Adrenalin Hormonu

Adrenalin (Epinefrin)

Böbreküstü bezlerinin iç kısımları tarafından öz bölgede salgılanan bir hormondur.
Doğada bu hormonun görevi, organizmayı acil harekete hazırlamaktır. Etkisini, nabzın atışı, kanın iç organlar ve deriden kaslara sevk edilmesi, karaciğerdeki glikojenin glikoza değişmesi ve böylelikle, acil bir enerji kaynağı sağlanması şeklinde gösterir. Heyecan ve korku durumunda adrenalin salgılanması artar. Kan damarlarını genişletir. Acı hissini azaltır. Göz bebeklerinin büyümesiyle göze alınan ışık artar, daha net ve hızlı görüş sağlanır. Adrenalin hormonunun yarılanma ömrü iki dakikadır.

Adrenalinin salgılanması sırasında:

İskelet kaslarına ait atardamarlarda genişleme, düz kas ve sindirim sistemine ait atardamarlarda daralma meydana getirir.
Koroner arterler genişler,
Kan basıncı yükselir,
Kalp atış hızı artar,
Göz bebekleri (pupilla) büyür,
Kan şekeri (glisemi) yükselir.
(Kaynak: Wikipedia)

Burda bize en cok hitap eden cumle sanırım şu: "Göz bebeklerinin büyümesiyle göze alınan ışık artar, daha net ve hızlı görüş sağlanır." Evet motorsiklet üstündeyken yüksek hızlarda aşırı konsantrasyon olabilmemize, trafiği okumamıza, net görüşümüze katkısı var bu hormonun.
Motordan düştüğümüzde ise aşırı şekilde salgılanıp şoka girmemize neden olur.Buda acıyı hissetmemizi engeller.

Sinirlendiğimizdede bazen kapıya, duvara veya birisine öyle güçlü vururuzki daha sonradan düşündüğümüzde kendimize şaşırırız.Bu durumdada Epinefrin vucuttaki laktik asiti (patlayıcı kuvvet) maximum'a cıkartır.Karaciğer de deposundakileri (özellikle glikojeni karbonhidratı kafeini) glikoza cevirir ve kaslarımıza yollar.Bizde bu durumda olduğumuzdan daha güçlü oluruz.
Vucut geliştirme ve dövüş sporlarında da motivasyonun önemi burdan gelir, yanlız bu motivasyon durumunda bu anlattığımız olay minimum seviyededir.Motorsikletle yüksek hızda seyrederkende öyle... Motor kazasında veya savaşta yaralanıldığında ise maximum seviyede olur.

(Son iki paragraf bana ait)

Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Yani motora binmeden önce korku filmi izleyin diyorsun?

Epinefrin vucuttaki laktik asiti maximum'a cıkartır, karaciğer de deposundakileri glikoza cevirir ve kaslarımıza yollar. Bu durumda olduğumuzdan daha güçlü oluruz.
Kabul etmiyorum, yıllaraca boynumu öne eğip bunun iman gücü olduğuna inandırıldım ben :mrgreen:
Bilgiler için sağol :rendeer:

Adrenalin Patlaması denen bir durum var yada "iman gücü'de"diyebiliriz :p
BU duruma örnek vermek gerekirse: Eski amerikan araçların ne kadar ağır olduğunu bilirsiniz. Adamın biri lastik değiştirirken( yanlış hatırlıyor olabilirim) otomobilin kayması sonucu çamurluk ve tekerlek arasında sıkışır. 60 yaşlarında olan anneside bu durumu görüp 991'i arar ve oğlunun yanına koşar. Aracın ağırlığı yüzünden nefes alamayan oğlunu rahatlatmak için refleks olarak aracı kaldırmaya çalışır, bir miktarda kaldırır. Aracı 5-10 dakika tutan teyzemiz ekiplerin gelmesiyle aracı bırakır ve bayılır.

"Olur mu öyle şey?" derseniz Dİscovery Channel'da belgeseli yayınlanmıştır.

Yani motora binmeden önce korku filmi izleyin diyorsun?

Fazlası zararlı bu meretin, gerek yok yani ekstradan yüklenmeye :) .

Adrenalin Patlaması denen bir durum var yada "iman gücü'de"diyebiliriz :p
BU duruma örnek vermek gerekirse: Eski amerikan araçların ne kadar ağır olduğunu bilirsiniz. Adamın biri lastik değiştirirken( yanlış hatırlıyor olabilirim) otomobilin kayması sonucu çamurluk ve tekerlek arasında sıkışır. 60 yaşlarında olan anneside bu durumu görüp 991'i arar ve oğlunun yanına koşar. Aracın ağırlığı yüzünden nefes alamayan oğlunu rahatlatmak için refleks olarak aracı kaldırmaya çalışır, bir miktarda kaldırır. Aracı 5-10 dakika tutan teyzemiz ekiplerin gelmesiyle aracı bırakır ve bayılır.

"Olur mu öyle şey?" derseniz Dİscovery Channel'da belgeseli yayınlanmıştır.

Doğrudur. Discovery ve National Geographic' gerçekten cok kaliteli yayın yapıyo ama işin kötü tarafı internetten ulaşamıyorum programlarına, sadece ingilizce orjinal halleriyle var, benim beceriksizliğimde olabilir gerçi.

Kabul etmiyorum, yıllaraca boynumu öne eğip bunun iman gücü olduğuna inandırıldım ben :mrgreen:
Bilgiler için sağol :rendeer:

Siz sağolun hocam asıl, vaktinizi ayırıp okuduğunuz icin.

motorum serviste ilk toplandığında, alıp eve götürürken bende yaşadım bunu.

en son 16 yıl önce mobilet kullanmıştım. 16 yıldır iki tekere binmedim.
vitesli motor kullanma hakkında zerre fikrim yoktu.
ehliyet yok
ruhsat plaka yok
kask yok

bu şekilde motoru alıp 10 km uzaktaki evimize götürdüm. vitesi çözünce gerisi kendiliğinden geldi zaten.

ışıklarda trafik polisiyle yanyana durduk. akşam saati eve gidiyolardı herhal iplemedi.

öyle bir adrenalin patlaması yaşadımki o gece , halaa motora binince heyecanlanıyorum. belkide ondan böyle çok seviyorum motorumu :)

Ben korku filminden sonra adrenalin patlaması yaşayamıyorum.
Çantamı alıp dışarı çıkıyorum. Çantamda ise Büyük siyah çöp poşeti, Küçük baltam, Biraz çırt, Birde koli bandı oluyor.
Sanırım bende ters tepki yapıyor :silent:

Motosikleti
Honda VFR 800x Crossrunner
Ben korku filminden sonra adrenalin patlaması yaşayamıyorum.
Çantamı alıp dışarı çıkıyorum. Çantamda ise Büyük siyah çöp poşeti, Küçük baltam, Biraz çırt, Birde koli bandı oluyor.
Sanırım bende ters tepki yapıyor :silent:

Sende hormon bozukluğu var zaten olm :mrgreen:

Senle bi ara sakarya köprüsünde ölüm dansı yapan kelebekleri izlemeye gidelim. Ne dersin :pl:

Bir de bağımlılık yapma potansiyeli var. Örneğin spor yapmaya alışmış biri yapmadan duramaz, dürter adamı .. (Aynı zamanda beyinde Endorfin denen Morfin benzeri bir madde salgılanır, ona bağlıdır)

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar