3 zeka sorusu cevaplarmıyız?

izafiyet teorisine göre,ışık hızında hareket ediyor olsa motosikletler camı kırmadan diğer tarafa(ışık misali)geçerdi, değilmi.:)

öğretmeseler böyle bir çıkarım yapamazdım...eğer herşeyi hesaba katın denseydi işin içinden çıkılmazdı ben hiçbir şartı katmadan sadece ivmelerin özdeş olduğunu varsayarak yaptım hepsi bu...motosiklette sabit fren yaparken göstergeye bak bakalım parabolikmi azalıyor doğrusalmı azalıyor.parabolik kısım alınan yollardır...bizi ilgilendiren motosikletlerin özdeş olduğudur ki buda ivmelerin aynı olduğunu gösterir...

paraboleri bir kenara bıraksak bile sadece 1/2mV^2 (1 bölü 2 m V kare) hesaplarsan tüm ayrıntıları göz ardı sadece sahip oldukları enerjilerle hesaplamaya kalsan 62,5 km cıkıyor ivmeleri özdeş alamazsın
- 80 km hızla giden motonun sahip oldugu hareket enerjisi 3200m
- 50 km hızla giden motonun sahip oldugu hareket enerjisi 1250m
- 30 km hızla giden motonun sahip oldugu hareket enerjisi 450m

1250m + 450m = 1700 m
50km ile giden + 30km il giden = 80 km ile gidene esit değil

hareket kesinlikle dogrusal değildir ispat ortada..

Kınetık teori güzel yaklaşım(enerji birimine dikkat). öss sınavında ezber bilgiler yerine,kazanılan bilgilerin SGLs de olduğu gibi ilişkilendirilerek, yaratıcı düşünceyi kullanabilme gücüne göre sıralama ve alım yapılsa çok daha güzel olmazmıydı? Sorunun cevabını karşılıklı zaten onayladık sonuçta. Ama yaratıcı zeka devamındaki gelen yorumlarla inanın keyifli oluyor.:cat:

Son düzenleme:
paraboleri bir kenara bıraksak bile sadece 1/2mV^2 (1 bölü 2 m V kare) hesaplarsan tüm ayrıntıları göz ardı sadece sahip oldukları enerjilerle hesaplamaya kalsan 62,5 km cıkıyor ivmeleri özdeş alamazsın
- 80 km hızla giden motonun sahip oldugu hareket enerjisi 3200m
- 50 km hızla giden motonun sahip oldugu hareket enerjisi 1250m
- 30 km hızla giden motonun sahip oldugu hareket enerjisi 450m

1250m + 450m = 1700 m
50km ile giden + 30km il giden = 80 km ile gidene esit değil

hareket kesinlikle dogrusal değildir ispat ortada..

kinetik enerjiyi devreye sokmaya gerek yok benim doğrusal dediğim şey hız-zaman grafiğindeki azalmadır.benim demek istediğimi söylemişsin zaten aldıkları yol arasındaki oran 25/50 değil 25/64 tür konum zaman grafiği paraboliktir.2 önceki mesajıma bakarsan görürsün.

ben hala ısrarcıyım 70 olmayacagını 55 60 cıvarı ama 70 kesınlıklle dııl...

izafiyet teorisine göre,ışık hızında hareket ediyor olsa motosikletler camı kırmadan diğer tarafa(ışık misali)geçerdi, değilmi.:)

isik hizinda hareket etmeye baslayan yada eden atom yada maddeler enerjiye donusurler.gunumuzde fransada ordek isinlamislar ama geri toplayamamislar :salut:

COQ

Motosiklet Eğitmeni
isik hizinda hareket etmeye baslayan yada eden atom yada maddeler enerjiye donusurler.gunumuzde fransada ordek isinlamislar ama geri toplayamamislar :salut:

Topladık hocam.:wiinkk:

Gagası gelmedi bi tek.
Vak vak yerine vik vik diyor.:p

Olayı fizik kanunlarına getirmeyi başardık.
En hoşuma giden şey tartışmaya açık olan bu konuda edindiği bilgiyi kullanmasını bilen arkadaşlar oldu.

Aslında benim söylemek istediğim bazı ayrıntılar var.
Daha sonra yazacaktım ama konu fazla ilerlemeyince yazayım istedim.

Burada gözden kaçırılan bir kaç nokta var.

Merak etmeyin yazacaklarım bilimsel içerikli teknik hesaplamalar vs. ile ilgili değil.
Tamamen doğal sürüş tekniği ile ilgili bir konu.

Yani konuyu doğal hayata uygulayalım.

80 km/h hızla giden motosiklet sürücüsünün yandan çıkan aracı fark etme ve algılama süresi 50 km/h hızla giden sürücüye göre kat be kat fazladır.
Yani 50 km/h hızla giden sürücü yandan gelen aracı diğer motosikletten daha önce algılayıp frene asılacaktır.
Bu nedenle hızlı olan sürücü zaten frenlemeye de geç başlayacağından aradaki kayıp süre içerisinde yavaş olan sürücü muhtemelen durur.
Bu nedenle bütün fiziksel hesaplamaların ötesinde hız faktörünün durma zamanı ve hızı konusunda ne kadar etkin olduğunu gösteren bir problemdir bu aslında.
Ben konu buraya da gelsin istedim ama olmadı.
Daha doğrusu didişmekten konuyu geliştiremedik.
En eften püften bir soru ya da konudan bile bir ders çıkartmak gerektiğini düşündüğümden müdahil oldum.
Tabii içerik uygunsa.
Bu da böyle bir konuydu.
İsterseniz hızın davranışlarımızı nasıl etkilediğini tartışarak devam ettirebiliriz.:wiinkk:

HIZDAKİ KÜÇÜK ARTIŞLAR KAZALARDAKİ ÖLÜM VE YARALANMA RİSKİNİ BÜYÜK ÖLÇÜDE ARTTIRIR.

60 km. limit olan bir yolda ciddi yaralanmalı veya ölümlü kazaya karışma riskiniz eğer

65 km. hızla gidiyorsanız 2 kat

75 km. hızla gidiyorsanız 10 kat

85 km. hızla gidiyorsanız 56 kat daha fazladır.

ARAÇ KULLANMA HIZINIZ ARTTIKÇA GÖRÜŞ ALANI VE DİKKAT AZALIR.

65 km. hızla giderken görüş açısı 70 derecedir.

100 km. hızla giderken görüş açısı 42 derecedir.

130 km. hızla giderken görüş açısı 30 derecedir.

30 derecelik açı ile sadece yol izlenebilir, sağdan ve soldan gelen araçlar, yayalar ve kaldırımdaki veya karayolu kenarındaki olaylar ve hareketler izlenemez.
50 km/h ile giderken frenlerseniz 28 metrede durursunuz,80 km/h hızla giderken frenledinizmi 64 metre sonra durur ve hedefe çarparsınız!
kaynak http://edebiyat.ege.edu.tr/psikoteknik/hiz.htm

COQ

Motosiklet Eğitmeni
Viceroy teşekkürler.
Oradaki linki güzel bir inceleyin arkadaşlar.
Güzel anlatımlar var.
Hatta burdan başlarsanız daha iyi olur.

Tıklayayım

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar