Artçı problemi

Motosikleti
Cb125f
Ben henüz acemi bir sürücüyüm, cb125f kullanıyorum torklu veya güçlü bir makina değil. Acemi olduğum içinde arkama asla artçı almıyorum. Fakat geçen hafta düz, boş yolda arkama denemek için bir artçı aldım. 1.76 boyundayım ve 70 kiloyum. Arkamdaki benden daha kısa fakat aynı kilolardaydı ve sürmekte çok zorlandım. Tek başıma sürerken yuvarlak çizme sağa sola yatma veya diğer konularda herhangi bir sıkıntı çekmeme rağmen arkama artçı aldığım gibi düz bile gidemiyordum. Bunun için izlemem gerkeen bellii başlı videolar veya öğrenmem gereken teknikler var mıdır? Teşekkürler.

Motosikleti
Hero Dash 125, CB125F
Artçı benim de dengemi çok etkiliyor ama motoru yatırırken kontra kullanın motor kendi kendini yatırsın.

Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
ilk artçı aldığımda 5 dk sonra trafikte öndeki arabaya patlatmıştım sinyali çatlamıştı zamanla alışıyorsun

Motosikleti
Cb125f
ilk artçı aldığımda 5 dk sonra trafikte öndeki arabaya patlatmıştım sinyali çatlamıştı zamanla alışıyorsun
çok geçmiş olsun hocam bende hem artçıya hemde etrafımdakilere zarar vermekten korktuğum için almıyorum, daha 1800km tecrübe var hiç bir şey.

Motosikleti
Hero Dash 125, CB125F
çok geçmiş olsun hocam bende hem artçıya hemde etrafımdakilere zarar vermekten korktuğum için almıyorum, daha 1800km tecrübe var hiç bir şey.
Artçı sıkı tutunsun siz de ani hareketlerden kaçının. Onun haricinde sorun yaşamazsınız.

Ben artçı aldığımda motoru sürerken değil çevremi kontrol ederken sorun yaşıyorum, aynanın bir kısmını arkamdakinin omzu kaplıyor. Sanırım bunun için aynaları yükseltmem gerekecek.

Motosikleti
Ns200 15"
Zamanla atlatırsınız çok kafa yorulacak bir konu değil, belli bir alanlarda hakimiyet antremanları yapın daha kısa sürede yenersiniz.

İşin başka boyutuda motosiklet kullanan birini artçı olarak almak çok rahat, neredeyse hiç dengenizi bozmuyor.

Motoru artçı sürer hocam. Aynı motora sahibim, arkama motor sürmeyi bilen birini alınca zorlansam da sorun çıkmıyor. Peder binince Allaha emanet gidiyoruz:D sürekli kıpraşıp dengemi bozuyor yada alakasız yerlere bakıp motoru sürüklüyor.

Motosikleti
Honda Forza
Artçıda hakimiyet bir miktar kayboluyor özellikle de düşük hızlardayken. Bahsettiğiniz kadar problem yaşıyorsanız bence bir süre daha artçı almayıp kendinizi geliştirin.

motordan motorada değişebiliyor.bazı motorlarda daha fazla hıssedıyorsun artçıyı butun dengenı bozuyor,bazı motorlda cok az hıssedıyorsun o yuzden manevra kabılıyetın daha ıyı olabılıyor.
ama genel olarak artçıyla surmesı zordur motorsıklette.yılların tecrubelıgı lazım öyle hemen olcak bısey degıl.

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
hafif motorda artçı daha zor. xmax il ehenüz hiç artçı almadım, alma niyetim de yok ama 230 kilo motorda 50 kilo artçı çok farketmedi, şaşırdım, bir sonraki turda yan çantaları da takıp 30 kilo da kamp malzemesi yükledim yine çok farketmedi ama xmax ile zor geldi hiç girişmedim.

Motosikleti
D400
Artçın düzgün oturmuyordur bir de sen acemisin ondandır.
50 cc ile çift kişi geziyor millet :D

Motosikleti
BMW 1250 GS ADV
Ben henüz acemi bir sürücüyüm, cb125f kullanıyorum torklu veya güçlü bir makina değil. Acemi olduğum içinde arkama asla artçı almıyorum. Fakat geçen hafta düz, boş yolda arkama denemek için bir artçı aldım. 1.76 boyundayım ve 70 kiloyum. Arkamdaki benden daha kısa fakat aynı kilolardaydı ve sürmekte çok zorlandım. Tek başıma sürerken yuvarlak çizme sağa sola yatma veya diğer konularda herhangi bir sıkıntı çekmeme rağmen arkama artçı aldığım gibi düz bile gidemiyordum. Bunun için izlemem gerkeen bellii başlı videolar veya öğrenmem gereken teknikler var mıdır? Teşekkürler.
Artçı dan önce sizin biraz daha tecrübe kazanmanız gerekli. Kapalı alan hakimiyet eğitimi işinizi çok kolaylaştırır ki daha sizin de hakimiyet konusunda kazanmanız gereken bir çok husus var.

Motosiklet dinamiğini bilmeyen artçılar, siz viraja yatarken düşeceğim zannedip ters tarafa dikelmeye çalışabilirler. Ya da size tutunarak ağırlığını size aktarabilirler. Bilinçsiz birisini kesinlikle artçı olarak almayın. ama dediğim gibi öncesinde sizin hakimiyet yeteneklerinizin gelişmesi gerekiyor.

Motosikleti
Musatti Kai-Zen(di)
Öncelikle hayırlı olsun kardeşim.
Artçı her zaman sorundur, ancak üstesinden gelinebilir. İnternette artçı için sürüş dinamiği eğitimleri bulunmakta. Ancak bireysel tecrübe olmadan sorun yaşarsın.
Üstteki üstatların dedikleri tamamen doğru, hepsini okumanı öneririm. Daha sonra videolar kapsamında artçılar için sürüş mekaniğini özümsemen lazım. İnce detaylar hayat kurtarır.
Geri kalan kısmı ise pratikten oluşuyor. Trafiğe kapalı ve güvenli zeminde orta yapılı bir artçı ile denemeler yapmalısın. Doğrudan trafiğe çıkarsan odaklanamaz ve hatalar yaparsın. Allah göstermesin kötü sonuçlar bile çıkabilir.
En önemlisi ise artçının görevlerini yanındaki kişiye anlatmalısın. Mümkün olduğunca hareket etmeyecek ve dengeni koruyacak hareketler yapmalı. Manevra anlarında arkanda bir yük olduğunu bilerek dikkatli hareket etmelisin.

!! Bu konuyu çok fazla kafana takma. Pratik her zaman çözümdür. Güvenlik önlemlerini alarak bolca çalış. Hatalar yapacaksın, dengen bozulacak, belki devireceksin; ancak kontrolü elden bırakmazsan hepsini aşarsın.

Benim naçizane önerim: Ani hareketlerden ve frenlemelerden kaçın. Açılış ve Orta hızlara kadar arka fren ile denge kurmaya çalış, bu esnada hafif ön fren ile dengele. Zamanla alışacaksın ve çoğu zaman ön frene döneceksin. Ancak en önemlisi asla ani fren kullanırken gidonu çevirme. Her zaman düz baksın. Ön frene çok fazla alışma, yeri geldiğinde arka frene güvenmen gerekir. (Etkisi makinana göre tartışılır.) Farkına bile varmadan tepetaklak olursun. Dikkat et.
Tek sürüşlerde de buna alışmaya çalış. Özellikle düşük hızlarda ön frene abanma. Çok büyük ihtimal devirirsin. Bunu kimse istemez.

Geri kalanlar da dediğimiz gibi pratik ile oluşacak. Tekerin düz bassın kardeşim.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Ayrıca bu yoldan hepimiz geçtik. Burada hiç devirmeden öğrenen yoktur. Yani hata yapmak insana mahsustur. Ders çıkart.
En iyi sürücü bile yeri geldiğinde devirebiliyor. Özellikle metropol benzeri yerlerde (İstanbul/Ankara gibi) dur kalk olayları ve aynasız şoförler yüzünden daha çok hatalar yaşanıyor. Trafiği okumakla ilgileneceğin için aklında farklı düşünceler olmamalı.
Yaşın nedir bilemiyorum, ancak gençlik ateşi ile absürt işlere kalkışma. :) En iyi sürücü kurallara uyan ve gözü 270 derece etrafı görendir.
Pratik, pratik ve pratik üçgeninden şaşma.
Hepsinden öte, yanında kim olursa olsun hava atmaya çalışma; hata yaparsan bile trafikte atar gider yapma. :) :) Özür dile, mümkün olduğunca olay yerinden uzaklaş. Panik yaptığında ise emniyete çek ve kendini toplayana kadar motora binme.

Son düzenleme:
Benim de tecrübem neredeyse 30.000 km oldu ama bir kere bile artçı almaya cesaret edemedim. Bir kaç kere eşimi site otoparkında aldım. ama yavaş sürüş ve manevrada çok zorlandım. Kısa dönüşte indirdim öyle tekrardan bindirdim.
Asıl 7 yaşındaki kızımı çok istiyorum. Özellikle sabahları okula motor ile bırakmak istiyorum. Ama cesaret edemiyorum halen.

Motosikleti
Musatti Kai-Zen(di)
Benim de tecrübem neredeyse 30.000 km oldu ama bir kere bile artçı almaya cesaret edemedim. Bir kaç kere eşimi site otoparkında aldım. ama yavaş sürüş ve manevrada çok zorlandım. Kısa dönüşte indirdim öyle tekrardan bindirdim.
Asıl 7 yaşındaki kızımı çok istiyorum. Özellikle sabahları okula motor ile bırakmak istiyorum. Ama cesaret edemiyorum halen.

Allah bağışlasın. Çocuğu riske atma. :)

Kolu kırılsa bile için yanmayacak bir arkadaşın varsa pratiği onunla yap. :D Ben öyle yaptım. Çok işe yaradı. Kendine motor aldı sayemde. :D

Motosikleti
Honda CB750 Hornet / Kanuni Seha 150
Artçıda en büyük problem motosikletin ağırlık merkezinin arka taraf lehine bozulması ve ön tekerin yere temas eden yüzeyinin azalması. Özellikle motosiklet hafif ise. Bu durumda motosikleti yönlendirmek ve hakimiyet de bozuluyor. Bir de sürücü ve artçı deneyimsiz ise iyice fena. Çok mecbur olmadıkça şu sıralar artçı almayın.

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Ben yavaş sürüş ve yavaş manevralar konusunda eğitim alıp da kendimden emin olana kadar artçı almadım. Kendi başıma bu manevraları rahatça yapabilir olduktan sonra eşime komple full ekipman topladık, ondan sonra bir ay öncesi başladık artçı ile sürüşlere. ilk sürüştedaha önceki yavaş sürüş manevraları konusunda pratik çok işe yaradı, motosiklet hızlanınca zaten arkada biri varmış yokmuş farketmiyor.
Çocuklarım da 13 yaşında, boyları eşimi geçti, ona aldığımız mont uyuyor, kendime de yeni bot almıştım, o da 2-3 numara büyük gelse de çocuklara uydu, kendim eski botları giyip yenileri onlara giydirdim, çocuklara ayrıca impatec cordura dizlik aldım, böyle full ekipman ile binip gezdik.

7 yaşındaki kızınız için erken olabilir. Onun boyuna uygun ekipman bulmakta zorlanırsınız, hadi buldunuz, aldığınız ekipman 6-7 ay sonra küçük gelmeye başlayacak, en azından tam boy atma çağı olan 12-13 yaşına bir gelmesini bekleyin derim.

Motosikleti
Forza 250
Şuana kadar 4000 küsür km PCX ile şuan da yeni motor değiştirdim 500km oldu daha Forza kullanıyorum. Bu sürüşlerin %60-70'ini artçı ile yaptım. Annem ile aynı yerde çalışıyoruz dolayısı ile birlikte git gel yapıyoruz. Artçı ile alakalı olarak şunu kesinlikle söyleyebilirim ki, motora binmeyi bilmeyen artçı tam bir baş belası. Eğer seninle birlikte yatmayı beceremiyorsa yada bilmiyorsa, yapabileceği en iyi şey herhangi bir yere meyletmeden dimdik durması. Bu bir nebze senin ağırlık kontrolünü dengeliyor. Ayrıca şunu fark ettim sürüşlerimden, Örneğin Tekken 100 le gidiyorsan frene bastığında durana kadar ilerlediğin geçen mesafe, artçı ile bastığın fren mesafesinden çok daha kısa. Artçı fren mesafesini dahi arttırıyor. Ayrıca İstanbulda oturuyorsan köprü geçişlerinde iki kişi daha fazla alan kapladığın için, daha çok rüzgara maruz kalıyorsunuz, köprüdeki rüzgar şerit bile değiştirtebiliyor.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar