208 KG Scooter İle Düşmek

Arkadaşlar selam

Rks Blade 350 kullanıyorum ve dördüncü farklı motorum. Hayatım boyunca hiç düşmemiş ve motor devirmemiştim. Zontes ZT200c'den blade 350'ye geçtim ve daha önceden scooter deneyimim vardı. Tabi zt200c 154 kilo ve bacaklarla rahat kavranan klasik bir motosiklet olduğu için onda denge ve kontrol doğal olarak daha kolay. Blade'de normalde sorunum yok ama motorun dingil mesafesi 1548 mm. Yani uzun bir motor. İlk aldığımdan beri artçı ile binince özellikle hızlı duruşlarda daha ani frenlemelerde ayak yere inerken bir tık denge sıkıntısı yapıyor bu uzunluğu ve motorun ağır kilo olması.
Dün tek başıma bir kavşaktan sola dönecekken sağdan gelen hızlı bir arabayı görüp hızlıca bir frenleme yaptım. Lastiklerim de 2 günlük 40 kmdir kullandığım Pirelli Angel scooter. Motorun gidon hafif sola çevrik şekilde durdum. Sol ayağı yere attım. Motor kendini durduğu yerde sola doğru bayılır gibi attı. Biraz bacakla tutayım dedim ama inat eder gibi düştü. Yavaşça kontrollü bir düşüş ile yana devrilmiş oldu. Bende refleks ile hemen üzerinden sola yere atladım bacağı kurtardım riske girmedim.

Sorum şu ki, bu tip ağır ve iki teker arası baya mesafe olan uzun bir scooter da bacaklarla depoyu oyuncak gibi oynatmıyorken nasıl pürüzsüz gidon yamuk ani frenleme yapabiliriz ? Bunu hususi pratik mi edeyim ? Yoksa bu ileri bir eğitim mi ister çünkü scooterlardaki denge işi normal motosikletler gibi de değil. İşin garibi konuyu büyütüp üzerine gitmeli miyim onada emin değilim çünkü motoru süremeyen biri yada amatör değilim buda ilk yan yatırışım oldu ve bu motoru kullanamıyorum yada şehir içi trafikte tehlike atlatıyorum gibi durum yok. Sadece vitesli motor sonrası iki elle fren yaptığımızdan mı yada gerçekten motorun denge ve şasi yapısıdan mı bilmiyorum frenleme de duruş anı daha çok incelik istiyor gibi Garip bulduğum kısım bu.
Eksiğim varsa buradaki üstadlardan her türlü fikir görüş ve tavsiye bekliyorum. Maksat sürücülüğümüz hepten gelişsin

Motosikleti
K 1600 GTL
Gidon düz değilken durmak için arka freni kullanman gerekiyor......

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Bilhassa Abs olmayan motorlarda düşük hızlarda ani ön fren kullanımı yine gidon yamukken ön fren kullanımı motoru kolaylıkla devirebilir. Yeni lastiklerin de bu tip kazalarda olumsuz etkisi vardır.

Ben sizin yerinizde olsam ani fren yapmamak üzerine bir gözlem geliştirirdim, yine de gidon yamukken durmam gerekiyorsa olabildiği kadar motoru dikleştirir, ön freni arka frenle beraber kullanırdım.

Motosikleti
K 1600 GTL
Hah not olarak ekleyim. Vitesliden gelen alışkanlık hep ön ve arkayı aynı anda sıkarım ama tabiki amatör gibi delice değil. Zaten ön arka ABS var motorda
Vitesli de olsa fark etmez düşük hızlarda durmak için arka freni tercih edin. Daha konforlu ve rahat durursunuz.

Bilhassa Abs olmayan motorlarda düşük hızlarda ani ön fren kullanımı yine gidon yamukken ön fren kullanımı motoru kolaylıkla devirebilir. Yeni lastiklerin de bu tip kazalarda olumsuz etkisi vardır.

Ben sizin yerinizde olsam ani fren yapmamak üzerine bir gözlem geliştirirdim, yine de gidon yamukken durmam gerekiyorsa olabildiği kadar motoru dikleştirir, ön freni arka frenle beraber kullanırdım.
Üstad ön arka ABS var benim motorda ve çalışmasıda güzel. Bende anlamadım nasıl başardık bu işi😁
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Vitesli de olsa fark etmez düşük hızlarda durmak için arka freni tercih edin. Daha konforlu ve rahat durursunuz.
Mantıklı bende alışkanlık olmuş combo fren benim dünkü olayda da duruş öncesi hızım düşüktü aslında. Motorun ağır olmasının etkisi var mı

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Üstad ön arka ABS var benim motorda ve çalışmasıda güzel. Bende anlamadım nasıl başardık bu işi😁
Aslında sizin örnek biraz daha farklı. Siz bence tutuş kaybı ya da frenleme hatasından değil de sanki duran motorun ağırlık merkezinden kaynaklı yere düşmüşsünüz gibime geldi.

Motosikleti
K 1600 GTL
Çok düşük hızlarda ABS devreye girmez zaten. Burada düşme sebebi kızaklama değil, gidon ne tarafa dönük ise düşük hızda ön freni kullandığında motor o tarafa yatma eğilimine girer.

Aslında sizin örnek biraz daha farklı. Siz bence tutuş kaybı ya da frenleme hatasından değil de sanki duran motorun ağırlık merkezinden kaynaklı yere düşmüşsünüz gibime geldi.
Banada motorun durur halde ağırlığı bazen tuhaf geliyor ki 2000 kmdir kullanıyorum motoru ve iki parmak ile etrafında gezip dengede tutma pratiklerini bile yaptım. Yani motorun kasa ağırlığı mı acaba bana fazla geliyor. 78 kilo adamım ama yapılıyım
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Çok düşük hızlarda ABS devreye girmez zaten. Burada düşme sebebi kızaklama değil, gidon ne tarafa dönük ise düşük hızda ön freni kullandığında motor o tarafa yatma eğilimine girer.
Sana şöyle bir detay vereyim. Önceki motorumun ön freni çoğu motora göre inanılmaz güven vericiydi. Yani ne kadar sıkarsan sık devrilmek istemiyordu motor. Sanırım benim ordan kalan bilinçaltı var ve ön frene fazla güveniyorum belkide

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Banada motorun durur halde ağırlığı bazen tuhaf geliyor ki 2000 kmdir kullanıyorum motoru ve iki parmak ile etrafında gezip dengede tutma pratiklerini bile yaptım. Yani motorun kasa ağırlığı mı acaba bana fazla geliyor. 78 kilo adamım ama yapılıyım
O da olabilir, en nihayetinde yakın zamanda geçiş yapmışsınız, yeni motorun ağırlığına alışmamış olabilirsiniz. 78 Kg bir sürücü olarak 154 kg bir motordan 1/3 daha ağır bir motora geçtiğinizde bu problemi yaşamış olabilirsiniz.

O da olabilir, en nihayetinde yakın zamanda geçiş yapmışsınız, yeni motorun ağırlığına alışmamış olabilirsiniz. 78 Kg bir sürücü olarak 154 kg bir motordan 1/3 daha ağır bir motora geçtiğinizde bu problemi yaşamış olabilirsiniz.
Bunu çok büyütmeye gerek var mı yoksa istisna gibi mi düşünmek lazım

Motosikleti
K 1600 GTL
Sana şöyle bir detay vereyim. Önceki motorumun ön freni çoğu motora göre inanılmaz güven vericiydi. Yani ne kadar sıkarsan sık devrilmek istemiyordu motor. Sanırım benim ordan kalan bilinçaltı var ve ön frene fazla güveniyorum belkide
Bu durum motorla yada ön fren ile ilgili değil fiziksel bir olay önceki motorun daha hafif olduğu için bu yatma eğilimini muhtemelen tolere edebiliyordun. 208 kg motosiklet için çok kontrol edilemeyecek bir ağırlık değil. Dediğim gibi gidonun düz olmadığı durumlarda düşük hızlarda arka fren ile durmayı alışkanlık haline getirmen gerekli.

Bu durum motorla yada ön fren ile ilgili değil fiziksel bir olay önceki motorun daha hafif olduğu için bu yatma eğilimini muhtemelen tolere edebiliyordun. 208 kg motosiklet için çok kontrol edilemeyecek bir ağırlık değil. Dediğim gibi gidonun düz olmadığı durumlarda düşük hızlarda arka fren ile durmayı alışkanlık haline getirmen gerekli.
Evet bunu mutlaka deneyeceğim

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar