2017 Ducatı Monster 1200s karter terleme sorunu

Motosikleti
Yamaha XSR 700
Selamün aleyküm cümleten, 31 Temmuz 2025’te Korlas’tan ikinci el 2017 Ducati Monster 1200S almıştım. Motoru alırken satıcı karter tapa kısmında daha önce işlem olduğunu söylenmişti. Ben de sadece yivlerin ağız yediğini düşünüp “Helicoil ile hallolur” demiştim ama genel bakımlarını yaparken işin aslı çok daha kötü çıktı. Karter tapa yuvasındaki spiral dişlerin etrafındaki alüminyum duvarın (yani konik conta ve pulun oturduğu halka kısmın) yaklaşık %50’si tamamen kırık ve yok. Bu yüzden helicoil de atılamıyor, çünkü helicoil’in tutunacağı sağlıklı bir duvar kalmamış. Daha önce serviste geçici çözüm diye vida+pul takıp üstüne silikon çekmişler. Kaynakçıya gösterdim, “kaynak tutar ama conta yatakları bozulur alüminyum blok çünkü, her yerden yağ sızar, motor biter riske değmez dedi" En son başka bir usta başka bir yol buldu. Fotoğrafta görünen o çevreleyen tabaka o konik halka şeklindeki malzeme Amerikan üretimi bir epoksi/macunmuş. Ustaya göre %100 kalıcı çözüm değil ama doğru uygulanırsa uzun süre götürür dedi. Temizlik yaptı, özel süper conta ve pulu yerleştirdi, macunu uyguladı, 2 gün tam kurumasını bekledik. İlk 3 ay hiç sorun olmadı, damlama sıfırdı. Bugün aklıma takıldı baktım; zeminde damla yok, yağ haznesinde eksilme yok, yağ lambası yanmadı. Ama motoru bugün ilk defa bakarken tapa civarında mikron seviyesinde çok hafif bir terleme var (parmakla dokununca ıslaklık hissediliyor ama damlayacak kadar değil). Zaten normalde hırçın veya zorlayacak sürüşlerden kaçınır sakin kullanırım ama Bende ne yapmam konusunda çıkmaza girdim sizlerin fikir ve tecrübelerine almak istiyorum Bu tarz karter tapa yuvası tamamen kırık olan motorlarda başka düzgün ve kalıcı bir çözüm var mı çünkü karter ayrı da değil motor bloğu ile bir bütün halde Şu anki hafif terleme zamanla ilerler mi? ne yapmam lazım. Keyifli ve dikkatli sürüşler diliyorum.

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
3 Ay sıkıntı sorun yaşamamışsanız bundan sonra da yaşamazsınız diye umuyorum. Ufak terlemeler çok önemli değildir, siler geçersiniz sıkmayın canınızı.

tapaya 1-2 tur teflon bant uygulanıp terleme takip edilir,

kullanılmayacak durumda değilse çok da fazla kurcalamamak lazım, değişen durumlara göre aksiyon almak tarafındayım 🤙

Motosikleti
Honda CRF250L
Fotoğraf olmadığı için tam yorumlayamıyorum ama

Bir numara Büyük delik açtırın oraya yeni kılavuz çekilsin.

Tornacıda yeni vida çapına uygun tapa yaptırın, yeni yaptırdınız özel tapayı kullanın.

Diş sıyırmışsa bu iş silikonla conta ile teflon bantla olacak iş değil

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Şöyle güzelim motosikletlerin parça değiştirilmeyip usta usta gezmesi de benim içime koyuyor. Ben bunlarla uğraşmam karteri değiştirirdim.
Karter ayrı bir parça mı diye baktım ben internette, ulaşabildiğim görsellerde göre değil gibi duruyor. Motoru komple yarmak ve kırılan kısmı komple değiştirmek gerekir diye anladım. Katlanılası bir masraf değil açıkçası...

Motosikleti
Ns200 15"
Şöyle güzelim motosikletlerin parça değiştirilmeyip usta usta gezmesi de benim içime koyuyor. Ben bunlarla uğraşmam karteri değiştirirdim.
Abi o karteri değiştirmek için bunlarda yüksek ihtimalle komple dağılması gerekiyor, yani yaklaşık maliyet 80-100 bin lira civarını bulur. Ama V4 gibi karteri varsa değişimi çok daha sağlıklı.

Son düzenleme:
Motosikleti
Yamaha XSR700
Abi o karteri değiştirmek için bunlarda yüksek ihtimalle komple dağılması gerekiyor, yani yaklaşık maliyet 80-100 bin lira civarını bulur.
Karter ayrı bir parça mı diye baktım ben internette, ulaşabildiğim görsellerde göre değil gibi duruyor. Motoru komple yarmak ve kırılan kısmı komple değiştirmek gerekir diye anladım. Katlanılası bir masraf değil açıkçası...
Boşuna demiyorlar ducati masraflı motor diye. @Muzaffer Topal duymasın :unsure: Geleneksel motor iyidir ya. Karter değişimi 5-10 bin tutar max. Kendim yetkili serviste değiştirttim, yağ dahil 9 bin tuttu.

Motosikleti
Ns200 15"
Boşuna demiyorlar ducati masraflı motor diye. @Muzaffer Topal duymasın :unsure: Geleneksel motor iyidir ya. Karter değişimi 5-10 bin tutar max. Kendim yetkili serviste değiştirttim, yağ dahil 9 bin tuttu.
Aslında suçu Ducati'ye değilde onu sıkan elemana atmak gerek, tek silindir veya v2 motorlarda kartelsizdir. V-Strom'da başımıza gelse yine aynı şekil motor komple sökülmesi gerekir.

Motosikleti
Yamaha XSR700
Aslında suçu Ducati'ye değilde onu sıkan elemana atmak gerek, tek silindir veya v2 motorlarda kartelsizdir. V-Strom'da başımıza gelse yine aynı şekil motor komple sökülmesi gerekir.
Karter ya da motorun en alt kısmı sadece yağ tapasını sıkan eleman yüzünden hasar görmeyebilir (nereden biliyorsun diye sorma) Yani bir hata yaptın, karter ya da motorun en alt kısmı delindi. 1 parçanın değişmesi her zaman daha iyidir ya.

• Haha
Tepkiler: Ged
Motosikleti
Ns200 15"
Karter ya da motorun en alt kısmı sadece yağ tapasını sıkan eleman yüzünden hasar görmeyebilir (nereden biliyorsun diye sorma) Yani bir hata yaptın, karter ya da motorun en alt kısmı delindi. 1 parçanın değişmesi her zaman daha iyidir ya.
Bende onarımdan yana değişmesini sağlıklı bulurum ama bu tarz blok için heryer sökülecekse ilk onarım önceliği olur, mesela benim NS200'ün sol karteri değişirse motor numarasıda değişiyor ve bir sürü işlem ile uğraşacağım demek.

Bu kadar hasarı nasıl verebilmişler o kartere merak etmedim değil. :)

Motosikleti
Yamaha XSR 700
Benden önceki sahibinden kaynaklı yaşanmış bir problem fakat ayrı bir karter yok karter ile blok bir yani blok değiştirmeye girmek istemem bu sebepten arada oynayan rakamlar 3.500 sterline kayıyor işçilik hariç olmak üzere özellikle kalıcı olarak sağlıklı bir işlem uygulamak istiyorum fakat hata affetmiyecek bir işlem alüminyum blok çünkü işinin ehli bir ustaya ihtiyacım var neler yapmam konusunda düşüncelere boğulmuş haldeyim
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Fotoğraf olmadığı için tam yorumlayamıyorum ama

Bir numara Büyük delik açtırın oraya yeni kılavuz çekilsin.

Tornacıda yeni vida çapına uygun tapa yaptırın, yeni yaptırdınız özel tapayı kullanın.

Diş sıyırmışsa bu iş silikonla conta ile teflon bantla olacak iş değil

Motosikleti
Yamaha XSR700
Benden önceki sahibinden kaynaklı yaşanmış bir problem fakat ayrı bir karter yok karter ile blok bir yani blok değiştirmeye girmek istemem bu sebepten arada oynayan rakamlar 3.500 sterline kayıyor işçilik hariç olmak üzere özellikle kalıcı olarak sağlıklı bir işlem uygulamak istiyorum fakat hata affetmiyecek bir işlem alüminyum blok çünkü işinin ehli bir ustaya ihtiyacım var neler yapmam konusunda düşüncelere boğulmuş haldeyim
cyan abi ve motorsever beyciğim bilgilendirdi gerçekten öyleymiş. Ben de kendi hatamdan dolayı karteri deldim, 9 bine çözüldü. O yüzden o şekilde olur diye düşünmüştüm, görünen köy orada değilmiş.

Motosikleti
Yamaha XSR700
Abi sizin olay nasıl oldu? :)
Önceki motorum Voge 300 rallydi. Bu motora geçince, lastikler de dişli olunca önüme çıkan araziye girmekten çekinmedim. Sivri bir taş varmış otların içinde. Çotank diye vurdum karteri. Delindi. Kaynakla uğraşacağıma değişim istedim. 80-100 bin olsa yana yakıla aranıyordum 😁 :LOL:

Scrambler ruhunu yaşayalım derken scramblerı kucaklıyordum :D

Motosikleti
Ns200 15"
Önceki motorum Voge 300 rallydi. Bu motora geçince, lastikler de dişli olunca önüme çıkan araziye girmekten çekinmedim. Sivri bir taş varmış otların içinde. Çotank diye vurdum karteri. Delindi. Kaynakla uğraşacağıma değişim istedim. 80-100 bin olsa yana yakıla aranıyordum 😁 :LOL:

Scrambler ruhunu yaşayalım derken scramblerı kucaklıyordum :D
O gelen darbe hissini ve metalin vurma sesini hissettim buradan. İçim ufaktan cız etti.

Motosikleti
Yamaha XSR700
O gelen darbe hissini ve metalin vurma sesini hissettim buradan. İçim ufaktan cız etti.
Evet aynısı bana da olmuştu o anda. Neyse ki ucuz atlattım. Sonra toprak yola bile girmedim. Hatta dişli lastikleri de yol lastiğiyle değiştirdim. Şimdi araziye girmelik ucuz yollu bir motor bakıyorum :D

Motosikleti
Yamaha XSR700
X-Pulse sanki sizin ihtiyacınızı karşılar gibi duruyor.
Onların xtracks etkinliklerinin iki tanesine katıldım, arazide o motoru sürdüm ama bana çok ağır hissettirdi arazi için. Şu anda yuki viktorlara bakıyorum. 99 bin, kuru ağırlık 132 kilo ve 250cc 18-19 beygir 18-19nm torku var. Çok yeterli bir motor, öyle çok sorunlu bir motor gibi de gözükmüyor. @Ged aklıma soktu motoru. Ciddi ciddi bakıyorum şu an.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar