hayır aksine abs yi daha çok devreye sokacaklardır. çünkü abs olmayan fren sistemleri freni biraz daha sıkmaya müsade ediyor.
Örneklemden biri olarak katılmıyorum diyebülürüm. MT-25'te bir defa kilitledim ön tekeri düşmedim. Ondan sonra 1 defa ciddi panik fren durumum oldu, hız da 130 civarında idi, kilitlenmedi. Ondan sonra XJ'ye geçtikten sonra yukarıda yazdığım gibi 3 panik durumundan 1'inde sadece ABS devreye girdi, çok hafif o da. Özellikle o ABS devreye girmeden yapılan 2 frenin br tanesinde "vaay abs'yi devreye sokmadım lan aferin" diye kendi kendimi pohpohladım bile. sonra "ikaaruuus, sok o kılıcı yerine" dedim kendimi tokatladım silkindim kendime geldim.
Dediğin detay doğru, ABS'siz motor elbette bir miktar daha frene basmaya izin veriyor, ama birebir bizatihi o motorun üstüne bir anda ABS bağlanmıyor ki, farklı bir motosiklete geçiyorsun, hissi toleransı zaten farklı. O yüzden ABS'li motora geçtiğinde zaten birebir aynı baskıyı uygulamazsın frene; + zubizu'nun dediği de çok doğru, bir fren gereksinim olduğunda o abs'sizlik korkusu allah gibi kanına işlediği için haşırttokopikaa yapmak yerine daha dozajlı sıkıyorsun.
---------- Mesajlar birleştirildi - 11:05 ---------- bir önceki mesaj zamanı 11:02 ----------
- Sen tekeri kitlediğinde nasıl freni bırakıp tekerin yolu geri tutmasını sağlıyorsan, ABS sistemi de bunu yapıyor ve senden normal olarak binlerce kat hızlı yapıyor. O kadar iyi yapıyor ki süspansiyonun bir santim geri açılmadan tam performans fren yapmaya devam ediyorsun.
Özellikle BOLD olan kısımla ilgili, emin misin?
ABS karşıtı falan gibi komik bir imaj çizmeyeyim, özellikle üstte yazdıklarımdan sonra. Mevcut motoruma geçerken duruşum netti, ABS yoksa ben de yokum. =)
Ama tüm motosiklet ABS sistemleri bu kadar kusursuz mu? Yoksa benim motorumda mı hinlik var? Eski 90'ların BMW'leri gibi olmasa da ben denemek için asıldığımda, ısrarcı şekilde basarsam bir süre sonra ön süspansiyonda açılma kapanma ve frenlemenin zayıflaması kesinlikle oluyor. Demiyorum ki ABS olmaz olsun freni uzatıyor, tarafım yanlış anlaşılmasın. Ama o kadar da mükemmel değil diye düşünüyorum.
---------- Mesajlar birleştirildi - 11:07 ---------- bir önceki mesaj zamanı 11:05 ----------
Bu arada ABS'nin bende devreye girdiği anların hepsi panik frende oluyor, peki neden haftada 3-5 kere panik fren yapıyorum? Çünkü önüme atlayanlar oluyor, çünkü ben o an agresif sürüyor oluyorum. Yani fren yapmayı "hiç" bilmiyor olarak bilinmek istemem, ama bu öğrenemediğim gerçeğini değiştirmiyor.

Bana olan tek dezavantajı bir sonraki motorumda kesinlikle olması gereken bir şey zaruri oldu benim için artık.
Kaydırmalı motor kullanmadığım için bir şey diyemem vites küçültürken nasıl pratik yapmalısın diye zira sen aragaz verdiğin durumla vermediğin arasında ne kadar fark oluyor ki farkı anlayasın bilmiyorum.
Ama ABS'li motorla fren çalışabilirsin. Çok da basit, geniş boş bir alanda hızlıca frenler dene ABS'yi devreye sokmamak için uğraşıp dur. Neticede sürekli tekrarlanan "öğrenilmiş refleks"ler acil durumda devreye giriyor.