Nücleer santral yapımını savunanlar lütfen beni bilgilendirin.Bu santrallerden çıkan nükleer atıkların nasıl bertaraf edildiğini biliyor musunuz?Yine bu santrallerin soğutma amaçlı olarak günlük ne kadar suyu tükettiğini biliyor musunuz?Anlatın merak ettim.
Bu sorduğunuz soruların cevabı internette var. Ancak yine de basitçe anlatayım.
Şuan dünya üzerindeki nükleer atıkların %90'ın dan fazlası hastanelerden kaynaklanır. Bunun geri kalanı ise reaktörler de yani santrallerden denebilir. Nükleer santrallerden ortaya öyle yüz binlerce ton atık falan çıktığı yok. Kirlenen su (cüzi miktarda eski tiplerde var) ve tükenen de yok. Tüketilen denilen su yüksek basınç ile bacalardaki türbinlerden geçirilip buhar olarak çıkıyor.
Bundan daha temiz her hangi bir yöntem şuan için yok. Ama fisyon çalışmaları var. Kısa süreli de olsa Amerika yada yanlış hatırlamıyorsam Çin geçtiğimiz senelerde çalıştırmayı başardı.
İşi biten radyoaktif maddeler zaten bitmiş oluyor zaten %2 yada %5 oranında zenginleştirilmiş oluyor. Ona rağmen deprem riskinin en az olduğu yerde depolanıyor. Çin gibi ülkeler de bunlar ile ilgili de çalışma var. Tekrar zenginleştirip kullanılmaya çalışılıyor.
Çevreye zarar olarak bakarsanız, hidroelektrik santralleri, termik santraller, güneş panelleri çok daha zararlı. 1 önceki sayfada linkler paylaştım. İzlerseniz çok daha fazlasını öğrenirsiniz.
---------- Mesajlar birleştirildi - 10:22 ---------- bir önceki mesaj zamanı 10:20 ----------
Hayır gelişmiş kondenstoplar ile türbinlere yönlendiriliyor.
---------- Mesajlar birleştirildi - 10:25 ---------- bir önceki mesaj zamanı 10:22 ----------
Şuan ki yönetimi günahım kadar sevmem eski postlarımda da görebilirsiniz. Ama hataları çokta olsa doğruları da seçebilmek gerek. Doğru yapılacak ise yapılması gerekli. Teknoloji gelişimi konusunda ciddi desteği olacaktır.
Buradaki asıl sıkıntı anlaşmaya göre santralin bizim topraklarda yapılacak olup ama bize hiç ait olmayacak olması. Yani televizyonlar da bildiğin illüzyon dönüyor şuan.