Kaskin uretim tarihi neden onemlidir?
kaskın genelde en ilkel anlatımla bilmeyenler dışının sağlamlığından gem vurur .. yere düşdü, vurdum duvara, kaza yaptım hiç bir şey olmadı gibi düz mantık kaskın dış kabuğunun sağlamlığı bu kadar önemli olsa firmalar bu kadar malzemeler elyaflar karışımlar kullanmaz basitçene direk demirden hafifletilmiş çelikden ucuz yollu kasklar üretirlerdi.. Bu kadar milyon dolarlık arge ler innavasyon çalışmaları yapmazlardı.. hemde kasklar ömürlük olurdu..
uluslararası standartları olan ece ,dot,sharp,snell v.b gibi bir kaskın kırılması yada kırılmamasının hiç bir önemli yok kafanı kaza anında koruması önemli velevki hiç kırlmasın genede o kaskı bir daha kafana takmaman gerekli çünkü yüksek ihtimal içindeki köpük hasar görmüşdür bir sonraki kazanda seni öyle korumaz..
kısa kısa geçiyorum kaskın öncelikli dışı değil içi önemlidir... kafanda basınç yapan baskı yapan kaza anında dışardaki darbeyi alıp içeri yansıtan iç kısmıdır.. kafa tramvası dediğimiz beyin kanaması dediğimiz şeyler bu tür basınçlardan baskılardan stress den oluşur.. işte bunu abzorve edebilmesi için kaskın içine köpük denilen bir madde koyar firmalar .. esas önemli olan bu maddedir..
bu madde olmassa ne olur bunun kaba bir testi vardı bir belgeselde zamanında.. kaskın içinden bu köpüğü çıkartıyorlar , bir tane bu giyim mağazalarındaki manken gibi sahte bir mankenin kafasını açıp içine 3 tane yumurta koyuyorlar o yumurtalar beyni temsil ediyor..
mankenin kafayı kapatıp kaskı takıp bir motorun üstüne yerleştirip 50-60km hızla motoru çekip devirip sahte bir kaza canlandırması yapıp mankenin kafasından kaskı çıkartıyorlar.. ben bunu böyle kabaca anlattımda tabiki böyle kabaca bir test değil çok detaylı teferruatlı bir testti..
bu arada kaska bakıyorlar kaskın dışı sapa sağlam çatlak bile yok sonra mankenin kafasını açıyorlar yumurtalar kırılmış.. yani o bir insan olsaydı beyin kanamasından yada kafa tramvasından ölmüşdü.. işte o köpük o yüzden çok önemli..
bu maddeyi benim bildiğim dünyada iki firma üretiyor biri japonyada diğeri galiba çinde olması lazımdı.. tabii bu köpüğünde a kalite, b kalite, c kalitesi var hangi fima hangisini isterse ona görede fiyatı var.. işte genelde bu köpüğün ortalama ömrü denirki kalitesine göre kaskın kullanım ve saklama ortamanına göre 3 ila 7 sene arası bir süre verilir firmalar genelde bu ikisinin ortalamasını alır 5 sene der.. ama büyük pahalı firmalar arai gibi 7 senede raf ömrü verebiliyor..
kaskın üretim tarihi ondan önemlidir ortalama 5 senelik bir şey alıyorsun .. diyelimki gittin 2016 üretim tarihli aldın halihazırda 2019 a girdik sayılır .. aldığın kask 3 yaşında kask olucak yani hepi topu 2 sene kullanım ömrü kalıcak.. 2 senelik bir kaska para vericeksin..
Benimde evimde 10 senelik 15 senelik kasklarım var eski .. baksan hepsi sapa sağlam tertemiz taksam kafama takarım ama takmıyorum dışardan sapa sağlam olması demek kafamı koruycak anlamına gelmiyor.