Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Haftaya arkadaşımın düğünü var ben ve bir arkadaşım ığdır dan hakkariye 450 km yol gidicez ve bir macera alıp mt25 ile gitmek istiyoruz van üzerinden tendürek dağında hava -12 yi buluyormuş şimdi biz termal içlik (balaclava dahil 2 şer belki )normal ekipmanlar rüzgar içinde yağmurluk giyip o yolu yapabilirmiyiz (hipotermi olmadan) o sıcaklıklarda yol yapan varmı hiç ? Biraz akıl almaya ihtiyacım var
Yoksa sadece saçma bi hayal mi bu fikir
-12 yağmursuz da korkutuyor rotamızda oldukça keskin virajlarda var yola çıkma kararı alırsam en büyük hedefim zatüre olmamak herhalde konuyu asıl açma sebebim ise daha önceden bu tarz soğukluklarda 4 5 saat yol giden varmı başına neler gelmiş nasıl giyinmiş onu öğrenmek lazım¿
Her koşulu bir şekilde aşarsın ama buzlanma olayına denk gelirsen zap suyuna uçarsınız o yolları çok iyi bilirim yanlış anlamayın ama bu mevsimde akıl işi değil
Hipotermi bir şekilde doğru ekipman/giyim ile halledilir belki ama o havada yollar kuru bile olsa gizli buzlanma olur hiç belli olmaz, bir virajda uçmak da var işin sonunda.
Motosiklet ekranında -7 yi gördüm ama sürüş esnasında hissedilen ekrandaki dereceden daha düşüktür büyük ihtimalle. Gündüz seyahat etmenizi tavsiye ederim. Termal içlik ve balaklava dan ziyade ellerinizi ve ayaklarınızı soğuktan nasil koruyacaksiniz onu düşünün.
Espresso nun dediği gibi gizli buzlanmalara dikkat edin. Böyle bir durumdan şüphe ediyorsanız otobüs , kamyon gibi büyük araçların lastik izlerini takip edin.
Haftaya arkadaşımın düğünü var ben ve bir arkadaşım ığdır dan hakkariye 450 km yol gidicez ve bir macera alıp mt25 ile gitmek istiyoruz van üzerinden tendürek dağında hava -12 yi buluyormuş şimdi biz termal içlik (balaclava dahil 2 şer belki )normal ekipmanlar rüzgar içinde yağmurluk giyip o yolu yapabilirmiyiz (hipotermi olmadan) o sıcaklıklarda yol yapan varmı hiç ? Biraz akıl almaya ihtiyacım var
Yoksa sadece saçma bi hayal mi bu fikir
Yağmur yağmadıkça sıkıntı olmaz hatta yolda çok keyifli hale gelebilir , her uzun yola çıkmadan önce burnnuma alaadin sıkıp çıkıyorum havanın kokusu değişiyor resmen . Termal çorap giy , eldiveni de güzel bir eldiven alman senin için çok iyi olur Revit'in Mosca2'sini kullanıyorum ve 4-5 derece soğuklarda 20 30dk kullanınca soğuktan ellerim kıpkırmızı oluyor ,deri değil tekstil güzel bir eldiven.
R1250gsa ile -8 derecede hollanda dan turkiyeye geldim .3bin km yol. ekipman cok onemli elcik isitma koltuk isitma ve rukka kiyafetim vardi.
ha bidaha yaparmiyim yapmam gibime geliyor..
tavsiyem gece surmeyin ve acele etmeyin.
Her koşulu bir şekilde aşarsın ama buzlanma olayına denk gelirsen zap suyuna uçarsınız o yolları çok iyi bilirim yanlış anlamayın ama bu mevsimde akıl işi değil
R1250gsa ile -8 derecede hollanda dan turkiyeye geldim .3bin km yol. ekipman cok onemli elcik isitma koltuk isitma ve rukka kiyafetim vardi.
ha bidaha yaparmiyim yapmam gibime geliyor..
tavsiyem gece surmeyin ve acele etmeyin.
Yağmur yağmadıkça sıkıntı olmaz hatta yolda çok keyifli hale gelebilir , her uzun yola çıkmadan önce burnnuma alaadin sıkıp çıkıyorum havanın kokusu değişiyor resmen . Termal çorap giy , eldiveni de güzel bir eldiven alman senin için çok iyi olur Revit'in Mosca2'sini kullanıyorum ve 4-5 derece soğuklarda 20 30dk kullanınca soğuktan ellerim kıpkırmızı oluyor ,deri değil tekstil güzel bir eldiven.
Motosiklet ekranında -7 yi gördüm ama sürüş esnasında hissedilen ekrandaki dereceden daha düşüktür büyük ihtimalle. Gündüz seyahat etmenizi tavsiye ederim. Termal içlik ve balaklava dan ziyade ellerinizi ve ayaklarınızı soğuktan nasil koruyacaksiniz onu düşünün.
Espresso nun dediği gibi gizli buzlanmalara dikkat edin. Böyle bir durumdan şüphe ediyorsanız otobüs , kamyon gibi büyük araçların lastik izlerini takip edin.
Hipotermi bir şekilde doğru ekipman/giyim ile halledilir belki ama o havada yollar kuru bile olsa gizli buzlanma olur hiç belli olmaz, bir virajda uçmak da var işin sonunda.
Eldiven altına poşetten ziyade mutfakta kullanılan plastik eldivenlerden giyseniz çok sıhhi olmaz ama sizi soğuktan koruyacaktır. Ayak uçlarınız da donacaktır. Çorap üstüne mutlaka kısa spor çorap daha giyin. Ben geçenlerde 1 derecede sabaha karşı İstanbul'dan İzmir'e sürdüm. Motosiklet kotumun içinde kayak içliği vardı, yine tshirt üstüne kayak içliği, onun üzerine soğuk ve rüzgar geçirmeyen uzun kollu, onun da üzerine termal içlikli deri mont giydim. Kask içine maske, maskenin bitimine de boynumda açıklık kalmasın diye de buff taktım. Buranın nem durumu malum ve 1 derece gerçekten soğuktu.
Eğer yola çıkmaya karar verirseniz mutlaka ama mutlaka elcik ısıtma taktırmanızı öneririm. Motosikletinizde kışlık bir lastik yok ise yola çıkmanızı kesinlikle önermem. O kadar soğuk havada yaz lastiği veya 4 mevsim lastik ile 5 saat yol gitmek bence çok riskli.
Naked motorla bol bol rüzgar alacaksınız, montun üzerine de rüzgarı ekstradan kesecek yağmurluk giyin.
içinize de kalın bir kat bir şey yerine kat kat şeyler giyin katlar arasında hapsolan hava yalıtım görevi görür.
Ama bence o soğukta yola çıkmayın, üşümeyi halletseniz bile yollardaki buz büyük sorun olacaktır.
O soğukta hayatta lastik tutmaz üstüne kaskın içine giren hava -12 derece olacağından dolayı soluyacağınız hava da o kadar soğuk olcak. Ciğerleri üşütmeye birebir. Kaç yaşınızdasınız bilmiyorum ama alınacak risk değil.
-12 derecede yola çıkmak o yol koşullarında sağlıklı değil. Hipotermi durumunu sağlam giyinerek belli oranda çözebilirsiniz. Fakat bu durum sürüş hassasiyetinizi ve konsantrasyonunu etkiler. -12 derecede mikro klima alanlarını göremeyebilirsiniz. Yol şartları daha tehlikeli bence.
Yolları önceden Google Earth üzerinden kontrol et, o coğrafyada doğru düzgün yol olmayan yerlere de düşebilirsin.
Bunun üstüne de o bölgedeki mümkün olduğu kadar çok konumdaki insandan da güncel durumu öğrenmen lazım. Zemin burada en "çözümsüz" konu olur, kar oturan bir yerde en yakın ilçeye 40km mesafede kalırsan işin rengi kötü değişir, üstelik eziyet falan olmaz hayati tehlike olur.
Soğukla ilgili kısım halledilebilecek kısmı. Kış sporları için üretilen termal içlikler, akıllı uslu katmanlı bir giyim ile çözülür. -20 derecede 60kmh ile snowboard yapılıyorsa motosiklet de sürülür. Ama zeminin durumu işte esas çözümü olmayan risk. Yalnız sorduklarından ben böyle soğukla veya kış sporları ile bir alaka olmadığını tahmin ediyorum, o yüzden haddimi aşıp çıkmanı önermem diyebilirim. Sorup öğrenilerek tecrübe kazanılacak sıcaklıklar bu konuştuklarımızdan bir hayli yukarıda olanlar.
Yani bunun cevabı net olarak hayır.
Sıradan bir termal içlik + termal astarı olan kışlık mont ikilisi ile -12c'de en fazla 10-15dk sürebilirsin.
Ha rotanın tamamını bilmiyorum sadece bu dağ geçişi bu kadar soğuk da rotanın geri kalanı 1-2 derece civarında ise, yollar kuru olacaksa şansınıza, kıyafeti düzelterek yapılabilir.