Kışın motosikleti kullanmaya devam edeceksen hiç gerek yok. Sağlıklı bir akünün şarj edilme ihtiyacı olmaz.
Ancak motorun üstüne brandayı çekeceğim, 2-3 ay hiç dokunmayacağım dersen o zaman aküyü söküp kışa girmeden bir kez şarj ettirip çok soğuk olmayan bir yerde muhafaza etmen yeterli. Daha garanti olsun dersen ayda bir kez şarj da edebilirsin.
Akünün şarj süresi; akünün amperi ve şarj cihazının amperine göre değişir.
Çoğu akünün üzerinde kaç amperle kaç saat şarj etmen gerektiği de yazar.
Örneğin aşağıda yuasa akü fotosu var. Kırmızıyla işaretlediğim yerde kaç amperle kaç saat şarj edileceği belirtilmiş.
Bazı gelişmiş akü şarj cihazları amperi aküye göre kendisi belirler ve akü dolduğunda şarj etmeyi keser.
Öyle bir makineyle şarj edecekseniz şarj süresi hesabı yapmanıza gerek kalmaz.
https://i.hizliresim.com/Z5ylEz.png
insan bana yazacak bir şey bırakır ayıptır ya
Benim de iki yılı doldu dolacak bana kaliteli markalardan bir tavsiye verebilir misiniz ? aklımda olan yuasa ama ondan ucuz aynı kalite vs var ise tavsiye alırım.
Kışın motosikleti kullanmaya devam edeceksen hiç gerek yok. Sağlıklı bir akünün şarj edilme ihtiyacı olmaz.
Ancak motorun üstüne brandayı çekeceğim, 2-3 ay hiç dokunmayacağım dersen o zaman aküyü söküp kışa girmeden bir kez şarj ettirip çok soğuk olmayan bir yerde muhafaza etmen yeterli. Daha garanti olsun dersen ayda bir kez şarj da edebilirsin.
Akünün şarj süresi; akünün amperi ve şarj cihazının amperine göre değişir.
Çoğu akünün üzerinde kaç amperle kaç saat şarj etmen gerektiği de yazar.
Örneğin aşağıda yuasa akü fotosu var. Kırmızıyla işaretlediğim yerde kaç amperle kaç saat şarj edileceği belirtilmiş.
Bazı gelişmiş akü şarj cihazları amperi aküye göre kendisi belirler ve akü dolduğunda şarj etmeyi keser.
Öyle bir makineyle şarj edecekseniz şarj süresi hesabı yapmanıza gerek kalmaz.
https://i.hizliresim.com/Z5ylEz.png
Estağfurullah hocam ne demek
Sende sulu akü/jel akü yapısal farklarını, aküde amperin önemini falan söyleyebilirsin
Hem bilgilenelim hem de maksat muhabbet olsun :rendeer:
Soracağım sorun Motosikletten çok Elektrik- Elektronikle ilgili. 12v 9a lik Aküm yaklaşık 3 yıllık ve hem grip vs den kurtulamadığım hemde havalar soğuduğu için motoru pek kullanmadım. Hafta sonu marş tık dedi basmadı. Aküyü ölçtüm. Herhangi bir yük yokken ( kontak kapalı) 11v okudum. Motorla onu sarj edecek kadar gezmek yerine aküyü söküp şarj etmeye karar verdim, elimde Akü şarj diye satılan 25 tl lik adaptörlerden var. adaptörü 12v a getirdiğimde çıkış gerilimi 11.8v. bu adaptörle bu aküyü şarj etmem doğru olur mu ? Bir sürü yazı okudum kafam karıştı. Arabamın çakmak yuvasına bağlayıp şarj etmeyi bile düşünüyorum. araba çalışırken çakmak yuvası 14.4v. kontak kapalı ike 13.4 v okuyorum.
cihazın resmi; fakat bu 2 amper veriyor, yukarıda görseldeki akü için uygun değil, o 10 saatte şarj olmayı uygun görmüş ama bu cihaz onu 6 saate falan doldurur oda zarar verir mi bende pek anlamıyorum.
https://img.letgo.com/images/07/14/2b/87/07142b870a45ff425f87f9c876b8edd8.jpeg?impolicy=img_600
Soracağım sorun Motosikletten çok Elektrik- Elektronikle ilgili. 12v 9a lik Aküm yaklaşık 3 yıllık ve hem grip vs den kurtulamadığım hemde havalar soğuduğu için motoru pek kullanmadım. Hafta sonu marş tık dedi basmadı. Aküyü ölçtüm. Herhangi bir yük yokken ( kontak kapalı) 11v okudum. Motorla onu sarj edecek kadar gezmek yerine aküyü söküp şarj etmeye karar verdim, elimde Akü şarj diye satılan 25 tl lik adaptörlerden var. adaptörü 12v a getirdiğimde çıkış gerilimi 11.8v. bu adaptörle bu aküyü şarj etmem doğru olur mu ? Bir sürü yazı okudum kafam karıştı. Arabamın çakmak yuvasına bağlayıp şarj etmeyi bile düşünüyorum. araba çalışırken çakmak yuvası 14.4v. kontak kapalı ike 13.4 v okuyorum.
Sizin cihaz da buradaki gibi bir şey mi.
Önemli olan şarj aletinin çıkış amper değeri olarak biliyorum.
Mesela sizin akünüz 9 ampermiş. Bunu 0.9 amper ya da 1 amper çıkış veren bir aletle şarj ederseniz daha sağlıklı olacaktır.
Benim öğrendiğim bu yönde.
Ben geçenlerde yeni akü ve şarj cihazı aldım. Akü 11 amper. Cihaz ise 1 A ile şarj ediyor.
CİHAZ ŞU TIKLAYIN. 12V 1A yazıyor üstünde . ama cihazı ölçtüğümde 11.8v gerilim var... 12v aküyü nasıl şarj edecek anlamadım.. acaba cihazda bi hata mı var ?
Adaptörün 12V ama kaç amper, bu önemli. (Elindeki 12v adaptör ile şarj edebilirsin, sorun olmaz)
Adaptörünün amper değerine bakıp şarj süresini buna göre belirlemen lazım.
Mesela yuasa bir aküsü için diyor ki "normal şarj 12V ve 1 amper ile 5-10 saat , çabuk şarj için 12V ve 5,5 amper ile 1 saat sürer" diyor. (Yukarıda fotoğrafını paylaştım)
Düşük amperle uzun sürede şarj etmek (normal şarj) çok daha mantıklı ve sağlıklı olanı.
Bu arada akün 3 yılını doldurmuş. Adaptörle şarj etmeyi dene ancak çok ümitlenme. Akün (yüksek ihtimal) ticari ömrünü tamamlamış olabilir.
Yani her akü şarj edilince hayata dönecek diye bir durum yok. Nihayetinde akü sınırlı ömre sahip bir motor bileşeni. Kullanıma bağlı 1 yılda da bitebilir, 4 yılda da, net bir şey söylemek zor.