sanat diye bir kavram olgu yoktur bence...sanat diye uydurduğunuz şey toplum içindeki bazı kişilerin yeteneklerini ön plana çıkarmaları...
mesela tatoo dövme işine sanat diyorlar...hallbuki değil...Dinimde ve Tıbbi açıdan sakıncalı...ama ney...zenaat...
Sanat yok, Asyalılar fare yiyen gerzekler, Dövme dinen yasak, tıbben tehlikeli. Bütün bu cümleler sana ait değil mi Mete Abi? Bunların birini bile söylemeden önce bu konular üzerine ne kadar fikir ve bilgi sahibi olduğunu gerçekten merak eder oldum. Çünkü sadece yaptığın görmek istediğin gibi görmek...
Evet Asya'da fareleri kutsal sayanlar var, evet dövme için haramdır abdest tutmaz diyenler var. Fakat birileri böyle dedi diye, öyle olmaz. Adamlar fareyi kutsal sayıyor diye hiçbirşey bilmeden "gerzek herifler" demekle olmaz. Önce sebeplerine bakacaksın bir insan evladı neden fareyi kutsal sayar onu göreceksin. Kur'an Kerim açıp dövmenin durumunu, sanat için ne dendiğini araştırp ve din alimlerinin farklı yorumlarını öğreneceksin sonra buraya çıkıp doğru bildiğini savunacaksın.
Ailemin bir çok ferdi doktor dövmem var, kimse tıbbi açıdan zaralıdır demedi (he iğne değiştirlmeden yapılıyorsa o ayrı konu). Bazı kişiler dövme abdest tutmaz gibi safsataları dine sokmaya çalışabilir ama ben açıkçası haramdır diye bir ibare görmedim. İnan ki araştırdım da yazıyorum... dövmenin tek sorunu bizim kültürümüzde yerinin olmaması ve toplumun şu anki bakış açısı... İçinde soru işareti kalacaksa yaptırmazsın olur biter fakat her dövmesi olana da, abdestsiz beynamaz gözüyle bakamazsın...
Ayrıca sanat vardır abi, bu kelimen için diyecek bir şey yok... Anlam karmaşası yaratarak var olan birşeyi yok edemeyiz. Birileri yok olmasını istedi diye asla yok olmaz. Sanat illaha çıplaklık, ahlaksızlık olacak değildir. Çıplak figür kullanıldı diye bütün toplum soyunacak da değildir. Sence Hristiyanlıkta çıplaklık övülüyor mu? Ya musevilikte? bütün sanatçılar dinsiz mi? Sana ters gelir kafanı çevirir bakmazsın, düz gelir güzelmiş dersin...
Not: Aşağı paragraftaki örnek uygun bulunmazsa modlar tarafından silinebilir, yanlış bir şey yapmak istemem....
Bu konular o kadar karışık ki, kimilerimize çok uçuk gelebilecek bir örnekle konuyu kapatmak istiyorum: Zina haramdır bunun tartışması yok, genelevlerde zina yapılan yerlerdir. Süleyman Demirel Isparta'yı ziyaret ettiğinde bir aklı evvel dönüp Demirel'e Şu Isparta'daki genelevleri kapatalım demiş. Demirelin cevabı şöyle olmuş: "İyi kapatalım da sonra, bizi mi şey etsinler?"... Şimdi genelevler var diye herkes öyle böyle mi oldu. Siz gittiniz mi bilmem ama giden herkesin yakınına bir şey mi oldu... Şimdi ne doğru ne yanlış bulmak o kadar kolay olmuyor malesef kimi der kapatalım gitsin çok günah, kimi der kapatırsak büyük sakıncaları olabilir. İkiside haklı olabilir aynı sanat olayına yaklaşımın gibi. Yapsan bir türlü yapmasan bir türlü. O yüzden fikir sahibi olmadan önce gerçekten bilgi sahibi olmak gerekir... Bilgi sahibi olmadığın konuda da atıp tutmamak gerekir...
Sürç-i lisan ettiysek affola...