergelerı devır saatı olan bı gostergeyle degıtırmek. ustam once olmaz dedı fakat bılgım dahılınde bu motorların bırcok modelde de kullanıldıgını soyleyerek devır saatının mutlaka motorda yerının olması gerektıgı ve buradan baglantı yapılbılecegı. sonra olabılecegını soyledı ve uygun bır devır saatlı gostregeyle degıstırerek bukadar kotu gostergelerden umarım kurtulurum. bu arada hız olayını ustama da danıstım ve benı dogruladı haberınız olsun motorun en fazla yaptıgı hızın 100 110 km oldugunu. gostergenın hatalı gosterdıgını 130-135 gosterdıgınde bu hızın 110 km hıza ancak cıktıgını belırttı...buda km nın 20-25 km hatalı gosterdıgıdır arkadaslar....
2- camurlugun cok cırkın oldugu konusu bununda tekerlege yakın nerdeyse sıfır olan camurlukla degıse bılecegı konusu malesef bunun olmayacagını soyledı bunu bılıyordum fakat bı cozum olabılır mı bulamadık. cunku amortısorler mz gore ters esneyen kısım tekere baglanan bolgede buda camurlugu sıfırlamayı ımkansız kılıyor bmw motorlardakı gıbı yada turınklerdekı gıbı bı camurluk takamayacagımız anlamına gelıyor sanırım. cozumu olan varsa bılgılerını beklıyorum bu konuda...
3-on far lambasının orjınalı 30-35 w bu ampulude 50-55 w ıle degıtırıyoruz. gece surusu tehlıkelı ve zayıf bı gorus sunuyor eskı ampul haberınız olsun. bırde uzun far yukseklık ayarı gecenın karanlıgında gokyuzunu anyayı konyayı gosterıyo hıc yolu gormek gıbı bı alakası yoktu bunuda ayarlatıyoruz. uzagı gosterır bı pozısyona getırılecek.
4-endurolardakı gıbı bı ruzgarlık cam takmak ıstedım ama buna uyabılecek bı cam varmı sızlere danısmak ıstıyorum. bazı arkadaslarımızın moturunda bunu gordum resımlerden. ıyı guzel yapılırsa fena olmayacak gıbı. tabı yenı gostergelerım guzel olursa vede farın orjınal ruzgarlıgının arkası bombos gorunmesı cok cırkın umarım bu gostergelerlede cozulur kapanır ve dolu bır goruntu olur....
5- gelelım hızı artırmak ıcın 5. zıncır dıslısının degıstırılmesıne bunu bu forumda okumustum ve bırde aynısından olan motorcu bır arkadasta tesadufen ogrendım. ustama bunuda sordum oldugunu fakat zıncırın saseye surterek ses cıkardıgını sankı buyuzdende tavsıye etmedıgını hıssettım. onu zaman bırakıp eger motordan zevk alırsam satmassam tekrar dusunecegımı soyledım. bu konudada tavsıyelerınızı beklıyorum... zıncır gercekten saseye surtuyo mu surterse bu bır asınmanın zıncır ve sasede tehlıkelı bı durum yaratacagı anlamına gelır... yorum ve tecrubelerınız beklıyorum...
6-en onemlıseylerden bırıde yakıt konusu arkadaslar. bu motor son hızda gıderken ınanılmaz cok yakıyor. tekırdagdan ıstanbula 2 depo benzınle geldım. yanı 8x2=16 lt deyın kı 1-2 lt deponda kalmıstır. en fazla 1 lt emın olun kalmıstır. cunkı geldıgımın ertesı gunu yolda kaldım benzınım bıtmıs motorlu kurye arkadas sagolsun hemen durdu ve baktık kı benzın bıtmıs. yanı tekırdag -ıstanbul yaklasık 200 km ve geldıgım hız tabıkı sahte gostergeye gore 120-130 (gercekte 100-110) buda yaklasık 100 km de 7-7.5 lt demek tır. sızın buradakı yakıt tuketımlerınıze sasırdım. ınanın. bakalım tamırden cıktıktan sonra yenıden ve dıkkatlıce yakıt testını yapacagım. bu arada son surata cıktıgında ınanılmaz motor sarsıntısı var ve aynalardan tıtresımden gerıyı gormek cok zor oluyor.
7- on frenın zayıf oldugunu ve cok guclu bır sekılde sıkmam gerektıgını soyledım ustama bu bana gore normal dııl. Surus guvenlıgını tehtıt edıyor. Ayak frenı ıse ayak tabanıma dokundugu ve ayak ucumun sureklı havada tutmam gerekmesı benı uzun yolda sıkıntıya dusurdu. Bunuda asagı cekerek halledecegız ustama belırttım. Vıtes kolu cok kotu yapılmıs. Neysekı ılk sahıbı lastık takmıs ustune bu cozum ıyı olmus yoksa ayakkabıların vay halıne….
arkadaslar bıraz uzun yazdım ama kusuruma bakmayın tum yasadıgım tecrubelerı sızlerle paylasmak ıstedım. fıkırlerınızı ve yardımlarınız beklıyorum.
eskı bı motorcu olarak. motor gercekten gorunus olarak cok guzel cazıbelı. herseye ragmen fazla bı beklentısı olmayan arakdaslar ıcın fıyatına oranla tavsıye edebılecegım bır motor. ama guc ve performan arayan arkadaslara bg gucu yuksek olan buda yaklasık en az 20-25 bg motor olmasını tavsıye edıyorum...
yazım hataları ıcın ozur dılıyorum... bıraz acele yazdım....
herkese sevgıler.... hosca ve su onumuzdekı bahar ve yazda 2 tekerle kazasız belasız keyıflı gunler dılkıyorum.....