Peki dünyanın hangi ülkesinde neredeyse bedava eğitim ve sağlık hizmeti var? Türkiye’de tıp eğitimi belirli bazı harçlar hariç bedava ve oldukça kaliteli mesela. Muadil eğitim Amerika’da 400 bin dolardan başlıyor. Keza İngiltere ve Almanya’da böyle.
Dünyanın grlişmiş ülkelerinde evet, maaşlar düşük değildir. Ama o ülkeleri geliştirenler de üreten insanlarıdır. Siz hala üretimi ırgat gibi çalışmak zannedebilirsiniz. Ama yazıyla da üretilebilir, patentle de, yazılımla da. Geçiniz.
Şimdi bir dakika, konunun benim üretmeyi ırgatlık olarak görüyor olabilmemle ilgisi ne? Ben evden bilgisayar başında çalışan bir insanım yani bunu böyle görecek son kişilerden biriyim de, öyle olsa ne olur? Bunun konumuzla ilgisi nedir anlayamadım. Evet geliştiren de üreten insanlardır. Yalnız üreten insan sermayedar diye bir şey yok.
İkincisi Dünya'nın pek çok ülkesinde bedava eğitim ve sağlık hizmeti var. Sosyal devlet adına neredeyse hiç bir icraati olmayan ABD neden örnek? Oxford'un yıllığı da 9bin pound UK vatandaşlarına, üstelik NHS komple bedava? Almanya'da da tıp eğitimi bedava, 400 üniversitenin 240'ı kamu üniversitesi, buradan mezun olan doktorların çalıştıkları hastaneler de bedava - ayrıca özel sağlık hizmeti de var. Fransa'da da bedava, hem doktor olmak hem de doktora gitmek. Finlandiya'da da bedava. İtalya'da da ailenin maddi durumuna göre üniversite bedava olabiliyor..???
Yani yanlış anlamadıysam "eğitimi sağlığı bedavaya alıyorlar, dışarıda bunlar para, o zaman niye işçiye para verilsin" diyorsun ya, öyle değil. Yok öyle demiyorum diyorsan konu neden buraya geldi onu ben anlamamışımdır.
**
Bir değer üretiliyorsa bu değerden kaynaklanan karın daha büyük kısmı sermaye koyan kişiye mi gider? Evet.
Bunu sadece bu cümle ile bitirirsek işte olacağı da budur, bugünün Türkiye'sidir..
Hayır bu gelir paylaşımının bir ucu bucağı, bir modeli olur. İş gücünün insani seviyede yaşayabilmesi sermaye koyanın kendince istediği parayı kazanabilmesinden önemsiz de değildir, önünde engel de değil. İnsani geçim falan çok pembe geldiyse siktir et, kaliteli bir hayatı ucundan da olsa yaşamayan işçiden kendini geliştirmesini, işin sahibi gibi sorumluluk almasını da bekleyemezsin. Yani bekleyebilirsin elbette, ama boşa beklemiş olursun. Kirayı ödedikten sonra ben ne bok yiyeceğim diye düşünen insan yıllık hedefler tutsun da patron daha yeni Porsche'ye binsin diye iş sahiplenmez.
Çalışanlarına insani seviyede para verdiğin zaman kar edemiyor musun? Kapat o zaman o işletmeyi. Kapattığın zaman onlar ne iş yepacaklar, o da senin konun değil, onların konusu.
---------- Mesajlar birleştirildi - 15:29 ---------- bir önceki mesaj zamanı 15:12 ----------
Ha bir ülkenin gelişebilmesi için sermayedarın da korunması gerekir mi? Kesinlikle. Sorgusuz sualsiz.
Lakin sermayedarı korumanın yöntemi işçi ücretlerini kırbaçlamak değildir, hele ki Türkiye gibi asgari diye belirlenen ücretin çalışan nüfusun yarısına verildiği ülkelerde.