isik hizinda hareket etmeye baslayan yada eden atom yada maddeler enerjiye donusurler.gunumuzde fransada ordek isinlamislar ama geri toplayamamislar :salut:
Topladık hocam.:wiinkk:
Gagası gelmedi bi tek.
Vak vak yerine vik vik diyor.
Olayı fizik kanunlarına getirmeyi başardık.
En hoşuma giden şey tartışmaya açık olan bu konuda edindiği bilgiyi kullanmasını bilen arkadaşlar oldu.
Aslında benim söylemek istediğim bazı ayrıntılar var.
Daha sonra yazacaktım ama konu fazla ilerlemeyince yazayım istedim.
Burada gözden kaçırılan bir kaç nokta var.
Merak etmeyin yazacaklarım bilimsel içerikli teknik hesaplamalar vs. ile ilgili değil.
Tamamen doğal sürüş tekniği ile ilgili bir konu.
Yani konuyu doğal hayata uygulayalım.
80 km/h hızla giden motosiklet sürücüsünün yandan çıkan aracı fark etme ve algılama süresi 50 km/h hızla giden sürücüye göre kat be kat fazladır.
Yani 50 km/h hızla giden sürücü yandan gelen aracı diğer motosikletten daha önce algılayıp frene asılacaktır.
Bu nedenle hızlı olan sürücü zaten frenlemeye de geç başlayacağından aradaki kayıp süre içerisinde yavaş olan sürücü muhtemelen durur.
Bu nedenle bütün fiziksel hesaplamaların ötesinde hız faktörünün durma zamanı ve hızı konusunda ne kadar etkin olduğunu gösteren bir problemdir bu aslında.
Ben konu buraya da gelsin istedim ama olmadı.
Daha doğrusu didişmekten konuyu geliştiremedik.
En eften püften bir soru ya da konudan bile bir ders çıkartmak gerektiğini düşündüğümden müdahil oldum.
Tabii içerik uygunsa.
Bu da böyle bir konuydu.
İsterseniz hızın davranışlarımızı nasıl etkilediğini tartışarak devam ettirebiliriz.:wiinkk: