- Motosikleti
- Yamaha XSR 700
- Konu Yazar
Selamün aleyküm cümleten, 31 Temmuz 2025’te Korlas’tan ikinci el 2017 Ducati Monster 1200S almıştım. Motoru alırken satıcı karter tapa kısmında daha önce işlem olduğunu söylenmişti. Ben de sadece yivlerin ağız yediğini düşünüp “Helicoil ile hallolur” demiştim ama genel bakımlarını yaparken işin aslı çok daha kötü çıktı. Karter tapa yuvasındaki spiral dişlerin etrafındaki alüminyum duvarın (yani konik conta ve pulun oturduğu halka kısmın) yaklaşık %50’si tamamen kırık ve yok. Bu yüzden helicoil de atılamıyor, çünkü helicoil’in tutunacağı sağlıklı bir duvar kalmamış. Daha önce serviste geçici çözüm diye vida+pul takıp üstüne silikon çekmişler. Kaynakçıya gösterdim, “kaynak tutar ama conta yatakları bozulur alüminyum blok çünkü, her yerden yağ sızar, motor biter riske değmez dedi" En son başka bir usta başka bir yol buldu. Fotoğrafta görünen o çevreleyen tabaka o konik halka şeklindeki malzeme Amerikan üretimi bir epoksi/macunmuş. Ustaya göre %100 kalıcı çözüm değil ama doğru uygulanırsa uzun süre götürür dedi. Temizlik yaptı, özel süper conta ve pulu yerleştirdi, macunu uyguladı, 2 gün tam kurumasını bekledik. İlk 3 ay hiç sorun olmadı, damlama sıfırdı. Bugün aklıma takıldı baktım; zeminde damla yok, yağ haznesinde eksilme yok, yağ lambası yanmadı. Ama motoru bugün ilk defa bakarken tapa civarında mikron seviyesinde çok hafif bir terleme var (parmakla dokununca ıslaklık hissediliyor ama damlayacak kadar değil). Zaten normalde hırçın veya zorlayacak sürüşlerden kaçınır sakin kullanırım ama Bende ne yapmam konusunda çıkmaza girdim sizlerin fikir ve tecrübelerine almak istiyorum Bu tarz karter tapa yuvası tamamen kırık olan motorlarda başka düzgün ve kalıcı bir çözüm var mı çünkü karter ayrı da değil motor bloğu ile bir bütün halde Şu anki hafif terleme zamanla ilerler mi? ne yapmam lazım. Keyifli ve dikkatli sürüşler diliyorum.