valla bir türkiye klasiği arkadaşlar : adamı bulursanız halloluyor diyelim.
normalde sınav sonuçları kursa iletiliyor, kurs buna göre tüm kursiyerlerinin sertifikalarını yazıyor, sonra bu sertifikaları milli eğitime teslim ediyor, orda her sertifika tek tek inceleniyor, eksik ve diğer kontroller yapılıyor, sınav notlarıyla karşılaştırılıyor, sonra şefe gidip imzalanıyor toplu olarak, sonra bir kaç kişi ve birim daha dolaşıyor, sonra müdür tarafından imzalanıyor, sonra soğuk damgaları basılıyor, sonra kurs sorumluları gidip sertifikaları alıyor ve size dağıtıyor.
tabii tüm bu işlemler, kurs için nerden baksanız 1-2 gün, milli eğitim kısmnda da 4-5 gün sürünce en iyi ihtimalle 1 haftada filan bitiyor. ben ise, kurs arkadaşımın olduğu için sertifikamı hemen yazdırdım, milli eğitime gidip işlemleri kendim takip edip 10 dakikada onaylattım (burda ilk başta söylediğim tanıdık işi önemli, yani normal prosedür için adamlar aslında insiyatif kullanıyorlar, kanun dışı bir durum değil. toplu işlem yerine perakende katıyorlar araya

) sonra kursa dönüp diğer evrakları hallettim ve ordan da emniyete gidip işlemleri takip ettim. sabahtan öğleye kadar hepsi bitti. aslında bugün öğleden sonra almam lazımdı ama benim B ehliyeti trabzon'dan olduğu için trabzon'la bir mail'leşeceklermiş ondan sonra hazırlayıp verecekler. onun için yarın akşamı ya da perşembeyi bulacak.
bi de yeni uygulama başlamış emniyette, çok beğendim valla. elektronik parmak izi tarayıcısı ile parmak izlerinizi alıyorlar, bunlar database'e giriyor ve bir A4 çıktısını size veriyorlar. bu çıktının bir fotokopisi ehliyet dosyanıza girerken aslı sizde kalıyor. ve bundan sonraki pasaport, silah ruhsat, ehliyet vs. gibi emniyetle ilgili işlemlerinizde lazım olan yerlere bu aslından fotokopi çektirip veriyorsunuz. ulusal bir databese'de bunların tutulması bence güzel bir gelişme, suçlulara daha hızlı ve doğru ulaşmayı ve sağladığı gibi caydırıcı da olacaktır. parmak izi alımının eski usul mürekkeple değil, elektronik yapılıyor olması da işin modernize kısmı. bazıları bunu fişlenmek gibi algılayabilir ama yarası olan gocunur. gocunacak bir durumum olmadığı sürece kayıt altında olmamın bir sakıncası yok...