kashmar54; yazdığım şeyi okumadan destan yazmışsın demişsin. Üstelik henüz okumadan, bu tip yazılar internette ganimet gibi diyorsun. Buna sadece gülerim.

Bana internette böyle bir yazı daha gösterir misin? Yeni başlayacak birisi için bu kadar detaylı anlatılmış bir yazı. Ama sadece tek seferde yazılmış olsun. Oradan buradan toplama olmasın.
Yazdıklarımın tamamı bir bütündür. İnternetten oradan buradan toplama bilgilerle hiçbir yere varamaz insan.
Ben de spor akademisi mezunuyum. Salonlarda o çok dinlediğin akademi mezunlarını bilemem. Ama V.g. hakkında kendimce bilgiye sahibim. Bunu da paylaşmaktan zevk alıyorum.
Yeni başlayan birisi, sporu ne için yapıyor olursa olsun, verilecek program değişmez. Belli bir adaptasyon programını mutlaka yapmalıdır.
Sporu yapan birisiyle görüşmeme gerek yok, kendim de bu sporu yapıyorum zaten.
Boyunu ve kilonu bilmiyorum ama 38 kol ile başlayıp, 3 ayda 42cm kola sahip olman hiç birşey ifade etmiyor. Bir kere başlangıçta 38cm kola sahip olman büyük ihtimalle yağ oranının fazla olduğunu gösteriyor. Kaldi ki spora başladığın ilk 3 ayda bunu 3-4cm büyütmek çok normal. Ama büyümenin aynı hızda ilerlemeyeceğini biliyorsundur.
''o bahsettiğin proteintozları falan para kazanmak için çıkarılşmış tozlar
ilk alınca bir enerji veriyo gibi hissedenler çoktur sonradan ne kadar içersen iç bişe hissetmessin.''
Burada yanılıyorsun. Üretilen protein tozları, elde edildiği hammaddesine göre değişik şekillerde kullanılır ve fayda sağlar.
Bu hammaddeler başlıca, peynir altı suyu tozu (WHEY), süt proteini (CASEIN), soya, buğday ve yumurta proteinleridir.
Bunların her birinin kana karışma süreleri farklı olduğu için farklı farklı kullanma şekilleri vardır.
En çabuk kana karışanı WHEY'dir. Bu tip protein tozları ya sabah kalktığında hemen tüketilir, ya da antremanın hemen sonrasında tüketilir. Sebebini o okumadığın mesajımda belirtmiştim.
Bu zamanlarda vücudun acil olarak bir enerji kaynağına ihtiyacı vardır. Çünkü sabah kalktığınızda uzun süren bir açlık safhasından çıkmıştır vücut. Ya da antreman sonrasında tükenen kaynakları yerine koyma gayretindedir. İşte bu anlarda vücudu kana çabuk karışacak birşeyle beslemezseniz, vücudun depolardaki en kolay kullanacağı şey hedef alınır. Yani kaslarınız, yani protein. Çünkü vücutta karbonhidrat kalmamıştır. Böyle acil bir durumda da vücut yağları kullanmak yerine daha kolay parçalayabileceği kasları kullanır.
Casein gibi vücutta sindirilmesi daha uzun süren (4-6 saat gibi) protein türleri ise, ya gün içerisinde kaçırdığınız bir öğün için ya da gece yatmadan evvel kullanılır. Bunun sebebi de açık zaten.
Dolayısıyla bunlar sadece para kazanmak için üretilen şeyler değildirler. Protein tozlarının enerji vermek gibi bir amaçları yoktur. Kullanım amaçları anlattığım gibidir.
Enerjiden kasıt, antremanlarda daha yüksek ağırlıklar kaldırmak ise, Creatine deneyebilirsiniz. Bazı kişilerde işe yaramadığı gözlenmiş olmasına rağmen, çoğu kişide etkisi kanıtlanmıştır. Etkisi kesinlikle placebo değildir.
Neyse, okumayacağını varsayarak uzun uzun yazmaya gerek duymuyorum.
Bunları normal besinlerden alacağın doğrudur, fakat, 1gr. creatine elde edebilmek için ne kadar kırmızı et yemen gerektiğini bir araştır istersen. Bundan sonra da tozunu kullanırken aldığın 5gr.'a denk gelecek miktarı hesapla. Sonra da o kadar kırmızı eti yiyebilecek misin onu düşün. Onun maddi olarak külfetini düşün.
cezerye; yaşın kaç kilon kaç, spor geçmişin nedir bilmiyorum ama eğer herhangi bir sağlık sorunun yoksa (ki önce bir kardiyoloji uzmanına görünmen gerekebilir), sana yaptığın koşu yerine ''interval'' koşu tekniğini öneririm. Biraz araştırırsan nasıl yapılacağını bulursun. Ne de olsa bu tip yazılar ganimet gibi her yerde.

İnterval çalışma ile metabolizma hızını arttırıp, ertesi günü yatarken bile kalori yakmaya devam edersin.
Unutma, kilo vermenin tek yolu, aldığın kalorinin, harcadığın kaloriden az olmasıdır. Bu kadar basit.
Kilo verirken, kas yapmak ise profesyonellerin bile yapamayacağı bir şey diye düşünüyorum. Aslında olan şey, spor yaptığından dolayı, genişleyen kılcal damarlardan dolayı, üzerindeki yağ tabakasını da atınca kasların daha görünür hale gelmesidir.
Hem kilo verip, hem de kas yapmak mümkün olsaydı, bulking/cutting diye bir ayırım olmazdı herhalde?!..
Bu konuda bir de kashmar54'ü dinlemek isterdim.