bu işe gönül vermiş biri olarak birkaç kelam edeyim.
öncelikle sağlıklı bir şekilde kilo verebilmenin tek anahtarı vardır: vücuduna uygun bir diyet ve fitness
yani protein ağırlıklı, kaliteli karbonhidrat ve sağlıklı yağ içeren besinler tüketmek. şekeri, tuzu, unu, paket gıdaları mümkün olduğunca hayatından çıkarmak gerek.
sadece düzgün beslenme değil, kasları da geliştirmek gerek. haftada mümklünse en az 3 kez bi fitness programı uygulamak iyi olur.
tabi bunları söylemek/yazmak marifet değil. sonuçta herkes bunları biliyor.
mühim olna bunları yapabilmek.
bunu yapabilmek için asıl gereken; çok ciddi bir irade ve disiplin.
çünkü bunu sağlıklı yapmak için zaman gerekiyor.
çılgın diyetler yapıp, kısa zamanda kilo vermek hem marifet değil hem de sağlıklı değil. aç kalmak kesinlikle değil.
bana kalırsa bir spor salonuna yazılın. disipline olmak için önemli bir aşama bu. evde de yaaprsın diyenle rolacaktır. inanmayın. evde en fazla birkaç ay disipline olursunuz. sonra araya "maç" girer, "tur" girer, "ya yorgunum bu akşam" girer, tv'de sevdiğin bir dizi girer, girer de girer ve disiplinin ilk koptuğu gün bir daha toparlayamazsın.
şunu unutmamak gerek; sağlıklı bir hayata sahip olmak emek ister. maliyet ister. etin, karbonhidratın, yağın kalitelisini yemek pahalı bir maddi emektir. düzgün uyku, düzgün spor pahalı bir manevi emektir. kötü alışkanlıklardan uzaklaşmak pahalı bir manevi emektir.
gıdı özelinde; ağzınıza ağırca bir yemek kaşığının sap kısmının ucunu alın ve ağzınızla aşağı yukarı indirip kaldırarark çalışın. dizi izlerken bile yapabilirsiniz. ayrıca sakız çiğnemek çene kaslarını geliştirir. ama yine de bu hareketlerden mucize beklemeyin. belki bir yıl sonra baktığınızda hafif bir kazanım görebilirsiniz.
ne yazık ki spor böyle bir uğraş, emeği çok fazla iken görüntüdeki kazanımı azdır. üstelik bırakınca kaslar gevşer, sarkmalar yağlanmalar geri döner. spor, bıraklacak bir uğraş değildir.
yani sağlıklı beslenme ve spor adeta bir yaşam biçimi olmalıdır. öyle 6 ay diyet yaptım 15 kiloo verdim diyenleri ben kaale alamıyorum. 6 aylık diyet ile kilo verirsin evet ama bıraktığın anda kilolar geri döner. sürekli kilo alıp vermek vücut için sağlıklı değildir. o bakımdan spor-sağlıklı beslenme bir yaşam biçimi olmalıdır. yaşam biçimi o olunca kilolar zaten dengelenir, vücut kendini toplar, yağlar gider.
yani uzun lazın kısası, kilo vermek bir amaç değil; sonuçtur. amaç; sağlıklı beslenmektir.