600cc Eğitim !?

Selamlar, ben sekiz ay önce motosikletlerle ilgilenmeye başladım. Öncelikle eğitim şart diyerek araştırma yaptım ancak düşündüğüm anlamda eğitim alabileceğim bir yer bulamadım. Neticede kendi yöntemlerimle halletmeye karar verdim. Çevremde bilgi alışverişinde bulunabileceğim üstadlara danıştım, kimle konuştuysam aldığım tavsiye "küçük cc motorla başla oldu". Sonra x-max 250 scooter aldım. 3 Ay kadar tecrübe ettikten sonra biraz acelecilik yapıp, 600 cc motor almaya karar verdim. 1,5 ay oldu FZ6 naked aldım. Scooter ile edindiğim tecrübe ile FZ6 kullanırım demenin ne kadar yanlış olduğunu bizzat görmüş oldum. İlk tecrübemi kendi motorumda artçı olarak yaşadım. Yine Fazer'i olan bir arkadaşım kullandı motoru, benzinliğe gittik geldik, döndüğümüzde dizlerim titriyordu. Kendi kendime ben ne yaptım dedim. Gerçekten damardan bir tecrübe oldu benim için. 1-2 hafta motora hiç binmedim. Sonra bir cesaret geldi, işyerimin çevresinde bir kaç küçük tur attım. Yavaş yavaş motoru tanımaya başlıyorsun. Neler yapabileceğini kestirmek çok güç, yanlışlıkla vites değiştirirken gazı açtım bulundum, arka bir kaydı ne yapacağımı bilemedim. Allahtan dengemi koruyabildim yoksa daha başlamadan bitecekti motor rüyam. Çok gevezelik ettim biliyorum, kusuruma bakmayın. Benimle aynı durumda olan arkadaşlarıma tavsiyem büyük motorlara geçiş ne kadar geç olursa o kadar iyi olduğudur. Hem kendim hem çevrem adına ne kadar ciddi bir sorumluluk aldığımın farkına çok geç vardım. Yaşamadan bilemiyor insan, ben şahsen şimdiki aklım olsa en az 1,5-2 yıl scooter'a binerdim sonra bakardım büyük motorlara. Şu an hafta sonu gireceğim ehliyet sınavını bekliyorum. İnşallah bir sorun çıkmadan hallederim ehliyet meselesini. Herkese sevgiler, saygılar.

güzel kardeşim, bir daha bu konuda msg atmazsan sevinirim, parmaklarına yazık etme boş yere sen, ama neyseki başkalarının iyiliği için parmaklarına yazık etmeyi göze alan insanlar var...

Ha şunu bileydin :cat:

Selamlar, ben sekiz ay önce motosikletlerle ilgilenmeye başladım. Öncelikle eğitim şart diyerek araştırma yaptım ancak düşündüğüm anlamda eğitim alabileceğim bir yer bulamadım. Neticede kendi yöntemlerimle halletmeye karar verdim. Çevremde bilgi alışverişinde bulunabileceğim üstadlara danıştım, kimle konuştuysam aldığım tavsiye "küçük cc motorla başla oldu". Sonra x-max 250 scooter aldım. 3 Ay kadar tecrübe ettikten sonra biraz acelecilik yapıp, 600 cc motor almaya karar verdim. 1,5 ay oldu FZ6 naked aldım. Scooter ile edindiğim tecrübe ile FZ6 kullanırım demenin ne kadar yanlış olduğunu bizzat görmüş oldum. İlk tecrübemi kendi motorumda artçı olarak yaşadım. Yine Fazer'i olan bir arkadaşım kullandı motoru, benzinliğe gittik geldik, döndüğümüzde dizlerim titriyordu. Kendi kendime ben ne yaptım dedim. Gerçekten damardan bir tecrübe oldu benim için. 1-2 hafta motora hiç binmedim. Sonra bir cesaret geldi, işyerimin çevresinde bir kaç küçük tur attım. Yavaş yavaş motoru tanımaya başlıyorsun. Neler yapabileceğini kestirmek çok güç, yanlışlıkla vites değiştirirken gazı açtım bulundum, arka bir kaydı ne yapacağımı bilemedim. Allahtan dengemi koruyabildim yoksa daha başlamadan bitecekti motor rüyam. Çok gevezelik ettim biliyorum, kusuruma bakmayın. Benimle aynı durumda olan arkadaşlarıma tavsiyem büyük motorlara geçiş ne kadar geç olursa o kadar iyi olduğudur. Hem kendim hem çevrem adına ne kadar ciddi bir sorumluluk aldığımın farkına çok geç vardım. Yaşamadan bilemiyor insan, ben şahsen şimdiki aklım olsa en az 1,5-2 yıl scooter'a binerdim sonra bakardım büyük motorlara. Şu an hafta sonu gireceğim ehliyet sınavını bekliyorum. İnşallah bir sorun çıkmadan hallederim ehliyet meselesini. Herkese sevgiler, saygılar.

Mükemmel bir örnek ve de deneyim olmuş. Tabi anlayana...

Şunu unutmayın, TECRÜBE EĞİTİMLE VERİLMEZ!

Son düzenleme:
Motosikleti
Forza250-cygnusL
O zaman sen 600 le yetinmeyeceksin..ya zx12 al yada hayabusa...

600 cc den 1000 lere hatta 1200 lere terfi ettiğinde mesaj yazan arkadaşların yaşadıklarını yaşıycaksın...

Direk 1200 ya da 1300 le başla...:cat: :cat:

arkadasla kafa bulmaya calısmayın adam gibi bi soru sormus siz alaya almaya kucumsemeye calısıyorsunuz yazık..:farao:
gelelim meseleye kardesm.
bnm ilk makinam 125 likti yaklasık 4 ay kullandm ve sonra 1100 xx blackbird kullndm baktm bana fazla geliyo 600 rr almaya karar verdim kısmetse de onumuzdeki yaz 600 rr ımı alıcam,xx i kullanmak icin ise 22-23 yasımı beklicem cnku bni asan bir makina dogruya dogru... demek istegim onemli olan snn motorla butunlesmen tek vucut olmandır test surusune git hangisine isinirsan onu al derim..koru korune kullanamayacagın, hakim olamayacagın makinayı alma derim ben..
ama su da bir gercek bu ise herkes mutlaka 125 lik bir makinayla baslamalıdır, bu tum motosiklet camiasının ortak gorusudur..bnce az surede olsa 125lik kullan 2ci el bi tane al acemiligini at uzerinden...saygılarımla..aty:cat:

tamam çok güzel, sen de üç aşağı beş yukarı her motorcu gibi 600 cc'lik bir makinayı kendine hedef olarak seçmişsin ve sen de benim gibi 125 cc yi bitirmeden bir sonraki motorunu düşünmeye başlamışsın... şunu soracak olursan eğer; 125 'ten sonra arada 600 e geçiş yapabilecek 250 lilik bir motor var mı racing tarzı? son 4 aylık motor kültürümle sana yok öyle bişey derim :p ben cbr 125 kullanıyorum, çok da memnunum ve şimdiden yetmediğinin farkındayım. 250 lik araştırmadım mı? araştırdım. "kafama en çok yatan" model olan hyosung gt 250r bile alabileceğim bir motor değil. hele en son, yakında 1100 cclik bir makinaya geçecek olan bir motosikletçi abimizin cbr 125 ten hyosung'a geçiş konusunda yaptığı " attan inip eşeğe binme " benzetmesini yaptıktan sonra ölsem o kadar para vermem artık o motora :p tamam kabul ediyorum arada 250 cc lik çok güzel motorlar var ama, ya fiyatları uygun değil, ya da cbr 125 in çizgisine yakın hiçbiri...

bu arada süleymen memnun motosiklet okulu ile görüştüğüne emin misin? onlarda ileris sürüş eğitimi var; içinde farklı segmentlerde 600 lük motorların yer aldığı bir program...

şahsi görüş: 600 cc lik motor bir yerden öğrenilmez... kadran büyüttükçe, rüzgar yedikçe, benzinciye uğradıkça zaten bir bakmışsın...

Son düzenleme:
herkes eğitim eğitim diye bağırıyor ama ben biraz şüpheciyim bu konuda, birşeyleri öğrenmek konusunda yetenekliyseniz, trafik tecrübeniz varsa, dikkatliyseniz ve yaşınızda 30 un üzerindeyse kendi kendinize öğrenmemeniz için bir sebep yok, tamam belki süper doğru kullanamayabilirsiniz ama trafikte hayatta kalacak kadar öğrenirsiniz. araba kullanmak için kaçımız eğitim aldık ki?
evet eğitim iyidir şüphesiz ama o kadarda şart değil gibi :)

Forumdan Uzaklaştırıldı
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
onu saymıyom abi :D , biraz sorunlu bi motor...

Neys konuya döncek olrsak bahsettiğm gibi eğitm veren yer bilen varsa paylaşırsa sevinirim...

öhö öhö orda dur bence babalar gibi motor 600 racinge rahat hakim olabilmen icin tatman gereken bir motor ki bence cbr 125tende gecilir benim imkanlarım buna el veriodu bunu aldım fakat seneye gsx-r600 çekecem altıma inş

Honda academy nin eğitim motorları arasında 900 cc Hornet ve yanılmıyorsam CBF 600 S var. O motorlar sana fikir verebilir.

honda eğitim merkezi dieride bmw academy hondanın sürüş eğitimini almış biri olarak gayet güzel oldğunu söleyebilirim orda da cbf 600 s ve 900 hornet malesef yok.. cbf 500-600-1000 ile pratikler yaptırıorlar fakat ilk eğitimleri almış olman gerekio:cat:

bence bi 250 hyosungdan sonra 600 e gecmende fayda var..

benımde dusuncem daha dusuk bır cc makıne ıle motosıklete baslaman yonundedır sonra yavas yavas buyutursun hem boyle yaparsan daha cok motosıklete bınmıs olursun sana gt 250 r yı onerırım bende sorunlu motor demıstır bence hıcte oyle degıl bırkac sorunu var saddece onlarda kucuk problemler...:)

eğer adana ya gelirsen ÇMSK yanında Çukurova Motor var Taner Bey onlar bu eğitimi veriyor...Motoru da onlardan alabilirsin ve aldığın motor üzerinde eğitim alabilirsin....

Beyler adam bu postu 2006'da atmış. Çoktan eğitimini de motorunu da almıştır herhalde. s3l1m'ye öneri amaçlı değilde genel birşeyler yazarsak daha faydalı olur gibi...

bn18 yasına gircem we 125 cc lik bir motoru iyi kullnıyorum we en fazla 2 ay içerisinde bır uniw. kazanma hediyesi olarak bna 600cc bi motor almayı dusunuyoruz.bu konu yu gorunce bi goz gezdıyeyım dedım ama okuduklarımı gorunce gercekten o kdar cekındımkı ya bu 600 cc yi sürmek bu kadar zormu?yani bu bir canawar mı? bn mersınde oturuyorum we bn mersin caddelerının bir motora gayet uygun old. dusnuyorum we bu içimi rahatlatıodu. nese simdi bn de bir r6 almayı dusunuodum sızce almamalımıyım yani bu arkadasla aynı kafadan oldugumuzu anladım bn onun için soruyorum ama nevsime we duygularıma da bu konuda hakım olmaıyorum cunku bir 600 cc motorumun olmasını ck istiorum...

125'lik ne kullanıyorsun? Trafik deneyimin nedir? 125'liği kendine göre mi iyi kullanıyorsun yoksa bu bir uzman görüşü mü? Bunlar da önemli. Şimdi kendini savunmak için eğitim falan diyeceksin hiç deme... Büyük sözü dinle üzülme. Ben 26 yaşında öğrenmek için cbr'ye biniyorum. İlk motorumu alırken inan bana bahsettiğin 600'lük motorun sıfırını alacak kadar maddi imkanım vardı, bak şimdi değiştirmeye niyetlendim o kadar param yok. Bunun üstüne aktif olarak 10 yıllık otomobil tecrübemi de koy.

Neden dersen, öğrenmek zaman alan bir iş, bazı hareketlerin sende refleks haline gelmesi gerekiyor, bazı şeyleri düşünerek değil otomatik yapabilmelisin ve bunlar refleks haline gelene kadar biraz zaman geçmesi lazım. Sen şimdi kursa gitsen 8-10 saat eğitim alacaksın temel şeyleri öğreneceksin ama bazı şeyler hala eksik olacak o bahsettiğim otomatikleşmesi gereken hareketler oturmamış olacak. Ayrıca yaşın da genç tam deli zamanların. Kendine söz verebilecek misin bir çılgınlık yapyacağım ya da onun bunun gazına gelmeyeceğim diye? Kendine bir sor neden 600'lük racing diye ve dürüstçe de cevap ver... Bu cevap sana neden "hayır" ya da "evet" denileceğinin ipuçlarını zaten barındırıyor.

İstemeden bir 125'liği kompresöre soksan en fazla kıçını hafif savurur, bu olay virajda olsa bile belki düşmessin ama 600'lük bir makinada aynı şey olsa düşünmek bile istemiyorum. Biri, diğerinden hemen hemen 10 kat daha güçlü. Bu sadece küçük bir örnek buna benzer onlarca misal verilebilinir. Mesele sadece sürhat değil anlayacağın, o sebepten "yine alırım yavaş giderim olur" deme sakın... 125'liğe de binsen kursa git, gitme demiyorum. Ama 600'lük için biraz sabret sonra o da olur Allah'ın izniyle...

Son düzenleme:
tavsiyen için tesekkur ederım.kulladıgım motor yamaha nın 125 cclık motoru cok deneyımım yok sadece motor bana ait deil zaten sadece bırkac defa surdum bnde diger arkdas gıbı bazı egtımler alarak 600 cc ye dırek gecıs yapabılecegımı zannedıorm ne kadar dogru bılemıorum ama...125 cc lık motor enfazla 8-9 defa kullanmısımdır. ama ne bılım abi ya dusundugum seyın tehlıkelı old. biliyorum ama kendımı alıkoyamıyorum. egıtım ıcın daha once bas wurdugum bır yer egıtımı 125 cc yle baslatıo du we bana bunu ogrendıkten sonra 600cc f turu motorları kullanabılecegımı soyledı.yanı racing dedıgımız rr turu motorları onermedı sımdılık ama bnm aklım hp r6 tıda ya ck isteklıyım ama yınde korku yok dıemm tabi.

bende 600 lük ss ile başlamak isterdim ama hız veya ölüme götürecek başka birşey için değil nedenini ne siz sorun ne ben söyliyeyim :) neyse söyliyeyim bari :mrgreen: devil , akrapovic veya yoshimura egzos takıp ses yapmak :queen: ss leri sevmemin nedeni bu...

İnan bana benim de aklım şu anda hep '07 model 600rr'da. Şimdi tecrübem var ama parayı denkleştiremiyorum. Ben de geçen sene bayii'ye 600rr almak için girecektim o zaman cebimde yeterli nakitte vardı, taki bu siteyi bulup bilgi edinene kadar. Aklın yolu bir dedim gittim cbr125 aldım belki okuyup öğrenmeseydim 600rr'a binecek bir ben dahi olmayacaktı ortalıkta. Şimdi ne oldu peki yeterli param yok alamıyorum peki üzülüyor muyum? Kesinlikle hayır daha çok çalışıp yapabileceğimi biliyorum ve bunda da vardır bir hayır diyorum. Bazen belki yeterince pişmemişimdir daha diyorum.

Hayatta hiçbirşey insan hayatından değerli değil 600'lük makina da zamanı gelince olur. Madem ailen sana güzel bir üni. hediyesi almak istiyor sende tutkularını arzularını iyice dile getir ve burada öğrendiklerini üç beş milyar fazla harcayacaklarını ama bu masrafın kendi emniyetin için olduğunu anlat. Hayır diyeceklerini hiç zannetmiyorum. Korumalarını tam al. Onlara para vermekten (verdirmekten) de çekinme eğer ailenden biri "bu ne böyle astarı yüzünden pahalıymış" derse hepsinin kendi emniyetin için olduğunu hatırlat ve aldır. Hayatta en önemli şey ailen için sensin madem motosiklete karşı değiller onlarıda bilgilendir, doğruyu göster... Göster ki sonradan ne senin canın yansın ne başkasının...

Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar