Aslında iyi fren yapabilmek, tecrübenin yanında motosikletini tanımakla da alakalı. Tekerleklerden gelecek geribildirimleri hissetmek motorunu tanımakla paraleldir.
Lastiklerin tam kilitlenme noktasının bir önceki evresine kadar sıkabilmek (abs mantığı gibi düşünün ) lazım. Fakat bunun için aynı motorla baya bir tecrübe edinmek şart. Motoru tanıdıkça, lastiklerin yolu bırakacağı anı hissetmeye başlıyorsun.
Tabiki ön fren, arka fren ve vites küçültme gibi parametrelerin de hesaplama ile yapılması yerine refleks haline gelmiş olması lazım.
Tam verimli fren yapabilmek gerçekten çok zor bir iştir. Aslında en iyisi abs li motosiklete binip risk yaşamamak sanırım ?
İlk önce motorunu yatıksa dik konuma getirip abs varsa her iki frene sonuna kadar asılacaksın.Abs yoksa lastiği kitlemeden daha yavaş yavaş sıkacaksın.İlk kural her zaman motor dik olmalı eğer motor eğikken fren yaparsan asfaltı kazırsın...
ne acidir ki burada yazilanlarin cogu yanlis, eksik ya da hatali.
mumkunse egitim al, turkce ya da diger dillerde olan fren egitim videolarini izle.
genel olarak takip mesafesi, gittigin hizin yarisini metre olarak hesaplamaktir.
120 ile gidiyorsan onunde en az 60 metrelik guvenli bir mesafe olmali.
ondeki arac 120 sende 120 ile gidiyorken kic kica takip edersen, ondeki araç aniden durursa sen duramazsin.
Abs var ise iki frenede asılmanıza gerek yok acil durumlarda. Yapabilirseniz güzel ABS daha geç devreye girer ancak herhangi bi teker kitlenip abs devreye girer ise iki frene de kuvvet uyguluyor. Düzgün ABS'ler kombine çalışır tek taraflı ABS'ler çok eskide kaldı.
Kombine fren demek birine basınca ikisi de tutuyor demek değildir.Bastığın fren normal tutarken diğeri de bir ölçüde yardımcı olur.
Panik frende her iki frende abs varsa sonuna kadar sıkılır(daha önce de dediğim gibi motor dik,zemin müsaitse)
Takip mesafesi ayrı bir konudur,120 ile gitmek ayrı bir konu.mevzu hız ne olursa olsun PANİK FREN ise her iki frenle sonuna kadar sıkmakla yapılır,durmazsın da 120 yerine önündeki engele 40 ile çarparsın bu bile hayatını kurtarır....
abilerım kardeşlerim tek bi soru sorcam butun forum bunu sormamımı beklıyordu:ASD:AS bu kadar eğlenceli ve eğitici bi tartışma olamaz skıldıkca tekrar okuyorum
![]()
Çok mu komik?
İnsanlar sen kaza yapma diye uğraşıyor.
Sen burda ukalalık yapıyorsun.
Yok arkadaş yok bir halt olmaz bizim insanımızdan.
sen 120 ile giderken aniden durman gerekiyorsa (altındaki motoru az çok tahmin ederekten) sen salavat getir duramazsın.Sa 120 ile falan gıderken bırden durmanız gerekırse motorun hakımıyetını kaybetmeden nasıl dururusnuz acaba??
aynı sonuçtan 70 le giderken kaza yaptım ondan soruyorum