Seni unutmayacağız
Nur içinde yat
- Konu Yazar
"Eğitim alın"cıgeldi haanım!
Daha önceki kazada yazmıştım aynen kopyalayarak gideyim.
Önceki kazada suçlu sağdan çıkan arabaydı bu sefer oruç. Bir dahakine sulama yapan belediye, daha sonrakinde soldan sıkıştıran araba, daha sonrakinde de mıcır uyarısı koymayan devlet suçlu olacak. Sürüş değişmedikçe aynı şeyler başa gelmeye devam edecek.
600RR belli ki 13250 devirde maksimum gücünü üretiyor veya redline'a yaklaşıyor. Dolayısıyla motor devrinin en üst sınırı burası. Bunun yarısı 6625 ediyor. Motor şehir içi kalabalıkta ve virajlı parkurlarda bu yaklaşık 6600 devrin altına inmeyecek ki gazı açınca güçlü bir şekilde hızlanacak, MotorKafa'nın dediği gibi gazı kapatınca da yavaşlayacak.
http://i59.tinypic.com/33mn0ud.jpg
Biz nasıl sürüyoruz motoru? Videodan ekran görüntüsüne bakalım.
http://i61.tinypic.com/1rfes8.jpg
72 ile giderken motor 3500 devir çeviriyor. Yani motoru olması gerekenden en az iki vites yüksekte, yanlış viteste kullanıyoruz. Öyle olunca gazı kapattığımızda alet yavaşlamıyor.
Neden hep yanlış viteste sürüyoruz? Çünkü doğru viteste kullanmak için gaz hassasiyetinin gelişmiş olması lazım. Doğru viteste olunca motor çok hoplayıp zıplıyor hakim olamıyoruz. Atıyoruz yüksek vitese motoru sürdük zannediyoruz. Çaresi ne? leopessia'nın önerdiği gibi gaz kolunu kullanabileceğimiz bir motora geçmek ve doğru viteste, doğru devirde sürmeye, gaz kolunu doğru kullanmaya alışmak. Ama yol eğitimi almayan bir sürücü daha küçük motorla da aynı hatayı yapıyor aynı şey onun da başına gelecek. yani motorun küçülmesi derde deva olmaya yetemeyecek.
Motorda başımıza kötü bir iş geldiğinde en etkili freni, engelden kaçışı, yönlendirmeyi nasıl yaparız onları kapalı alan eğitimlerinde öğreniyoruz. Ama motor süren, araba süren herkesin bildiğini zannettiği bu yüzden başka yollarla asla öğrenemediği geri kalan her şeyi -vites kullanımı mesela bunlardan yalnızca biri- ise yol eğitimlerinde.
Videoları bu adam paylaştığı için, bu adamın ilk motoru 600RR olduğu için bu adamın sürüşü hakkında atıp tutuyoruz ama bence eğitimsiz ama tecrübeli sürücülerin de pek bir farkları yok. Eğitimsiz tecrübe veya tecrübeyle içselleştirilmeyen eğitimin bir faydası yok. Önce eğitim ardından bilinçli pratik lazım.
Ana fikir: Yol eğitimi + daha küçük motor.
Hocam vallahi yazdıklarınızı şaşkınlıkla okuyorum. Bilmemekten daha kötü birşey varki o da bildiğini sanmaktır. Hondanın kullanım kitapçığına bakarsanız hangi hızda hangi viteste gidilir öğrenirsiniz. Ama tabiki honda da kimmiş bizim ondan daha iyi bilen insanlarımız var.
Son düzenleme: