2. el alırken hangi belgeler olmalı ?

öncelikle iyi akşamlar. sitede arattırmama rağmen bi sonuç bulamadığm için msj attım modaretor'e.. o da burada konu açmamın daha kalıcı olacağını söledi ve herkesin değişik fikirlerini alabileceğimi belirtti..

gelelim soruma;

başlangıç olarak 2. el 125cc lik bi scooter (mondial 125 zn) alıcam. ama alım-satımda hangi işlemleri var onu bilemiyorum. kasko, trafik sigortası, vergisi... gibi. neler olamalı ? kasko yaptırabilirmym ? motoru teknik açıdan gösterip inceletebilceğim (fenerbahçede oturuyorum) nereler var ? illa tanıdık mı olmalı yoksa herhangi bi servis bi ücret karşılındamı bunu yapar ? bu tip bi motor kaç km de alınmalı ? max ömrü ne olur (km) ?

bunlar hakkında biraz bilgi verirsnz çok sevinirm.

teşekkürler.. saygılar..

Son düzenleme:
Forumdan Uzaklaştırıldı
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Hayırlı olsun,noter satışı için ikinizinde kimliği ruhsat,motorun borcu yoktur kağıdı yani temiz kağıdı.Daha sonra noter satışı yapıldıktan sonra ruhsat sende kalacak noter satışının aslı sende kalacak,sigortayı en fazla 10 gün kullanabilirsin daha sonra kendi adına 22 ytl ye sigorta yaptıracaksın,eski plaka ve ruhsatı en fazla 30 gün kullanabilirsin,yenisini çıkarmak zorundasın cezası var,noter 200 ytl tutar plaka ve ruhsat takipçiye veririsen 140 ytl tutar.Motoru herhangi bir servise götürsende bakarlar.Sorun yoksa alırsın.Yardımcı olduysam ne mutlu kaskoyuda boşver değmez zaten trafik sigortası yaptıracaksın.

gerçekten çok teşekkür ederim. çok açıki, net ve detyaylı. ellerine sağlık...

Aferin serkan...

Evet bunlar yeterli ama özelllikle aracın muayenesini de kontrol edin...

Birkaç ay kaldıysa sonradan uğraşmamak için tüm bu işlemlerden önce satıcıdan araç muayenesini yenilemesini isteyebilirsiniz..

illa yeni plaka almak zorunda mıyız? Ruhsat işlemlerini kendimiz yapabilir miyiz? Ne kadar tutar? Teşekkürler.

illa yeni plaka almak zorunda mıyız? Ruhsat işlemlerini kendimiz yapabilir miyiz? Ne kadar tutar? Teşekkürler.

bağlı bulunduğu il içerisinde plaka değişmez,işlemlerini kendiniz yaptırabilirsiniz:cat:

kasko değeri 10000 ytl alyındaki motorların masrafı 250 ytl yi geçmez herşey dahil

açıkca anlatayım 2ci al motosıklet alıyorsan aynı şehırde ısen 150 ytl noter verır ustune alırsın ruhsat degişimi 60 ytl plaka 20. farklı şehırde isen 190 ytl noter yine 60 ruhsat ve plakada 20

Aferin serkan...

Evet bunlar yeterli ama özelllikle aracın muayenesini de kontrol edin...

Birkaç ay kaldıysa sonradan uğraşmamak için tüm bu işlemlerden önce satıcıdan araç muayenesini yenilemesini isteyebilirsiniz..

Muayenesi kesinlikle satıcıya mı ait oluyor
yani demek istediğim yasal bi zorunluluk falan mı
adam muayenesini sen yapıcaksın kardeşim falan derse
ne yapmak gerekir

alperiz Diger uyelerin yukarida saydiklari belgeler gerekli fakat her zaman yeterli olmayabiliyor. Eger imkanin varsa, elinde alacagin aracin ruhsati ile emniyete gidip, aracin dosyasini da kontrol etmende fayda var. Bu siteden rayjay'in bir arkadasina hacizli motor satmislar. Isin kotusu vergi dairesinden temiz kagidi da alinmis, ruhsatta da rehinlidir vs. gibi bir ibare de yokmus. Alan kisi durumu noter satisindan (yani parayi verdikten sonra) emniyette, ruhsati uzerine almak istedigi zaman ogrenmis. :pr:

Muayenesi kesinlikle satıcıya mı ait oluyor
yani demek istediğim yasal bi zorunluluk falan mı
adam muayenesini sen yapıcaksın kardeşim falan derse
ne yapmak gerekir

Muayene yeni ruhsat cikarilirken kontrol ediliyor. Bundan onceki motorumda ben yaptirmistim (sahibi muayenesinin gectigini soyleyip, motoru alacagim zaman muayenesini benim yaptirmami rica etmisti).

Bir de benim bildigim kadariyla, her aracin kasko bedeline gore noter masrafi da farkli oluyor.

Son düzenleme:
noter satışı yaptıktan sonra 15 gün 1 ay içinde yeni ruhsatı cıkarmak gerekiyor sanırım o zamana kadar muayene işlemini bitirmek gerekiyo demek ki
yaw ne sıkıntılı işler be :D

Saatlerdir noter satışı ve sonrası ruhsat işlemi ile ilgili bilgi topluyorum
Farklı yerlerden bulduklarımı buraya copy yapıyorum belki bi işe yarar...

noterden çıkarsınız.
doğruca bir sigortacıya gider, yeni trafik sigortası yaptırırsınız. (32 ytl civarı)
zorunlu trafik sigorta poliçesi, + noter kat'i satış belgesi, + ruhsat ile beraber, o aracın bağlı bulunduğu trafik tescil şubesine gidersiniz. (ruhsatta neresi olduğu yazar)TT. şubesinde görevli memura, devir yapacağınızı söyler, aracın dosyasını istetirsiniz.T.Tescil şubesinin hemen yakınında şöförler cemiyeti, muameleci, ya da arzuhalci kılıklı tipler vardır. orada ek-1 belgesi doldurtursunuz, (5 ytl)şubede elinize yeni ruhsat tutuşturular, (30 ytl civarı) onu da aynı yere yazdırısınız, (5 ytl) tekrar TT. şubesine verir, imza- mühür yaptırır, cebinize koyarsınız.
otomobilde de, motosiklette de işlemler aynıdır.
sabah erken giderseniz, yaklaşık 1 saatte halledersiniz

Noter satışı 175 YTL.
50 cc olduğu için vergiden muaf.
Muayenesi geçmiş dönemdeki yapılmamışsa şu anki sahibi yaptırmalı. Fakat yeni bitmişse sen yaptırabilirsin.
Noter satışını yaparken Noterdeki işlemi yapan kişiye diyin ki "Ruhsat satışı için 15 günlük müsadeli süre istiyoruz." Bu 15 gün içinde sen gidip ruhsatı ve plakayı kendi adına geçireceksin. Plaka aynı durur ama ruhsatı yenilemen gerekli. Hem de yeni ruhsatına kavuşmuş olursun.

Motosiklet sahibi çok yakın arkadaşınız ya da akrabanız değilse satışını her zaman alın...Satışı aldıktan sonra ruhsat için 1 ay vaktiniz var ve kendiniz hallederseniz çok ucuza getirebilirsiniz (Kendiniz 60 lira muameleci 250 lira tutar) ama 1 ay geçerse 90 ytl nin ekstradan kilit olması işten bile değildir...Bir gün erkenden şubeye gidip önceden hazırladığınız evrakları 5 dk da verirseniz 2 gün sonra gittiğinizde 5 dk da hazır ruhsatınızı alırsınız...

alım satım sırasında köprü gişelerine uğrayıp cezası yoktur kağıdı almanızda fayda var.

elinde alacagin aracin ruhsati ile emniyete gidip, aracin dosyasini da kontrol etmende fayda var. bir arkadasa hacizli motor satmislar. Isin kotusu vergi dairesinden temiz kagidi da alinmis, ruhsatta da rehinlidir vs. gibi bir ibare de yokmus. Alan kisi durumu noter satisindan (yani parayi verdikten sonra) emniyette, ruhsati uzerine almak istedigi zaman ogrenmis

motoru alıp, devrini almamayı kar etmek!!! zannedenler vardır. çoğu zaman bu tiplere rastlanır.şayet bir motor aldıysanız ve noterden satışını almadıysanız, rahatsız olmanız gereken çok önemli bir neden vardır;motorun ruhsat sahibine, kredi kartından, çek, senet veya başka bir nedenden dolayı haciz gelirse, ilk önce araba ve motora haciz koyarlar.ilk trafik çevirmesinde, motoru altınızdan alırlar.

Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar