ANKA Hangardan Çıktı

anka2.jpg

Türk insansız hava aracı hangardan çıktı.
ANKARA / DHA 16 Temmuz 2010

TUSAŞ Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TAI) tarafından tamamıyla yerli imkanlar ve özgün tasarımla imal edilen Türk İnsansız Hava Aracı ANKA hangardan çıktı.
anka1.jpg

anka3.jpg

anka4.jpg

İnsansız Hava Aracı (İHA) sistemleri bilgilendirme toplantısı ile TUSAŞ mühendisleri tarafından tasarlanan Türk İHA'nın hangardan çıkış (Roll Out) töreni yapıldı. TUSAŞ tesislerinde düzenlenen tören öncesinde, TUSAŞ Mühendisleri Tarafından Tasarlanan İHA Sistemleri Bilgilendirme Toplantısı gerçekleştirildi.

Programa Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ ve çok sayıda kuvvet komutanı katıldı. Programda ilk yerli malı İnsansız Hava Aracı'nın tanıtımı yapılırken, emeği geçenlere plaket verildi. Yerli İHA yapılan törende alkışlar eşliğinde motoru çalıştırılırken, Orgeneral Başbuğ ve Bakan Vecdi Gönül incelemelerde bulundu.

“Orta irtifa, yüksek uçuş süresi” diye adlandırılan sınıftaki insansız hava aracının tasarımı, detay üretimi ve montajı bir süre önce tamamlandı TİHA'nın 1,5-2 ton ağırlığında olduğuna vurgulayan yetkililer, TİHA'nın, aşamalı olarak havada 24 saat kalma, 30 bin fit irtifaya kadar tırmanabilme özelliklerine sahip olacağını ifade ediyorlar. TİHA ilk olarak, 23 bin fite çıkıp 18 saat havada kalacak. Daha sonra 30 bine çıkıp 24 saat kalacak. TİHA'nın, 17 metre kanat açıklığı, 9 metre boyu, 1,70 yüksekliği bulunuyor.

Kaynak: Hürriyet

türk mühendislerimizi tebrik ediyorum başarılarının devamını bekliyorum...:cat::rendeer:

motorunu yapmış mıyız bana ondan haber verin!

yinede geçte olsa iyi başlangıç, çelme takılmazsa tabii.

Havadan karaya bir füze misal HellFire da buna eklendi mi tadından yenmez olur işte o zaman. Predatorler gibi. O zaman saklanacak delik arasınlar.

gayet güzel AMA aklıma takılan birşey var. Madem bu uçağı yaptık heronları niye aldık o zaman.

Ulem basin toplantisinda,
"bisey unuttuk ama hadi hayirlisi!!"
deyip duruyolardi ama!!:cherry:

yanlış anlamaya mahal vermeyelim :mrgreen:

aracın motorunun tasarım ve imalatının türk mühendis ve işçisi tarafından yapıldığına inanmıyorum.

inan bana iyi bir kopyayada fitim.

gayet güzel AMA aklıma takılan birşey var. Madem bu uçağı yaptık heronları niye aldık o zaman.

siz hiç aniden intihar!! eden türk mühendisleri yada yaptıkları projeler bir türlü onaydan geçmeyen bilim adamlarını, bor la çalışan ama kimselere söylenmeyen araba motorlarını duydunuz mu??
duyduysanız da duymadıysanız da hepsinin sebebi aynı şey ..........!

Bence burada kafayı motora takmayalım. Türkiye bunu yapmakla, bu özelliklerdeki insansız hava aracını yapan ABD ve İsrail'den sonraki 3. ülke konumunda şu an. Bulutların üstünden görüntü alma ve gerektiğinde düşmanın elektronik sistemlerini bozma özelliğine sahip bu aracın motoru varsın Çin malı olsun ne farkeder :) Motor yeterki bu teknolojiyi gerektiği kadar havada tutsun.

Heron'un motoru ne malıydı acaba? Sanırım İsrail malı değildir.

Sevgili dostlar, bende sizin gibi bu Tiha'nın havalanıp, başarıyla uçmasını ve de önce ülkemizde kullanıp sonra da dünyaya pazarlamamızı ama bu bi süre daha olmayacak gibi... Çünkü ağırlık sorunu yaşanıyor, bu çözülmezse ki şu aşamada ağırlık azaltırsanız bile uçması anlamsız kalacak çünkü üzerindeki sistemler sökülürse uçurtmadan bi farkı kalmaz...Yapılacak işlem gövde kompozitlerini hafifletmek ama bu da çok seri yapılacak bi işlem değil...Keşke hemen havalansa, görevini en iyi şekilde yapıp bizi gururlandırsa, biz yaptık desek ama zor...Zaten genelde bağlayıcı kullanılmayıp, yapıştırıcı ile birleştirildiğinden gövdenin dayanımı pek sağlıklı değil kanımca ki diğer arkadaşlarla da bu konu da hemfikiriz...Çok detaylı anlatmaya girmemekle birlikte bende ucundan kulağından bu proje de bulundum ve izlenimlerim, konuşulanlar bunlar...Tekrar söylüyorum inşallah eksiklikler giderilir de bizimde bi Tiha'mız var der, gururlanırız...Saygılar...

Bence burada kafayı motora takmayalım. Türkiye bunu yapmakla, bu özelliklerdeki insansız hava aracını yapan ABD ve İsrail'den sonraki 3. ülke konumunda şu an. Bulutların üstünden görüntü alma ve gerektiğinde düşmanın elektronik sistemlerini bozma özelliğine sahip bu aracın motoru varsın Çin malı olsun ne farkeder :) Motor yeterki bu teknolojiyi gerektiği kadar havada tutsun.

Heron'un motoru ne malıydı acaba? Sanırım İsrail malı değildir.

benim söylemek istediğim "motor yapamayan sanayi ile uçak yapmak" fikrinin çelişkisi.

türk işi "kesici takım" yok. yani adamlar satmasa talaş kaldıramazsın metalden!
tezgah dersen, bolca hidrolik pres, matkap, kaynak makinesi, kesim-büküm tezgahları imalatı var. 100 yıllık teknoloji!

sözde "devrim arabası" vardı 4 ayda yapılan.
ben gülerim böyle efsaneye.

İşin aslı, motor yapmanın Türkiye'de mümkün olacağını düşünüyorum tabii ki. Yapmamak var, engellenmesi var, petrolü bulup ta çıkaramamak gibi, tarım ve hayvancılığa en uygun ülkelerden biri olup dışarıdan tahıl ve büyük baş hayvan ithal etmek gibi...

Türk olarak bizimde efsane olan ama iki tane manken kadar adı anılmadığı için pek bilinmeyen Vecihi Hürkuş'umuz var mesela... Kendi tasarladığı uçağı keresteci dükkanını kiralayıp orada imal eden, o uçakla uzun mesafeler uçan ve de bu uçağı ülkenin adını hatırlayamadım ama bi ülkeye satan bi adam... Türkiye de bu kısır bürokrasi ve siyaset olduğu sürece bize uçak yaptırmazlar...

COQ

Motosiklet Eğitmeni
Vecihi Hürkuş ulkesinde iyi bir seyler yapmaya çalismanin cezasini çekmis guzel bir adammis.
:)
Bu ulkede iyi sey yapan cezalandirilir abicim.

Bu sektörün içinde olan biri olarak söylüyorum hepsini yapacak yeteneğe, teknik bilgi ve tecrübeye sahibiz ama tamamen siyasete dayalı bi şekilde kendi uçağımızı en azından kendi bulutlarımızın üzerinde uçuramıyoruz...Bu konular derin malumunuz ama konuşmakla bi yere varılmıyor, icraat yapanlarda barındırılmıyor, imkanları elinden alınıyor, çünkü yaptıkları mutlaka birilerinin kuyruğuna dokunuyor onlarda hatırı sayılır servetlerini ve çevrelerini kullanıp bu zeka küpü, yaratma heveslisi insanlarımızın önüne duvar gibi dikiliyor biz de halk olarak tepkimizi göstermediğimiz için çoğu parçasını kendi yaptığımız uçağı çuvalla para ödeyerek başkasından alıyoruz, olan halka oluyor, rant sahipleri de kasalarını doldurmaya devam ediyor... Yazık bu ülkeye, bu millete... Ama vicdan, insanlık ne arar bunlarda... Zaten Allah korkusu olan birileri olsa kendi ülkem kazansın, kendi milletim sebeplensin ister... Lanet olsun böyle zihniyete... Sağcısı, solcusu benim için fark etmez... Bu ülke için 1 gram fayda sağlayanın başımızın üstünde yeri var...

bu oyuncakta goruntude var ses'te km oteden sesı duyuluyor bızımkıler cınlıler gıbı calısmıslar tebrık etmek lazım.yanlız heron'lardakı pervane acıları farklı oldugundan daha sessız.bunu soyleyen o calısmalarda bulunan muhendıs bır arkadasım.muhalefet (farklı)seslere bıle tahammul yok.tusas'a e-posta gonderdım herhangı bır yanıt gelmedı halıyle kendılerıne olan guvenlerı tavan yapmıs durumda

siz hiç aniden intihar!! eden türk mühendisleri yada yaptıkları projeler bir türlü onaydan geçmeyen bilim adamlarını, bor la çalışan ama kimselere söylenmeyen araba motorlarını duydunuz mu??
duyduysanız da duymadıysanız da hepsinin sebebi aynı şey ..........!

+1 :pr:

---------- Mesaj ekleme zamanı: 14:25 ---------- İlk mesajı ekleme zamanı 14:19 ----------

Vecihi Hürkuş ulkesinde iyi bir seyler yapmaya çalismanin cezasini çekmis guzel bir adammis.
:)
Bu ulkede iyi sey yapan cezalandirilir abicim.

Yani "Devrim Arabaları" filminde de olduğu gibi: "Bu ülkede hiçbir başarı cezasız kalmaz." :pr:

Bu isin aslini ve hikayesini bir senedir duyuyorum zaten. Govdedeki bir cok malzemenin benzerlerini tedarik ettigimizden olaylar hep cevremizde duyuluyordu. Isin ilginc yani bu bu ise baska bir turk firmasinin da girismesi ama brukratik engellerden dolayi yetersiz damgasi vurulmasidir.

Goruntu itibari ile herona benzesede islevsel olarak ayni performansta degil malesef. Daha da kotusu deneme seferlerinde bir kac kez dusmus bir ucak diye biliyoruz. Her seyden once savunma sanayi icin insansiz ucak yapmak mesele degil icindeki optik goz ve yazilik sisteminide yapmak lazim. Kabul edersinizki bunlarin hicbiri Turkiyede yapilmiyor.

Heron ise merceginden ,yazilimina , govdesine kadar Israelde yapilandiriliyor. Bu yuzden hem maliyeti dusuk hemde istediginiz anda guncelleme yapip degisiklik yapabiliyorsunuz.

Gelelim bizim ucaga montaji burda yapildi demek daha dogru olur.

Gelelim TAI ye. TAI dediginiz kurum Turkiyede ve ozelikle Eskisehirde ucak ve havacilik uretim tessisi acilmamasi icin elinden geleni yapan burokratlarin basinda oldugu bir kurum. Her seyi TAI yapar gorunur ama yerli bir kurum bu ise soyununca TAI onaylamaz birde basina bin tane devlet memurunu salar.

Arastirin : Kale Havacilik

Daha soylenecek cok sey var burasi yeri degil

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar