Biraz da sorunları tartışalım
)
Arkadaşlar merhaba,
Ben daha önce bu forumda kastore nikli arkadaşımıza ait olan sarı ramzey'in sahibiyim. Motorsikleti memleketime götürüp orada 20 gün falan bindim. Şimdi orada. Fakat motorla ilgili sormak istediğim bazı şeyler var eğer izin verirseniz
Önceleri sorunsuz olan motorum. Ben acemilikten yaklaşık 30 kere (abartı değil gerçek) devirdikten sonra bazı problemler çıkarmaya başladı. Şimdi bunları sıralayacağım. Sizden ricam bunlar hakkında bana yardımcı olmanısdır. Şimdiden teşekkür ederim. Motor şu anda 4500km de.
1- Motor ön-dişlisi büyütülmüştü. Bunun yakıt tüketimini düşürmesi (daha az devirle daha çok yol alabildiği için) beklenirken aslında tam tersi oldu. Tabi kullanımla da alakalı olabilir ama şöyle ortalama bir veri var elimde. 520km= 100YTL. Bir kere hava filtresini temizledim. Çok ilginçtir üzerinde çok fazla benzin vardı ve tabiki çamurlaşmış toz
2- Motor özellikle son günlerde 1. viteste 4000-5000 devirlerde ve daha yüksek devirlerde çok titremeye başladı. Ama özellikle 1. viteste çok titriyor. Ben vitesli kullanmayı öğrenirken kalkışta çok fazla stop ettirdim başlarda. Bunun etkisiyle 1. vites dişlisi diğerlerine göre çok aşınmış olabilir mi?
3- Ön tekerin bazı jant telleri sallanıyor. Nette okuduğum kadarıyla bu çok zararlı bir durum. Bunun için ne yapılabilir?
4- Jikleyi (karbüratörün üzerinde bu modelde) tam çekince (yani tam alta indirince) motor teklemeye başlıyor. Acaba karbüratör ayarı mı bozuk? Biraz yukarı yani tam çekili durumdan biraz daha az çekince, normal jigle görevini yapıyor. Yani 2100 devirde sürekli çalışıyor motor. Ama işte jigle tam en alta indirilirse devir düşüyor sanki stop edecek gibi oluyor.
5- Motor ilk çalıştığında bir süre (iyice ısınana kadar) bir zincir şıkırtısı geliyor. Bu egzantirik zinciri denilen şey heralde bu. Sanki gevşemişte içerde biryerlere sürtüyor gibi ses geliyor. Ama ilk başlarda bu ses yoktu sonraki günlerde gelmeye başladı. Fakat her zaman motor ısındıktan sonra bu ses kesiliyor. Salt motor sesi geliyor.
6- Motoru kullanırken belirli bir devirden sonra motordan vınn vınn vıııııınn diye her gaz verişte gaz ile beraber incecik bir ses geliyor. Bu ses sübap ayarsızlığı sebebiyle mi yoksa başka sebeplemi geliyor bilemiyorum!!!
7- 6. Maddede anlattığım durumun bir benzeri fakat bu sefer sanki motor tıssss tıssss tıssss diye ıslık çalıyor bazen de butür bir ses duyuyorum.
8- Son olarak da özellikle yokuş çok çıktığımda veya yavaş sürdüğümde bir yanık kokusu alıyorum. Acaba balatayı mı yakıyorum? Veya balatayı çoktan yaktım da arkasından motor ağıt mı yakıyor?
Evet benim yazacaklarım bu kadar. Şimdi öncelikle motor tamiri konusunda pratik olarak sıfıra yakın olduğumu sadece nette çok fazla forumlarda okuduğumu belirtmek isterim. Sorular içinde saçma olanlar varsa kusura bakmayınız lütfen. Şimdiden kaleminize sağlık
Herkese güvenli sürüşler dilerim...