- Motosikleti
- BMW K1200GT , BMW S1000XR M Sport
Yorumunuz için teşekkür ederim. Öncelikle kamera görüş açısının benim görüş açımdan daha dar olduğunu söylemek isterim. Lastiklerin henüz ısınmamış olduğunun farkındayım. Bu havalarda araba bile olsa öyle 3-5 dakikada lastik ısınmaz zaten. Üzerindeki pist lastiği değil ama performans lastiğidir onun da farkındayım. Bunun yanında daha önce de belirttiğim gibi yazın sıcak havalardaki yol tutuşu ile şimdi ki yol tutuşunun bu lastiklerle aynı olmasını bekleyemeyiz. Sıcak havalarda hergün motora biniyorken bu havalarda haftada 1 yada 2 haftada 1 kez motora binince aynı refleks ve konsantrasyon seviyesinin de olmasını bekleyemeyiz. Hali hazırda olmuş bir olay üzerinden kişinin kusurlarını bulmak da kolaydır ama unutmamak gerek ki nice lisanslı yarışcılar ve eğitimciler bile kaza yapıyorlar hatta ölüyorlar. Sonuçta 2 teker bir taşıt tüm koşulları kontrol altında tutmak mümkün değildir. Örnek olarak ben 3sn daha ileride olsaydım aynı araç kontrolsüzce çıkıp yandan vurabilirdi. Lastiklerim ısınmış olsaydı ve hızım 50km olsa araca göbekten girebilirdim. Gaz açıp önünden geçmeye çalışsam durmayıp beni altına alabilirdi. Yada yandaki araç beni sıkıştırabilirdi. Ben orda düşmeyip durabilseydim. Arkadan gelen araç durduğumu geç fark edip bana arkadan çarpabilirdi. Motosiklet abs li olsaydı yolda yağ olabilirdi yine düşerdim. Görüyorsunuz ki sizin kontrol altında tutulabileceğini ön gördüğünüz koşullarda bile başka riskler ortaya çıkabiliyor. 2006 yılından beri bu forumları takip ediyorum yaşım 31. Bu forumlarda nice yol gösteren usta kişilerin, eğitimcilerin, tecrübelilerin vefat haberlerini okuduk. Yıllardır motora biniyor ve hatta çok tecrübeli olabilirsiniz ama yarın ölmeyeceğinizin garantisini kimse veremez. Motosiklet eğitiminde ilk önce anlatılan budur zaten. Motosikletin üzerine bindiğiniz anda tüm koşullar doğru ve yerinde olsa bile tehlike altındasınız. Saygılarımla.
Sevgili Bilginozi,
Saydığın tüm koşullar kolayca öngörülebilir ve önlem alınabilir durumlardır. Lsanslı yarışçıların trafikte sizden daha güvenli sürdüğünüzü düşünmeyin. Bu kişiler yüksek yeteneklere sahip olmak ile birlikte trafik ile nasıl başa çıkacakları konusunda ayrı eğitimleri almamış olabilirler. (Ayrıca bu ülkede yarış lisansı almak ehliyet almaktan daha kolaydır) . Eğitmenler konusuna gelince evet haklısın yılda ortalama 1 eğitmen trafik kazalarında hayatını kaybediyor. Ancak yapılan araştırmalar gösteriyor ki motosiklet eğitmenlerin yıllık yaptıkları kilometre ve bu kilometreleri yaptıkları koşullar göz önüne alındığında en yüksek risk gurubunda bulunuyorlar. Yani bu durum da sürpriz değil.
Güvenli sürüşün kutsal kitabı sayılan "Motosiklet Yol Sanatı" nın birinci bölümünde "kaza yapan sürücülerin bundan ders çıkartmadıkları" nı söyler. Bu kişiler yeni kazalara daha da açık hale gelirler. Bence sende artık hatayı ısrarla diğer koşullara bağlamak yerine kendinde aramaya başlasan çok daha güvenle motosiklet sürmeye devam edebilirsin.
Sevgilerimle