Askerlik için gerekli malzemeler. Fazlası zarar yer değiştirebilir ama olmazsada olmaz şeyler.
1. Don lastiği, (Paçalara takılacak o olmazsa olmaz)
2. dikiş takımı (çeşitli boyutlarda, iğne, beyaz yeşil ve siyah renkte iplik, düğme, çengelli igne)
3. Askerin not defteri kalem çok ders çalışacaksın orada

4. Tıraş malzemeleri Bıçağı çok çalınır.
5. Kilit (botun bağcık deliğinden geçecek boyda ve bir veya 2 boy büyüğü dolap için. Benim acemilik yaptığım yerde acemilerin dolaplarına kilit takması yasaktı. Acemi malı deniz yemeyen ......
6. Siyah ayakkabı boyası
7. Ayakkabı boya süngeri (tavsiye tıraş fırçası alırsan ayakkabını onunla daha hızlı ve elin pislenmeden boyarsın. Askerde bu tür işler için harcanan zaman ne kadar kısa olursa o kadar iyidir.
8. Sabun
9. Terlik
10. Eşofman. Yeşil vaya koyu renk olursa iyi olur.
11. Yedek Beyaz paçalı don orada verirler ama 2 tane

12. Siyah bileği uzun çorap orada 2 tane verirler yeterli olmaya bilir.
13. Çamaşır deterjanı (Önemli)
14. Arko yağlı krem. Soğuk bir yere gidersen dudak ve kulak çatlamalarını azaltır. Tıraş sonrası da kullanırsın. -8 C de bayağı faydasını görmüştüm.
15. Küçük isviçre çakısı olmasa da olur ama olursa harika olur. Bende serçe parmak boyunda birtane vardı çok işime yaramıştı. Sonra biri yedi onu. Kaybettim ayağına.
16. Düdük nöbetlerde gerekli.
17. Yedek ayakkabı bağcığı siyah.
18. Talk pudrası ayaklar için ve .....
19. Mektup olayna gireceksen Mektup zarfı ve kağıdı.
20. İçlik, ve nefti yeşil selanik kazak oradan da temin edebilirsin.
21. Şampuanı unuttum. saçlar kısa olacağı için büyüğe gerek yok

22. Havlu bir büyük bir küçük boy.
Aklıma başka birşey gelmiyor.
Bazı yerlerde zorla satıyorlar diyorlar. Bize de herkes alacak dendi ama ben almadım. Askerlik bu heryerinde farklı şeyler olabilir sen gerekenleri bil. Uygulama değişir. 500 kişilik kuyruklarda alışveriş yapmak için sırada zaman kaybetmen bu arada içtima kaçırman gibi sorunlar doğurabilir. Bu liste gerekli ister buradan al ister gittiğin yerde askeri malzemeciye gir o sana tüm gerekenleri verir zaten veya gidince içerden alırsın o da senin tercihin. Terlik eşofman tıraş takımı kesinlikle al. İlk gün olmazsa olmazlar bunlar.
Hayırlı teskereler dilerim