Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı

Kasaplar bile motosiklet satmak için sıraya girdi

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1
    Admin Erhan Erdil - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    14 Nisan 2003
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    MT-09 Tracer

    Çin malları ile son iki yıldır hızla büyüyen motosiklet sektörü, ÖTV engeline rağmen hız kesmiyor. Son dönemde Çin’den motosiklet ithal eden firma sayısında büyük bir artış yaşanırken, kasaptan, bakkala, kuruyemişçiden, sucuya kadar bir çok esnaf da kárlı olduğunu düşündükleri motosiklet bayiliği için sıraya girdi. Sadece Kanuni markalı motosikletleri satmak için son 1 yılda 1000 adet esnaf bayilik başvurusunda bulundu.

    ÖZELLİKLE Çin mallarının piyasa girmesiyle son iki yıldır patlama yaşanan motosiklet sektörü, hükümetin ÖTV engeline rağmen hızla büyümeye devam ediyor. Sektörün büyümesine paralel olarak Çin’den ucuz motosiklet ithalatı yapan firma sayısında artış yaşanırken, kasaptan, bakkala, kuruyemişçiden, sucuya kadar bir çok esnaf da kárlı olduğunu düşündükleri motosiklet bayiliği için sıraya girdi. Kanuni markasıyla Türkiye’nin tek yerli motosiklet üreticisi olan Kuralkan şirketinin Satış ve Pazarlama Müdürü Said Orhon, "Esnaf arayış içerisinde ve son dönemde yıldızı parlayan motosiklet sektörünün cazip olduğunu düşünüyor. Sadece bize 1 yılda 1000’in üzerinde bayilik teklifi geldi ve toplamda 2 bin adetlik bayilik başvurusu kaydı bulunuyor" diyerek tabloyu net olarak ortaya koyuyor.

    SEÇİCİ DAVRANMIYORLAR

    Orhon, son dönemde kasaplardan, bakkalara kadar bir çok dükkanın önünde ve içinde ucuz motosiklet satılmaya başlandığını belirterek şöyle konuşuyor: "Motosiklet ithal edenler seçici davranmadan esnafa bayilik veriyor. Satış sonrasını ve yedek parça sorununu düşünmeden bayilik verenler, tüketicileri motosiklete karşı soğutuyor. Çünkü kasaptan motosiklet alan bir kişi en ufak bir sorunda karşısında muhattap kimseyi bulamıyor. Muhatap firmalarda bizim aracalığımızla çözüm arıyorlar. Umduğu gibi sektörün kárlı olmadığını anlayan esnaflar ise bir bir bayilikten çekilmeye başladı. Ama buna rağmen bayilik talepleri devam ediyor ve Mart ayında tam 52 kişi bayilik için başvurdu. Ancak ne yazık ki hiç biri bayilik kriterine uymuyordu, bu yüzden değerlendirmeye almadık."

    BİLGİSAYARA BENZİYOR

    Türkiye’de bugün motosiklet sektöründe yaşanan şirket ve bayi enflasyonunu bir zamanlar bilgisayar sektöründe yaşandığını hatırlatan Orhon, "Bilgisayar sektörü patladığı zaman yüzlerce firma bu alana girmişti. Ama zamanla hepsi yok oldu, gerçekten bu işi yapanlar ayakta kaldı" diye konuştu.

    PAZAR 350 BİNİ BULUR

    2005 yılında motosiklet sektörünün 220 bin adetlik bir satışa ulaştığını söyleyen Said Orhon, 2006 yılında ise pazarın ÖTV artışına rağmen 350 bin adetlik bir satışa ulaşmasını beklediklerini kaydetti. Pazarın yüzde 95’inin Çin malı motosikletlerden oluştuğunu ifade eden Orhon şöyle konuştu: "Satılan motosikletlerin yüzde 96’sı ise 250 cc ve altında. Kanuni markalı motorların ise 2002 yılında yüzde 9’luk pazar payından 2005 yılında yüzde 21’lik paya yükseldi. 2006 yılında ise yaklaşık 100 bin adet motosiklet satarak yüzde 28’lik pazar payını hedefliyoruz."

    ÖTV artışı dar gelirli vatandaşları vuruyor

    Hükümetin bir gecede ÖTV oranlarını motor hacimlerine göre yüzde 8’den yüzde 24 ve 37’ye çekmesinin en çok dar gelirleri etkilediğini belirten Orhon şöyle konuşuyor: "Bugün motosiklet özellikle Türkiye’de dar gelirli insanlar tarafından ulaşım aracı olarak tercih ediliyor. Yani lüks tüketim değil. Lüks tüketim sınıfına giren motosikletlerin payı yüzde 2’yi bulmuyor. Siz dar gelirlinin aracının vergisini artırırsanız, bu insanlar daha ucuz nasıl ulaşım sağlayacak."

    Bugün yeni ÖTV oranları ile bir motosikletin yüzde 50’den fazlasının vergi olarak ödendiğini kaydeden Orhon, "Fiyatı 1500 YTL’lik bir motosikletin 750 binini vatandaş vergi olarak ödüyor. Bu rakam dar gelirli bir kişi için büyük bir para. ÖTV’yi cüzzi bir miktarda artırmanız, bu vatandaşlar içinde iyi olurdu" diye konuşuyor.

    Kaynak: hürriyet


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2

    Üyelik
    21 Mart 2006
    Pazar büyüyor,girişimci sayısı da artıyor ama 5 yıl içinde ülkemiz motorsiklet çoplüğüne dönecek.

  3. #3
    kivanctf - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    23 Temmuz 2005
    Şehir
    izmir
    Motosikleti
    2006 Honda Silverwing 600 ABS
    Benim bir arkadasim bu işlerle ugrasıyor. Cin pazarından getirilen urunlerin gelis islemleri gemi kiralamalari v.s iki sene once bana bu isin boyutunu bahsetmisti . Yakında esas cin arabaları gırınce goreceksiniz piyasayı diyor sımdıde...

  4. #4
    koray_77 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    28 Ocak 2006
    Şehir
    yalova
    şu DA var motosiklet alanların çoğunda ehliyet yok..anlamıyorum insanları ya polis çok sıkı ama yinde motosiklet alan çok

  5. #5
    Can. - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    12 Nisan 2006
    Şehir
    Fındıkzade / İstanbul
    Motosikleti
    Honda CBR 600 F6
    Yurdum insanı işin cılkını çıkardı yine.

  6. #6
    ylmzzz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    31 Aralık 2005
    Şehir
    Konya
    Motosikleti
    Kawasaki Z800
    tepkilerimiz işe yaramadı. maillerimize cevap bile gelmedi. elden ne gelir ötv yi ödeyeceğiz mecburen.
    Korkarak yaşıyorsan yalnızca hayatı seyredersin

  7. #7
    Mozaik - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    30 Eylül 2005
    BİR DE rUS PAZARLARI GİBİ çin LİLER GELİR DE TEZGAH AÇARLARSA O ZAMAN ŞENLİĞE BAKIN

  8. #8

    Üyelik
    25 Nisan 2006
    ucuz motor almayın mesela bır mondıale 2 mılyar verecegınıze bı yamahaya 3 mılyar verın ben ybr 125 aldım cok memnunum sonuçda uzmanlaşmış bır marka

  9. #9
    Süper Moderatör (BBRR) Barış Şuşut - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    12 Haziran 2005
    Şehir
    marmaris
    skull yazılar okunmuyo o nolcak gözler zortladı okuyayım derken
    [B][COLOR="DarkOliveGreen"]"İnanç, görünmeyene inanmaktır. Görünmeyene inanırsanız kimsenin göremediğini görürsünüz"[/COLOR][/B] [B]A. Şerif İZGÖREN[/B]

  10. #10
    DARKDIAMOND - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    24 Ocak 2006
    Şehir
    üsküdar/istanbul
    Mutlaka vıcık vıcık olması gereken bir sektör buluyoruz.Adamlar çok ciddi firma görüntüsünde bile ciddiyetsiz.İsim mevzu bahis değil adam tv reklamında bile oynattığı oyunculara kask giydirmemiş ve serseri gibi davranmalarına müsaade etmiş.Satanın bile algılaması buysa vay halimize!

  11. #11
    LASTROMANTIC - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    19 Mart 2006
    Motosikleti
    SUZUKİ İNAZUMA
    maliye bakanımız bu gün akşamki haberlerde vergi oranları biraz adaletsiz oldu oranları yenien düzenliycez falan diyodu belkide bu motosiklet üzerindeki haksız zammıda geri alırlar ne dersiniz ???

  12. #12
    stenza - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    25 Haziran 2005
    Şehir
    istanbul
    Motosikleti
    değişik segmentlerde var
    bu yazı çok önemli bir yazı . fakat sadece güncel yazılar bölümünde olunca haber bölümü çok okunmuyor .
    Bastığın yerleri \'toprak!\' diyerek geçme, tanı:
    Düşün altında binlerce kefensiz yatanı.
    Sen şehit oğlusun, incitme, yazıktır, atanı:
    Verme, dünyaları alsan da, bu cennet vatanı.

    Aziz Üstad Mehmed Akif Ersoy

  13. #13
    latif - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    06 Temmuz 2005
    Şehir
    istanbul
    Motosikleti
    honda crf450,honda xl200,yamahaxt660r,yamaha tenere 660,honda xr650r
    bence 200 5 de yaptıkları satişi 2006 da zor yapacaklar insanlar çin malinin dandik olduguna kanunınınde çin mali oldunu artik anlamaya başladilar kaliteye yönelecekler bir arkadaşiminda dedigi gibi motor çöplügü olacak olan vatandaşa olacak 1500 aldigi motoru 500 e varamiyecek bir yıl daha geçtiginde çin mallari ele ayaga düşecek kimseler yüzüne bakmiyacak ucuzdur vardir bir hilesi pahalidir vardir bir kiymeti saygilarimla motosiklet yaşam tarziniz olsun.
    istanbulmotoclub

  14. #14
    macrol 500 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    21 Ocak 2006
    Şehir
    eskişehir
    Motosikleti
    '05 Kawasaki z750s maviş :)
    Alıntı mustafa öztürk adlı üyeden alıntı
    Pazar büyüyor,girişimci sayısı da artıyor ama 5 yıl içinde ülkemiz motorsiklet çoplüğüne dönecek.


    evet katılıyorum eninde sonunda bu motorlar türkiye genelinde patlayacak ve heryerde motosiklet çöplüğü olacak
    Kawasaki z750s O Bir Aşk

  15. #15
    muritu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    18 Aralık 2004
    Şehir
    istanbul
    Motosikleti
    off kararsızlık ve parasızlık :(
    arkadaşlar bir yandan rekabet olmsı açısından iyi. fiyatların artmamasını yada rekabet indirimlerinin yapımasını sağlayacktır. fakat bilinçsiz insanların birikimlreini ucuz diye sorunlu aletlere yatırmaları sektörde sorun yaratabilir. ancak genede belli bi süre sonra dengeyi bulacaktır .yani ucuz motoru tercih edenler ile ucuz motordan kaliteli motora geçiş yapanlar dengesi. benimse asıl korkum ucuz motora eğitim almadan ve acemice binilmesi.öt v yi koymasını bilen devlet,denetim yapmasını yada (hatta) daha öncesinde halkı bilinçlendirip eğitmesini beceermeli.yoksa çoook dillendirip gelişsin diye uğraştığımız motosiklet kulturu motosikletliye saygı başka baharlara kalacaktır haberiniz olsun. saygılar.
    ah bi kessem ayaklarımı yerden,kanatlanıp rüzgarla ,
    kükreyip motorla,keşfetsem dünyayı başladığı yerden[COLOR="Yellow"]***[/COLOR] [COLOR="Red"]şam piiii yonnn [/COLOR][COLOR="Yellow"]***[/COLOR]

  16. #16
    xterkan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    14 Haziran 2008
    Şehir
    ANKARA
    Motosikleti
    yamaha fz8 +bajaj pulsar 200+ discover 125 st +
    yazık turk mılletıne her turlu madenı olan tarıma elverıslı olan cok varlıklı bır ulke ne hale geldı borc ıcınde yuzuyor herseyı yabancı oldu sayılır ama turk mılletı kendısı bunu hakedıyor( duyarlı ınsanlar harıc ) tv karsına gecıp futbol yorumlarına magazın programlarına bos konulara ayrılan zamanları ıyı takıp etse ulke ne hale gelıyor ıyı anlar. bır futbol macının ızlenmesı devamında tartısılması yerıne daha az sure ulke ıcın ınsanlar tartıssa sımdıye coktan avrupa bırlıgı turkıye ye uye olmaya calısırdı yazık kı ne yazık gelecegımız gıdıyor bız farkında degılız hala !!

  17. #17
    ilkcanercan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    05 Aralık 2005
    Şehir
    KOCAELİ
    Motosikleti
    ZAT 1500
    birde şöle düşünelim çin motorları olmasaydı japon motorlar bu fiyatlarda kalmazdı buda bir gerçek.


    REKLAM ALANI

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)

Bu Konudaki Etiketler