-12 derece sürüs yapan varmı ?

Motosikleti
Hero X-Pulse 200 4v
Hocam düzgün ekipman ile soğukta kısa mesafelerde ya da keyfine karda buzda binilir de, uzun yolda 60 70 bile kolayca kayılabilecek süratler, buzlanma olduğunda. Kaldı ki o derecelerde gece olan buz da erimez. Her yer çok iyi tuzlansa belki buz olmaz ama ben olsam gitmem o kadar yolu o soğukta. Tavsiye etmiyorum.

Motosikleti
1250 trofi
Soğuktan ziyade yol koşulları problem olabilir. Mikro iklim denen hadiseyi unutmayın. Bir de sıcaklıklar yerleşim merkezlerinde ölçülüyor, dağda taşta güneş görmeyen yerlerde rüzgarda sıcaklıklar çok daha aşağı iner, kırağı çiğ buz tutar. Örnek, bir bahar ayında Ankara 5 14 meteoroloji bilgisi ile yola çıktık, az biraz yüksekte virajda buz vardı, arkadaşım düşüp parmağını kırdı. -12 gösteren yerde sabah buz olmama ihtimali yok, güneş gören yerler açılabilir ama gölgeler buz kalır, gerek yok. Yol tutuşu yoksa sürüş de yoktur unutmayın.

Motosikleti
1190 ADV
Yola çıkarsan yaşayacakların aşağı yukarı şöyle olur. Yavaş hızlarda kask camı aşırı buğulanır. Mecburen camı açarsın, yüzün üşür. Burnun kıpkırmızı olur, balaklava ıslanır yoğunlaşmadan. Bir süre sonra ellerin üşümeye başlar, sol elini deponun arkasına saklarsın ama sağ elin artık o kadar sızlar ki kenara çekip durmak zorunda kalırsın. Yarı donmuş ellerini egzozda falan ısıtırsın. Daha sonra ayakların da hareket etmediği için soğuktan sızlamaya başlar. 100km yi tamamladığında pişman olursun yola çıktığına. Bir şekilde hedefe ulaşacağız artık dersin ama birde geri dönmek var dersin. Acaba otobüse mi atsam motoru falan diye düşünürsün. Çiş molasına dursan kat kat giydiğin kıyafetlerden aleti bulamazsın, parmakların hareket etmez. Sonuç olarak gidilir mi ? gidilir ama çok eziyetli olur. Buzlanma vs risklerini herkes söylemiş zaten. Sabah 8'den akşam 5'e kadar sürebileceğini düşünsek, hızlı gidersen çok üşürsün, yavaş gidersen karanlığa kalırsın. Tavsiye etmem!!!

Ayaklar ve bacaklar feci üşüyeceği için 10 dakikada bir işetebilir. Isıtmalı mont, eldiven, elcik, bacakları iyi saran termal ya da yün içlik vs kısacası çok sağlam ekipman olmadan yapılacak iş değil gibime geliyor.

Motosikleti
Honda Vfr800xCrossrunner
-5 de işe git gel yapıyorum, bu sabah -1 ile çıktım evden

Dikkat edeceğiniz şey tabi kıyafet tarafı ama esas gizli buzlanma :)

Termal alt üst
alta iyi bir korumalı pantalon
üste ince kat kat giyinme ( kalın kat kat giyinme - ince kat kat giyin )
1 yedek eldiven ( ıslanıyor soğukta )
-1 de bile eldiven iyi değilse korumuyor parmak uçların gider
Güzel bir bot
kesinlikle 3-4 balaklava-buff-boyunluk
iyi bir pinlock
kesinlikle sağlık seti.

Motosikleti
Honda Forza 250
Üstadım kafayı mı yedin ben 11 ayın başında motoru kaldırıyorum yol yağışlı karlı diye,

Motosikleti
Tracer 7
Kıyafet takviyelerle bir yere kadar kurtarabilir fakat buzlanma ve gizli buzlanmadan dolayı planınızı riskli buldum.

Motosikleti
BMW K1200GT , BMW S1000XR M Sport
Motosiklet üzerinde , hemde MT-25 gibi bir naked üzerinde hissedecegin sicaklik hava sicakligindan -10 derece daha düsük olacaktir ki bu da en kötü kosullarda -20 dereceleri görecegin anlamina gelir. -20 derece dogru kiyafet ile basa cikilmayacak bir sicaklik degil ,

Ama

Unutmaman gereken konu sudur , kiyafetin özel bir isitma sistemi yok ise tek isi kaynagi kendi bedenindir. Motosiklet üzerinde iken neredeyse hareketsiz halde olacagin icin beden isi üretme konusunda zayif kalacak bu da kiyafetinin az da olsa kaybettigi isinin telafisini yapamayabilecegi gercegini ortaya cikaracaktir.

Sogukta yapilan extrem sporlarda kisi hareket halinde oldugu icin isler nispeten kolaydir ama motosiklet üzerinde bu daha zordur.

Bence bu maceraya girmek cok mantikli gelmiyor ...

Sevgilerimle

Ya birak oglum bu maceralari, sirtina bastiranmi var al otobüs biletini tak kulakligini sicacik cayini kahveni icerek yürü git, allah göstermesin kaza durumunda keske keske demeyecegin durumlarav firsat verme, anani,babani,varsa esini, cocuklarini düsün ucuz kahramanlik yapma.

yec

Motosikleti
Joymax Z+ 250
Geçen cuma hava güneşliydi. Elimde eldiven, içinde polar eldiven. Takriben 10 dk. şehir içinde bir sürüş yaptım. Ellerim bildiğin buz tuttu.
Demem o ki, tatlı su motorcusu olmak bazen iyidir. Soğuk illaki eline etki edecek, gidonu tutmakta zorlanacaksın vs.
Bu havada maceraya gerek yok.

Motosikleti
Kymco Downtown350i/Dominar 400/Suzuki GSX-8S
Abisi aracı yükle otobüsün altına, kendinde içine bin. Buruşmuş erik kurusu gibi olacağına, sıcaktan sağdaki sağa, soldaki sola kaysın. macera aramaya gerek yok.

Eksi 27 de araba kullandım yaklaşık 560 km... Araba ile bile çok zordu. İçeride mont bere atkı, camlardaki buğular bile buz tutuyordu. İşkenceydi benim için... Motor ile o yollarda, ekipman olmadan yola çıkmak refleksler için ve ciğerler için çok iyi olmaz. Kaskınızda ve vizörde buzlanmalar olacaktır. Ama illa çıkacaksanız, sele ve elcik ısıtmanın haricinde elektrikli battaniye hazırlayın derim içinize...

Motosikleti
Honda Crf 250 L (2020), Honda Sh 125i
6 yıl üstüste Kayseri Aladaglar'da kamp yaptık. Birinde gece -20 dereceyi gördük. Fenaydı. 🥶

Elbette ki doğru ekipmanlarla yapılabilir. Zorlu yol koşullarıyla başedebilmek için fazlaca efor sarfetmek gerektiğinden eksi dereceleri çok fazla hissetmiyorduk.
Ama durunca... :oops:

Tabii ki bahsettiğim durum, zorlu yol koşullarında mecburen mücadele içinde ve düşük hızlarda iseniz bu şekilde.

Asfaltta hızınız arttıkça hissettiğiniz düşük ısı çok daha fazla olacaktır.

Bahsettiğiniz yolu yapmak durumunda kalırsanız sağlam kıyafetlerinizin üzerine mutlaka kaliteli bir yağmurluk giyin.
Hayat kurtarır.

Aladağlar kamplarımızdan...(Sitede raporları mevcut)

Motosikleti
Triumph Tiger 800XRx
(-10'lu) derecelerde sürmek çok zordur hele ki kar buz varsa. Kışlık lastik yeterli olmayabilir, çivili lastik kullananları duymuştum. Gizli buz olan yerler varsa tutuş olmaz ve düşersiniz ve ne ara düştüğünüzü anlamazsınız bile. Hadi yol işlek, temiz ve sorunsuz olsa bile 5 saat o derecelerde oldukça uzun bir süre; tam donanımlı kışlık ekipmanlarla bile işiniz zor olacaktır. Ama isterseniz olmaz değil

6 yıl üstüste Kayseri Aladaglar'da kamp yaptık. Birinde gece -20 dereceyi gördük. Fenaydı. 🥶

Elbette ki doğru ekipmanlarla yapılabilir. Zorlu yol koşullarıyla başedebilmek için fazlaca efor sarfetmek gerektiğinden eksi dereceleri çok fazla hissetmiyorduk.
Ama durunca... :oops:

Tabii ki bahsettiğim durum, zorlu yol koşullarında mecburen mücadele içinde ve düşük hızlarda iseniz bu şekilde.

Asfaltta hızınız arttıkça hissettiğiniz düşük ısı çok daha fazla olacaktır.

Bahsettiğiniz yolu yapmak durumunda kalırsanız sağlam kıyafetlerinizin üzerine mutlaka kaliteli bir yağmurluk giyin.
Hayat kurtarır.

Aladağlar kamplarımızdan...(Sitede raporları mevcut)

Helal olsun abi ya inanılmaz bi özveri

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar