Aranızda body building yapan varsa yardımcı olabilir mi?

yapabıleceğiniz başka spor varsa onu yapın kılo almak gıbı erdınız varssa doktorunuza danışın
spor sağlıklı yaşam için yapılır.

arkadaşlar verdiğiniz tüm bilgiler ve zahmetleriniz için tekrar çok teşekkür ederim. mümkün olan en sağlıklı biçimde isteğimi yerine getirmek için verdiğiniz bilgilerin ışığında hareket edeceğim. gerçekten çok yararlı bilgiler vermişsiniz inşallah amacıma ulaşırım sizlere de çok teşekkür ederim sağlıklı yaşamlar herkese... :rendeer:

kashmar54; yazdığım şeyi okumadan destan yazmışsın demişsin. Üstelik henüz okumadan, bu tip yazılar internette ganimet gibi diyorsun. Buna sadece gülerim.:) Bana internette böyle bir yazı daha gösterir misin? Yeni başlayacak birisi için bu kadar detaylı anlatılmış bir yazı. Ama sadece tek seferde yazılmış olsun. Oradan buradan toplama olmasın.
Yazdıklarımın tamamı bir bütündür. İnternetten oradan buradan toplama bilgilerle hiçbir yere varamaz insan.

Ben de spor akademisi mezunuyum. Salonlarda o çok dinlediğin akademi mezunlarını bilemem. Ama V.g. hakkında kendimce bilgiye sahibim. Bunu da paylaşmaktan zevk alıyorum.
Yeni başlayan birisi, sporu ne için yapıyor olursa olsun, verilecek program değişmez. Belli bir adaptasyon programını mutlaka yapmalıdır.
Sporu yapan birisiyle görüşmeme gerek yok, kendim de bu sporu yapıyorum zaten.
Boyunu ve kilonu bilmiyorum ama 38 kol ile başlayıp, 3 ayda 42cm kola sahip olman hiç birşey ifade etmiyor. Bir kere başlangıçta 38cm kola sahip olman büyük ihtimalle yağ oranının fazla olduğunu gösteriyor. Kaldi ki spora başladığın ilk 3 ayda bunu 3-4cm büyütmek çok normal. Ama büyümenin aynı hızda ilerlemeyeceğini biliyorsundur.

''o bahsettiğin proteintozları falan para kazanmak için çıkarılşmış tozlar
ilk alınca bir enerji veriyo gibi hissedenler çoktur sonradan ne kadar içersen iç bişe hissetmessin.''
Burada yanılıyorsun. Üretilen protein tozları, elde edildiği hammaddesine göre değişik şekillerde kullanılır ve fayda sağlar.
Bu hammaddeler başlıca, peynir altı suyu tozu (WHEY), süt proteini (CASEIN), soya, buğday ve yumurta proteinleridir.
Bunların her birinin kana karışma süreleri farklı olduğu için farklı farklı kullanma şekilleri vardır.
En çabuk kana karışanı WHEY'dir. Bu tip protein tozları ya sabah kalktığında hemen tüketilir, ya da antremanın hemen sonrasında tüketilir. Sebebini o okumadığın mesajımda belirtmiştim.
Bu zamanlarda vücudun acil olarak bir enerji kaynağına ihtiyacı vardır. Çünkü sabah kalktığınızda uzun süren bir açlık safhasından çıkmıştır vücut. Ya da antreman sonrasında tükenen kaynakları yerine koyma gayretindedir. İşte bu anlarda vücudu kana çabuk karışacak birşeyle beslemezseniz, vücudun depolardaki en kolay kullanacağı şey hedef alınır. Yani kaslarınız, yani protein. Çünkü vücutta karbonhidrat kalmamıştır. Böyle acil bir durumda da vücut yağları kullanmak yerine daha kolay parçalayabileceği kasları kullanır.

Casein gibi vücutta sindirilmesi daha uzun süren (4-6 saat gibi) protein türleri ise, ya gün içerisinde kaçırdığınız bir öğün için ya da gece yatmadan evvel kullanılır. Bunun sebebi de açık zaten.

Dolayısıyla bunlar sadece para kazanmak için üretilen şeyler değildirler. Protein tozlarının enerji vermek gibi bir amaçları yoktur. Kullanım amaçları anlattığım gibidir.
Enerjiden kasıt, antremanlarda daha yüksek ağırlıklar kaldırmak ise, Creatine deneyebilirsiniz. Bazı kişilerde işe yaramadığı gözlenmiş olmasına rağmen, çoğu kişide etkisi kanıtlanmıştır. Etkisi kesinlikle placebo değildir.
Neyse, okumayacağını varsayarak uzun uzun yazmaya gerek duymuyorum.
Bunları normal besinlerden alacağın doğrudur, fakat, 1gr. creatine elde edebilmek için ne kadar kırmızı et yemen gerektiğini bir araştır istersen. Bundan sonra da tozunu kullanırken aldığın 5gr.'a denk gelecek miktarı hesapla. Sonra da o kadar kırmızı eti yiyebilecek misin onu düşün. Onun maddi olarak külfetini düşün.

cezerye; yaşın kaç kilon kaç, spor geçmişin nedir bilmiyorum ama eğer herhangi bir sağlık sorunun yoksa (ki önce bir kardiyoloji uzmanına görünmen gerekebilir), sana yaptığın koşu yerine ''interval'' koşu tekniğini öneririm. Biraz araştırırsan nasıl yapılacağını bulursun. Ne de olsa bu tip yazılar ganimet gibi her yerde. :)
İnterval çalışma ile metabolizma hızını arttırıp, ertesi günü yatarken bile kalori yakmaya devam edersin.
Unutma, kilo vermenin tek yolu, aldığın kalorinin, harcadığın kaloriden az olmasıdır. Bu kadar basit.
Kilo verirken, kas yapmak ise profesyonellerin bile yapamayacağı bir şey diye düşünüyorum. Aslında olan şey, spor yaptığından dolayı, genişleyen kılcal damarlardan dolayı, üzerindeki yağ tabakasını da atınca kasların daha görünür hale gelmesidir.
Hem kilo verip, hem de kas yapmak mümkün olsaydı, bulking/cutting diye bir ayırım olmazdı herhalde?!..
Bu konuda bir de kashmar54'ü dinlemek isterdim.

Son düzenleme:
Hmm.. Peki?! Kilo almadan (hatta kilo vererek) Body-building nasıl yapılıyor?

Ben de 20 yıldır {düzenli(12 yıl)/düzensiz(8 yıl)} spor yapıyorum.. Yeniden düzenli başlamak istiyorum...

kilo vererek body building yapilacagini zanetmiyorum ama body bulding yerine fitness calisman daha iyi olur.
bu arada spor salonlarindan SIKILIYORSAN benim gibi, evinde de calisabilirsin nintendo wii alarak. hem cok eglenceli hemde evde istedigin gibi rahat davranabilirsin. fitness secenegi var dans yaparak zayiflama secenegin var.
bu arada vucut analizi yaparsan yag, kas ve sivi oranini ogrenebilirsin.

Kilo almak için spor ile birlikte gainer desteği alabilirsin. Sporla birlikte kullanırsan yağlanmadan ayda 3.5-4 kilo alabilirsin. Şuan benim görüşüme f/p açısından en iyi ürün Hardline Progainer. Yalnız 4.5 kiloluğu almanı öneriyorum. Daha detaylı bilgi için çevrendeki spor salonlarına gidip bilgi alabilirsin.

Üretilen protein tozları, elde edildiği hammaddesine göre değişik şekillerde kullanılır ve fayda sağlar.
Bu hammaddeler başlıca, peynir altı suyu tozu (WHEY), süt proteini (CASEIN), soya, buğday ve yumurta proteinleridir.
Bunların her birinin kana karışma süreleri farklı olduğu için farklı farklı kullanma şekilleri vardır.
En çabuk kana karışanı WHEY'dir. Bu tip protein tozları ya sabah kalktığında hemen tüketilir, ya da antremanın hemen sonrasında tüketilir. Sebebini o okumadığın mesajımda belirtmiştim.
Bu zamanlarda vücudun acil olarak bir enerji kaynağına ihtiyacı vardır. Çünkü sabah kalktığınızda uzun süren bir açlık safhasından çıkmıştır vücut. Ya da antreman sonrasında tükenen kaynakları yerine koyma gayretindedir. İşte bu anlarda vücudu kana çabuk karışacak birşeyle beslemezseniz, vücudun depolardaki en kolay kullanacağı şey hedef alınır. Yani kaslarınız, yani protein. Çünkü vücutta karbonhidrat kalmamıştır. Böyle acil bir durumda da vücut yağları kullanmak yerine daha kolay parçalayabileceği kasları kullanır.

Casein gibi vücutta sindirilmesi daha uzun süren (4-6 saat gibi) protein türleri ise, ya gün içerisinde kaçırdığınız bir öğün için ya da gece yatmadan evvel kullanılır. Bunun sebebi de açık zaten.

Dolayısıyla bunlar sadece para kazanmak için üretilen şeyler değildirler. Protein tozlarının enerji vermek gibi bir amaçları yoktur. Kullanım amaçları anlattığım gibidir.
Enerjiden kasıt, antremanlarda daha yüksek ağırlıklar kaldırmak ise, Creatine deneyebilirsiniz. Bazı kişilerde işe yaramadığı gözlenmiş olmasına rağmen, çoğu kişide etkisi kanıtlanmıştır. Etkisi kesinlikle placebo değildir.

Çok şey öğrendim!!

cezerye; yaşın kaç kilon kaç, spor geçmişin nedir bilmiyorum ama eğer herhangi bir sağlık sorunun yoksa (ki önce bir kardiyoloji uzmanına görünmen gerekebilir), sana yaptığın koşu yerine ''interval'' koşu tekniğini öneririm. Biraz araştırırsan nasıl yapılacağını bulursun. Ne de olsa bu tip yazılar ganimet gibi her yerde. :)
İnterval çalışma ile metabolizma hızını arttırıp, ertesi günü yatarken bile kalori yakmaya devam edersin.
Unutma, kilo vermenin tek yolu, aldığın kalorinin, harcadığın kaloriden az olmasıdır. Bu kadar basit.
Kilo verirken, kas yapmak ise profesyonellerin bile yapamayacağı bir şey diye düşünüyorum. Aslında olan şey, spor yaptığından dolayı, genişleyen kılcal damarlardan dolayı, üzerindeki yağ tabakasını da atınca kasların daha görünür hale gelmesidir.
Hem kilo verip, hem de kas yapmak mümkün olsaydı, bulking/cutting diye bir ayırım olmazdı herhalde?!..

Hımmm... Peki, son birşey (biliyorum çeşitli testler yapılmadan konuşmak saçma - bu genel bir soru):
Bundan 7 ay önce [yine] düzenli spora başlayayim dedim. 1 ay süresince düzenli olarak spor yaptım. Haftada 4 gün, 60dak boyunca "fatburn" programında koştum(interval=fatburn mü?) ve üstüne de aletli çalıştım. Salonda en az 2 sa kalıyordum. Birden bire bu tempo ağır olabilir belki?! Sakatlanmam falan olmadı ama tabi bilinçsizce(!) kendime zarar verebilirdim..

7 ay yattım üstüne, şimdi bir de yeniden başlamaktan söz ediyorum!!!...

Sorum şu: Uzun vadede, bu anlamsız davranışlarım(!) vücudumda nasıl bir etki yapacak?!

Bu arada hem birikimini paylaştığın hem de sabırla yazdığın için teşekkürler. :rendeer:

Not: 6 yıl voleybol oynadım, 2 yıl kürek çektim, 10 yaşımdan beri streetball oynuyorum (hala arada oynuyorum). Detayları msj attım:)

Size tek ve tek tavsiyem :Bu sporda ne yaparsanız yapın fakar STEROID asla kullanmayın.Protein tozları,suplementler bir derece.Fakat şayet bir salonda ,hoca OLUR arkadaş olur,size STEROID adı altında ilaç ve iğne öneriyorsa o kişiye asla güvenmeyin.STEROID ler gayet ucuz,eczanelerde bulunabilen ilaç türevleridir.İstersen goggle de biraz araştırma yapıp nasıl yan etkilere sahip olduklarını araştır.Zaten görünce o tabletlere dokunmassın.Bu arada ne yazıkki bu işe PRO anlamında yapan ,yani yarışmalara katılan her sporcu STEROID kullanıyor malesef.Buda acı bir durum.

cezerye; spor geçmişin oldukça iyi. Sadece ara vermiş olmandan dolayı kısa bir adaptasyon sürecine ihtiyacın var. Bu süreç hiç spor yapmamış kişilerden çok daha kısa olur. Bunu zaten kendin de hissedersin.
Fatburn programı interval değil. Salonlarda hiç o programı kullanarak koşmadım. Bu yüzden aletin kişiyi nasıl koşturduğuyla ilgili bilgim yok. Detayları belirtirsen bir yorum yapmaya çalışırım.
İnterval uygulaması çok basit bir sistemdir. Ancak insanı çok zorlar. Bunun için adaptasyon sürecini bitirdikten sonra sana intervali tavsiye edeceğim.
Şöyle çalışılıyor: Önce kendine hedef bir süre belirlemelisin. Diyelim ki, başlangıçta 20 dakika.
Koşu bandını çalıştırıp, önce rahat ama hızlı bir yürüme temposu belirliyorsun. Tahminen 6.
2 dakika boyunca bu tempoda yürüyorsun. Bu 2 dakika bitince, hemen tempoyu ancak ve ancak 2 dakika koşabileceğin bir tempoya ayarlıyorsun. Tahminen 11-13 arası olabilir. Başlangıçta kontrollü olmanı tavsiye ederim. Ayrıca koşu içerisinde setler halinde bu şekilde hızlanmalar yapacağından, ilk 2 dakikalık koşu evresinin basitliğine aldanma. 2. ve 3. setlerde etkisi daha fazla ortaya çıkacaktır.
2 dakika da bu şekilde koştuktan sonra, tempoyu tekrar 6'ya düşürüyorsun ve her 2 dakikada bir bu döngüyü 20 dakika boyunca yapıyorsun. Çok basit, 2 dakika yürü, 2 dakika koş.
Kendini hazır hissettiğinde yürüyüş temposunu değiştirmeyip (çünkü yürümekteki amaç dinlendirmek), koşu temposunu ''2 dakikanın bitmesi için dua edeceğin bir tempoya'' çıkarmalısın.
Daha ilerki zamanlarda, koşuyu 30 dakikaya çıkartıp, yürüme-koşu periyodlarını 3 dakikaya çıkartabilirsin. Zaten bu yeterlidir. 30 dakikalık bir interval insanı fazlasıyla tüketir. İnsanı ateş basar. :)
Metabolizma hızına muhteşem şeyler kazandıran, yapılan fatburn veya adı her ne ise belli tempoda, belli nabızda yapılan koşulara göre yağ yakımının çok daha fazla olduğu bir sistemdir.
Misal verelim; sabit tempolu yavaş bir koşuda 50 dakika koştunuz ve 500 kalori harcadınız diyelim. İntervalde ise 20 dakika koşup 350 kalori harcadınız (rakamlar tamamen uydurma) diyelim.
işte o intervalde haradığınız 350 kalori daha az olmasına rağmen, yağ yakımı daha fazla oluyor. Diğer koşuda 500 kalori yanıyor ama bunun yağlardan yanan kısmı o kadar fazla değil. Kabaca bu şekilde söylenebilir. Ayrıca bazal metabolizmaya olan etkisi sayesinde, insanın gün içerisinde, koltuğunda otururken bile yaktığı kalori miktarı daha fazla artıyor.
Ama bütün bu çekiciliğine rağmen, kontrollü yapılması gereken, riskli sayılabilecek bir çalışmadır. Tansiyon, kalp vs. gibi hastalıkları olanlar uygulamamalıdır.

Diğer soruna yanıt: ben ortada anlamsız bir davranış göremiyorum. Hiç spor yapmamak, spora başlayıp ara verip, tekrar başlamaktan daha anlamsız bana göre. İmkan oldukça spor yapılmalı.

Son düzenleme:
Süper!

Tamam, yanlış birşey yapmamışım yani ::biggrinn

O halde madem "interval", geçiş dönemimde de "baby-interval" yapayim mi?: 5 dak. 6.0 ile yürüyeyim, 5 dak. 9.0 ile koşayim. Hem dinlenme sürem uzun olsun hem de dolaşım sistemini yavaş yavaş alıştırayım tempo değişikliğine.

2 hafta: 5 dak. 6.0 - 5 dak. 9.0 (Toplam 40 dak)
2 hafta: 4 dak. 6.0 - 4 dak. 9.5 (Toplam 32 dak)
2 hafta: 3 dak 6.0 - 3 dak. 10.0 (Toplam 30 dak)
2 hafta: 2 dak 6.0 - 2 dak. 10.5 (Toplam 24 dak)

Bu şekilde 2 aydan sonra 2 dakikalık aralıklarla istersem - duruma göre daha hızlı da koşarım ve süreyi 20 dakikaya düşürürüm...
Bu program olur mu hocam? Bi de borçlu hisettim ya:) O kadar kıymetli bilgiler ki bunlar! Borcum ne hocam? ::asker::

Not: Kahve içmemeli miyim o halde?! Çarpıntı yapabilir mi? [ Günde 2 kupa içiyorum ortalama:( ]

Son düzenleme:
Bahsettiğin şekilde de kendine bir geçiş dönemi uygulayabilirsin istersen. O şekilde çalıştığında bir problem olmaması lazım. Bir terslik hissettiğinde çalışmayı durdurursun zaten.
Ama ilk başlarda intervalin bahsettiğim etkilerini bekleme o programdan. Sadece dediğin gibi adaptasyon amacı ile yapmış olursun.
Ne zaman şiddet vermeye başlarsın, o zaman etkileri de görmeye başlarsın.

Bir de , voleybol ve basketbol oynadığına göre, farkında olmadan interval çalışmış olmalısın. :)
Antrenörleriniz size çalıştırmıştır interval. Hani şu sahayı boylamasına koştuğunuz, ilk gelen düdükle jog temposunda, ikinci düdükte de depar temposunda yaptığınız koşu. :)

Kahve içmeni tavsiye etmiyorum. Hele ki 2 kupa fazla kaçabilir. Kahvenin bayanlarda selülit yapabileceğini duymuştum.
Bu sporda kafeinin uyarıcı etkisinden faydalanmak için, antremandan 30-45dk önce 2 tatlı kaşığı nescafe ile hazırlanmış şekersiz-sütsüz-kremasız zehir gibi kahve içenler var. Çarpıntı ve uykusuzluk yapabilir doğrudur.
Ben çok uzun süredir kahve içmiyorum.
Sana başka bir tavsiyem var.
Yeşil çay. Sayısız faydasının yanında, uyarıcı ve metabolizmayı hızlandırıcı etkisi bulunuyor. Günde bir veya 2 kez içebilirsin. Yemek sonralarına denk getirmen (veya antreman öncelerine) olumlu etki yapabilir. Yeşil çayın faydalarını araştırabiirsin internetten.

Bir ara fitness eğitmenliği de yaptım ama şu anda bu spor sadece hobim. O yüzden borcun yok. :) Hala bir iş olarak ilgilenseydim bir şeyler düşünebilirdim. :D

Kolay gelsin.

Şu fani dünyada beni spor kadar mutlu eden birşey yok:) O sebeple paylaşımların -ayrıca- kıymetli. Tekrar teşekkür ediyorum, seni daha da yormuyorum;)

Saygılar:)

Rica ederim. Umarım istediğin neticeleri alırsın.
Kolay gelsin tekrar. :)

Rica ederim. Umarım istediğin neticeleri alırsın.
Kolay gelsin tekrar. :)

iyi bir egitmensiniz tebrik ederim.
kahvenin selulit yaptigini duymussunuz, kahve icildiginde; yaglarin tutulmasinda etkendir o yuzden selulit yapma olasiligi vardir...fakat kahve telvesini peeling gibi kullandiginda seluliti yok etme acisindan cok etkilidir.
yani her insan kahve ictiginde selulit olmaz, hareketsiz insanlar etkilenir sadece...
iyi gunler :)

Teşekkür ederim. Kahveyle ilgili bir şey daha öğrenmiş oldum.:)
Size de iyi günler.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar