Kolay gelsin ve umarım istediğin olur:cat:
Modifiye konusunda bir tecrübem olmadığı için bir yorum yazamadım. Birkaç noktayı ben vurgulayayım ki hem de akılda birşeyler kalsın.
Silindir ve buna uygun olarak piston-segman gurubu değiştiğinde (Silindir hacmini artırmak için) sıkıştırma sonucu yanma odası hacmi de büyüyor elbette. yani piston üst ölü noktaya çıktığında yeterli sıkıştırma basıncına ulaşamıyor. Bu yüzden kestirme iki yol var, ya silindir kapağının silindire oturan Faturayı tornada alıp, silindir kapağını pistona yaklaştırıp büyümüş yanma odasını olması gerektiği kadar küçültüyoruz. ikinci metod, biyel kolunu biraz uzunu ile değiştirip, pistonun silindir kapağına yaklaşmasını sağlıyoruz. Buraya kadar amaç: silindir hacmini artırdığımız için artan yanma odası hacmini normale çekmek.:cat:
Karbüratör, 125 cc için ideal olan benzin hava karışımına uygun Nozul (Meme) ile donatıldığından, o nu şimdiki daha büyük hacme benzin-hava karışımı sağlayabilecek büyüğü ile değiştirmek. Hatta gerekir ise daha büyük motorlar için yapılmış bir karbüratörü uydurup takmak. (Burada bir itirazım var: hava giriş manifoltunu büyütmedikten sonra, yanma havasını yanma odasına almak da çok başarılı olunamayacaktır, aynı şekilde egzost için de bir çare düşünülmediğinde benzer dolgu karışımı sorunu olacaktır. Bunun için şöyle diyebilirim, modifiye edip 150 cc ye dönüştürdümüz araç 135 gibi şu anda kafadan attığım bir performansa sahip olacak ki hayal kırıklığı olabilir bu kadar uğraştan sonra)
Şimdilik Teknik bilgiyi kesip, bir iki soru var kafamda onları eklemeliyim. Yataklar gücü artacağı tahmin olunan bu motora dayanabilecek mi, hatta gücün süpper arttığını hayal ederek krank-şaftı da eklemeliyim.
Bu motorlar genelde hava soğutmalıdır. gücü ve dolayısı ile yaktığı yakıtı artmış olan bu motoru, 125 e göre dizayn edilmiş soğutma kanalları karşılayabilecekmi?
Bir örnek ile devam: Hız lineer arttığında, Kadro dediğimiz şasinin dayanımı ve ağırlığı geometrik olarak artıyor, (ya da şasi teknolojisi ağırlığı azaltmak adına pahalı ve gelişmiş oluyor??) Kısaca motorun hızlanıp güçlendiğini varsayar isek bu kadro dayanırmı ya da güvenli olurmu??
dediğim gibi, tecrübem olmadığından bir şeyler eklemek yerine sorularımı ekledim galiba:queen: Ancak, cevval arkadaşlar, siz bizi dinleyin, ama aldırış etmeyin. isteklerin önüne geçilmez. modifiyecilikte, mühendislikten ziyade (Ki Mühendislik ve AR-GE pahalıdır) tecrübe, deneyim daha önemlidir. Çılgın bir dostumuz bir usta ile beraber bişiy yapar, sonuç çok pozitif olur, o da bize küpe olur. Ancak, bu büyüklüklerde motorlarda ben fazla birşey beklememenizi öneririm. hayal kırıklığı yerine, ''denedim ama istediğim gibi olmadı, ben yinede çok şey öğrendim'' diyebilmek ben ce daha önemlidir.
Herkese kazasız belasız, başarılı full modifiyeli günler dilerim

:cat: