4 silindir naked sürmüşler gelsin

Motosikleti
Honda Forza 250 / Triumph Street Triple 765 RS
CB650F kullanmadım ama yeni CB650R kullanma şansım oldu. Şahsen ben yeni CB650R yerine bile XJ6 tercih ederdim. XJ6'nın sesi ve yönlendirme kolaylığı çok hoşuma gitmişti.

Motosikleti
2025 Triumph Tiger Sport 660
babafingooo italyana uzağım:) range rover misalli bi alırken güldürür bir de satarken diye düşünüyorum,sebebi ise servis fiyatları ve korkunç işcilik fiyatları
Şu an İngiliz'lerin servis ücretleri Japon'lardan ucuz olmalı. Örnek olarak Tiger Sport 660 için servis ücretleri 6-7k aralığında iken Tracer 7 için servis ücretleri 10-12k aralığında. Bir de Triumph'ların bakım aralıkları daha uzun.

Şu an İngiliz'lerin servis ücretleri Japon'lardan ucuz olmalı. Örnek olarak Tiger Sport 660 için servis ücretleri 6-7k aralığında iken Tracer 7 için servis ücretleri 10-12k aralığında. Bir de Triumph'ların bakım aralıkları daha uzun.
ilginç servislerle ilgili araştımak lazım sanırım. bende japon kısmı daha uygun olur diye düşünüyordum. 2025 CB500 hornet ilk bakımda 2.500 tl verdim.

Motosikleti
2025 Triumph Tiger Sport 660
ilginç servislerle ilgili araştımak lazım sanırım. bende japon kısmı daha uygun olur diye düşünüyordum. 2025 CB500 hornet ilk bakımda 2.500 tl verdim.
Aslında yurt dışında yarı fiyatına bile geliyor hizmetler. Nedense Türkiye'de bakım aralığı uzunsa işçilikten kullanıcıya giydirme gibi bir huy var. Bu yüzden yüksek CC motorların bakımları pahalı tutuyor. Aslında yapılan işin zoruluğu ve uzunluğu aynı. Sadece biraz daha fazla yağ alıyorlar ve filtresi vs. 100 TL falan daha pahalı tutuyor. Bu yüzden Africanın da ilk bakımı 3k olmalı bence. Ancak kesin öyle değildir.

Mesela yeni Tiger Sport 800'ün rödaj bakımı İngiltere'de yanlış hatırlamıyorsam 3k TL tutuyor günümüz kuru ile. Burada ise 6k TL. Honda bu konuda istisna mı emin değilim fakat en azından Yamaha çok daha büyük geçiriyor diye biliyorum.

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Xj6 Yamahacılar arasında pek popüler olamadı. 4 Silindir diye insanı bir R6 performansı verir diye beklentiye sokuyordu ama o beklentiyi karşılayamıyordu. Forumun eski üyelerinden Ezio41'de Xj6 Diversion F vardı, evet sesi güzeldi, yakıt tüketimi de bir 4 silindirliye göre gayet makuldü.

Geçmişte bir arkadaşımın Cb650F'ini sürdüm, çok beğenmiştim, Mt07 gibi itliğe kopukluğa gelen bir makineydi, bu makinenin de yakıt tüketimi makuldü diye aklımda kalmış. Lakin üst devirlerde motorda titreşim vardı.

Xj6 Yamahacılar arasında pek popüler olamadı. 4 Silindir diye insanı bir R6 performansı verir diye beklentiye sokuyordu ama o beklentiyi karşılayamıyordu. Forumun eski üyelerinden Ezio41'de Xj6 Diversion F vardı, evet sesi güzeldi, yakıt tüketimi de bir 4 silindirliye göre gayet makuldü.

Geçmişte bir arkadaşımın Cb650F'ini sürdüm, çok beğenmiştim, Mt07 gibi itliğe kopukluğa gelen bir makineydi, bu makinenin de yakıt tüketimi makuldü diye aklımda kalmış. Lakin üst devirlerde motorda titreşim vardı.
Titreşimden ziyade kaynağı bulunamayan bir zırıltı var 5 bin-6 bin civarında. Yakıt tüketimi ise canını çıkarsan 6.5 lt/100km yi geçmiyor. 190 km 4.5 saat orman yolundan seyahat ettiğimde 9-10 litre yakıt gitmiş oluyor ki yolun çoğu 3.vites 7-8 bin devir arasında geçiyor. Mt 07'ye kıyasla bariz bir şekilde daha oturaklı ve dengeli cb650f. Arkadaşın 07 si ile 100 metre gidip gelmiştim de Allah belasını versin böyle motorun al şunu dedim adama.

Motosikleti
1190 ADV
İlla 4 silindir olmayacaksa, 400-500 bin TL aralığında Street Triple RS güzel bir seçenek.

XJ6 - CB650F dönemine göre çok bir donanım sunmuyor.

Hatta biri Fazer'ın diğeri Hornet'in yeni emisyonlara göre uyarlanmış halleri.

Motosikleti
Yamaha XJ6
köydeki tarlayı sattım allah bereket versin yarısını yedikten sonra xj6n bakıyorum şöyle 10-20 bin km arasında malum yok böyle bir ses ama cb650f de aklımı çeliyor sürenler kullananlar var mı?
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Kullanmakta olduğum motorsiklet xj6 2015 model çok memnunum. istersen youtube kanalımda videolar var. Bakabilirisiniz linki aşağıya bırakıyorum.

https://www.youtube.com/@bygamsizz

Motosikleti
Crf250 L - Wave 110i - Crypton S - CB125F
2025 CB500 hornet ilk bakımda 2.500 tl verdim.
Merhaba,

Şimdiye kadar rodaj bakımını yaptırdığım 5 adet Honda motosikletim oldu.

1. Samsun Çim-Art - 2017 Mayıs (şimdi farklı bir servis var Samsunda).

2. Ankara Efe - 2017 Mayıs.

3. Ankara Tansoy - 2024 Mart.

4. Adıyaman Işık - 2025 Mart.

5. Tekirdağ Çorlu Nitko - 2025 Ağustos.

Bunlardan ilk 4 tanesi rodaj bakımı için sadece parça parası alıp işçilik parası almadı.

5 numaradaki servis ise gözümün yaşına bakmayıp çaat diye işçilik için de para aldı.

Önceki 4 tecrübemden bahsettiğimde ise oradaki bir yetkili kendilerinin Çanakkale dahil olmak üzere tüm Trakyadaki tek tabanca (=yetkili servis) olduklarını ve "rodaj bakımından işçilik ücreti almama" gibi bir uygulamalarının olmadığını belirtti. Alınan meblağ değil de bunun "Trakyadaki tek yetkili servis olmalarına" dayandırılarak yapılması beni asıl şaşırtan kısım oldu.

Muhtemelen sizden de işçilik alınmamış bu rodaj bakımında.

Sonraki bakımda rakamın minimum 2 katına çıkacağına hazırlıklı olun derim.

Motorunuz hayırlı olsun.

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Merhaba,

Şimdiye kadar rodaj bakımını yaptırdığım 5 adet Honda motosikletim oldu.

1. Samsun Çim-Art - 2017 Mayıs (şimdi farklı bir servis var Samsunda).

2. Ankara Efe - 2017 Mayıs.

3. Ankara Tansoy - 2024 Mart.

4. Adıyaman Işık - 2025 Mart.

5. Tekirdağ Çorlu Nitko - 2025 Ağustos.

Bunlardan ilk 4 tanesi rodaj bakımı için sadece parça parası alıp işçilik parası almadı.

5 numaradaki servis ise gözümün yaşına bakmayıp çaat diye işçilik için de para aldı.

Önceki 4 tecrübemden bahsettiğimde ise oradaki bir yetkili kendilerinin Çanakkale dahil olmak üzere tüm Trakyadaki tek tabanca (=yetkili servis) olduklarını ve "rodaj bakımından işçilik ücreti almama" gibi bir uygulamalarının olmadığını belirtti. Alınan meblağ değil de bunun "Trakyadaki tek yetkili servis olmalarına" dayandırılarak yapılması beni asıl şaşırtan kısım oldu.

Muhtemelen sizden de işçilik alınmamış bu rodaj bakımında.

Sonraki bakımda rakamın minimum 2 katına çıkacağına hazırlıklı olun derim.

Motorunuz hayırlı olsun.
Ama işçilik ücreti alınmamasını savunmamak lazım esasen; emeğin hakkı her zaman verilmelidir.

Öyle olmayınca servisler dışarıda yağ ticareti yapan adamın kâr ettiği fiyatın 1,5 katından yağ sokuyorlar bize. (Tüm malzemelerde de böyle oluyor üstelik!) Yani bana malzemeden sokacaklarına insan gibi (yani abartmadan) işçilik alsınlar yeğdir bence...

Maaşlı çalışanlar genelde bu işçilik bedellerini pek anlayamıyorlar. Maaşlı çalışan olduğum zamanlardan biliyorum; ben de aynı şekil bakıyordum. Meğer kazın ayağı öyle değilmiş; bir uzmanlığın mutlaka bir bedeli olması gerekir. Bizde maalesef emeğin kıymeti pek yok.

Ama işçilik ücreti alınmamasını savunmamak lazım esasen; emeğin hakkı her zaman verilmelidir.

Öyle olmayınca servisler dışarıda yağ ticareti yapan adamın kâr ettiği fiyatın 1,5 katından yağ sokuyorlar bize. (Tüm malzemelerde de böyle oluyor üstelik!) Yani bana malzemeden sokacaklarına insan gibi (yani abartmadan) işçilik alsınlar yeğdir bence...

Maaşlı çalışanlar genelde bu işçilik bedellerini pek anlayamıyorlar. Maaşlı çalışan olduğum zamanlardan biliyorum; ben de aynı şekil bakıyordum. Meğer kazın ayağı öyle değilmiş; bir uzmanlığın mutlaka bir bedeli olması gerekir. Bizde maalesef emeğin kıymeti pek yok.
80,90,2000 lerde otomobil servislerinde rodaj bakımı için işçilik alınmazdı sadece yağ ve filtre ücreti tahsil edilirdi , üstelik o yıllarda rodaj bakımında silindir kapağı torklanır subap ayarıda kontrol edilirdi..

motosikletde TR de uygulama nasıldı bilemiyorum , o yıllarda otomobil servisleri kadarda yapılanma henüz yoktu sanırım..

demem o ki rodaj bakımı fabrikadaki montajdan sonra tamamlayıcı bir işlem sayılırdı yani kullanıma bağlı bir yıpranma söz konusu değildi..

elbette bu aç gözlülük her tarafımıza riayet etmiş durumda , cafede doğum günü pastası kesen garson bile bıçak kesmiyor abey diyebiliyor artık 🙄

Motosikleti
Crf250 L - Wave 110i - Crypton S - CB125F

Uzmanlığın bedelini, emeğin hakkını verme kısmı benim anlattığımdan çok ama çok farklı olay ki...

Sadece rodaj bakımındaki bir olay bu zaten.

Rodaj bakımında servis ücreti talep eden servisler personelinin emeğinin hakkını veriyor da jest yapıp servis ücreti almayan servislerin personeli aç kalıyor gibi anlaşılıyor yazdıklarından. :LOL:

Ve sanki bizden servis ücreti aldıkları zaman yağ ve diğer sarf malzemelerin fiyatlandırmasında insaflı davranacakları da...🥲

Bahsettiğim olayda diğer Honda servislerinde HEP öyle görmüş olduğum için sanki TÜM Honda servislerinde böyle bir uygulama varmış gibi bir algım vardı demek ki de ondan şaşırdım açıkçası.

Ama yazdığım gibi daha çok şaşırdığım nokta buna Trakyada tek tabanca olmalarını gerekçe göstermeleri.

Yoksa tüm bakım araç bakım işlerimde (ve işçilik gerektirecek tüm diğer işlemlerde) bakımı yapan personele emeklerinin karşılığı olarak bahşiş bırakmadan çıktığım görülmemiştir (zira bunu kuytu bir yerde kimselere çaktırmadan yaparım.) :ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO:

Çorludaki serviste de gönlümden kopan bir miktar destek çıktım zaten personele.

Ama kıçıkırık CB125F motorumun (ki hatırlatayım, kendisi hava soğutmalı olup radyatör, fan, boru, su, antifriz vb zamazingolar barındırmamaktadır,) rodaj bakımından sonraki yani 3000 kilometre bakımında yağ ve yağ filtresi değişimi dışındaki işlemlerin tamamı kontrol etme şeklinde kalemlerden oluşuyor ve (yanlış hatırlamıyorsam 1.5 saat) işçilik yazmış olmalarını da bünyem kabul etmiyor..

Bu da netten bulduğum bir başka fahiş bakım işçilik fiyaskosu.

Başka bir CB125F'in 5.000 km bakımı için 2.49 saat işçilik yazılmış:

Neredeyse tüm çalışma hayatımda maaşlı işime ek olarak (dönemsel olarak ve halen) yaptığım işlerle de iştigal ettiğimden dediklerini gayet iyi anlıyorum ve buna karşı olabildiğince hassas da olmaya çalışıyorum ayrıca.

köydeki tarlayı sattım allah bereket versin yarısını yedikten sonra xj6n bakıyorum şöyle 10-20 bin km arasında malum yok böyle bir ses ama cb650f de aklımı çeliyor sürenler kullananlar var mı?
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Xj6 sesi muhtesem...

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
...
demem o ki rodaj bakımı fabrikadaki montajdan sonra tamamlayıcı bir işlem sayılırdı yani kullanıma bağlı bir yıpranma söz konusu değildi..

elbette bu aç gözlülük her tarafımıza riayet etmiş durumda , cafede doğum günü pastası kesen garson bile bıçak kesmiyor abey diyebiliyor artık 🙄
İlk sıfır arabamı 1997'de, ikincisini de 2001'de aldım. İkisinde de rodaj bakımında işçilik vermiştim. Servisin yaptığı hizmetin karşılığında bir bedel tahsil etmesini ben garipsemiyor veya aç gözlülük olarak nitelendiremiyorum. Pasta kesmeyen garson konusu farklı biraz; orada bence racon (eğer mekân servis ücreti tahsil etmiyorsa) hesapla birlikte bahşiş vermek olur sanki. (Çünkü pasta kesmek gerçekten de ekstra bir iş.) Peşinen bahşiş istemek aç gözlülük veya çiğlik olarak görülebilir tabi.

Uzmanlığın bedelini, emeğin hakkını verme kısmı benim anlattığımdan çok ama çok farklı olay ki...

Sadece rodaj bakımındaki bir olay bu zaten.

Rodaj bakımında servis ücreti talep eden servisler personelinin emeğinin hakkını veriyor da jest yapıp servis ücreti almayan servislerin personeli aç kalıyor gibi anlaşılıyor yazdıklarından. :LOL:

Ve sanki bizden servis ücreti aldıkları zaman yağ ve diğer sarf malzemelerin fiyatlandırmasında insaflı davranacakları da...🥲

Bahsettiğim olayda diğer Honda servislerinde HEP öyle görmüş olduğum için sanki TÜM Honda servislerinde böyle bir uygulama varmış gibi bir algım vardı demek ki de ondan şaşırdım açıkçası.

Ama yazdığım gibi daha çok şaşırdığım nokta buna Trakyada tek tabanca olmalarını gerekçe göstermeleri.

Yoksa tüm bakım araç bakım işlerimde (ve işçilik gerektirecek tüm diğer işlemlerde) bakımı yapan personele emeklerinin karşılığı olarak bahşiş bırakmadan çıktığım görülmemiştir (zira bunu kuytu bir yerde kimselere çaktırmadan yaparım.) :ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO:

Çorludaki serviste de gönlümden kopan bir miktar destek çıktım zaten personele.

Ama kıçıkırık CB125F motorumun (ki hatırlatayım, kendisi hava soğutmalı olup radyatör, fan, boru, su, antifriz vb zamazingolar barındırmamaktadır,) rodaj bakımından sonraki yani 3000 kilometre bakımında yağ ve yağ filtresi değişimi dışındaki işlemlerin tamamı kontrol etme şeklinde kalemlerden oluşuyor ve (yanlış hatırlamıyorsam 1.5 saat) işçilik yazmış olmalarını da bünyem kabul etmiyor..

Bu da netten bulduğum bir başka fahiş bakım işçilik fiyaskosu.

Başka bir CB125F'in 5.000 km bakımı için 2.49 saat işçilik yazılmış:

Neredeyse tüm çalışma hayatımda maaşlı işime ek olarak (dönemsel olarak ve halen) yaptığım işlerle de iştigal ettiğimden dediklerini gayet iyi anlıyorum ve buna karşı olabildiğince hassas da olmaya çalışıyorum ayrıca.
Abi ben vermiyorsun / neden vermiyorsun mantığında yazmadım zaten. Ben de aldığım hizmetten hoşnut kalırsam, faturada abartılı kalemler yoksa (mesela yukarıdaki örnekte abartılı bir işçilik tutarı var; yağ bakımı hiçbir şekilde 2,5 adam/saat sürmez..) mutlaka ilgilenen arkadaşa bir şeyler veriyorum. Bahşiş apayrı ve münferit bir konu.

Servislerin işletmesi farklı farklı, demek ki bazı detaylarda keyfî uygulamalar varmış. Motosikletimin garanti süresi bittiği ve bu keyfî uygulamalarla dolu yetkili servis ortamından kurtulduğum için çok memnunum açıkçası. Ustalığına güvendiğim, başında tüm işlemleri izleyebildiğim, gerektiğinde müdahale edebildiğim, ne istiyorsam yaptırabildiğim (yetkililer uzun süren işleri sevmezler; hem kârlı görmüyorlar hem de millet işçilik vermekten "genel olarak" hoşlanmadığı için bunun tartışmasına da girmek istemiyorlar...) özel servisi tercih ediyorum çünkü.

Şahsen işçilik vermekten gocunmam, sadece süre veya birim fiyatta bir anormallik varsa bunu dert ederim. X almıyor Y alıyor diye Y'ye X'i anlatmam yani. Normali alınması olarak görüyorum çünkü, sadece bunu ifade etmek istemiştim.

Bununla birlikte değinmeden olmaz: Memleketimdeki en kötü şeylerden biri bu; standardizasyon yok, her şey adamına göre. Bunu Honda bile yapıyorsa diyecek bir şey kalmıyor gerçekten...

CB650R alsana kralll bu motorlar ne allasen brezilyalı mısın sambacı mısın talişka mısın ya..

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar