İNFERNO;740431' Alıntı:Kardeş yaptığın doğru değil motorla 1 saat dolaşmışsın hava soğutmalıysa aşırı ısınmıştır. motor sıcakken yıkama o anda parçaları kurcalasaydın düşerdi kırılırdı![]()
Hangi malzeme olursa olsun. Ani sıcaklık değişimlerinden mutlaka etkilenir.
Ama malzemenin dayanıklı olması bunu fiziksel olarak (görsel anlamda dersek daha doğru olur) yansıtmayabilir...
Tabiki motor bloğu karpuz gibi ortadan çatırt diye yarılmaz.
Alp ustamın dediği gibi zayıf noktalarda risk yaratır.
Yine de beklemek en mantıklısı!
Enduro konusunda haklısın dostum ama bizim cruiserlar yıkanmadı mı miskin kedi gibi görünüyoalıyosunuz yol motorlarını ay tozlandı diyip yıkamacıya goturuyosunuz.. Ne gerek var yıkatmaya alacaksın enduroyu camuslu camuslu gi güzel bineceksin...:cherry:
Yıkanmak güzeldir... :queen:
Bu konudaki tartışmaya son verebilmek amacıyla Metalurji (malzeme) Mühendisi ve şu an yüksek lisans tezini yazmakta olan bi arkadaşımdan bilgi istedim. Motorun çalışma sıcaklığının 100 derece civarında olduğu, suyun da 15 derece civarında olduğunu, Bu sıcaklık farkını ŞOK soğutmayla bile uygulasanız hiçbir sorun yaratmayacağını söyledi.
Bir de alp_tunay arkadaşımızın bahsettiği ''tutya'' malzemesini sordum, motor bloklarında kullanılmazmış, Gemilerde korozyona karşı kurban malzeme olarak kullanılırmış.
Ayrıca bir de aşağıdaki bilgileri verdi :
İÇTEN YANMALI MOTORLARDA KULLANILAN MALZEMELER
Dökme Demir ve Çelik
Alüminyum ve Alaşımları
Titanyum Ve Alaşımları
Motor Bloğu Malzemesi olarak alüminyum kullanılabilmesi için bilinen geleneksel alüminyum alaşımlarının düşük sürtünme özelliğinin yanında şu özelliklere de getirilmesi gerekir;
-450 oC’ye kadar iyi dinamik ve statik dayanım,
-İyi aşınma dayanımı,
-Isıl genleşme katsayısının azaltılması,
-İyi ısı iletkenliği,
-Kullanım sıcaklıklarına yakın sıcaklıklarda yapısal özelliklerini koruyabilme,
-İyi şekillendirilebilirlik ve işlenebilirlik.
Sıcak motor yıkanmaz buloğu çatlatırsın,ayrıca motor yıkamacıya götürülürmü onu kendin yıkıcanki zevki çıksın motorcu dediğin öyle yapar.
Alp_tunay işte problemimiz aslında şurda, usataların söyledikleri üzerine varsayımlarla konuşuyorsunuz. Ustalar konuya çok hakim kişiler değildirki, çalışan işçiden biraz daha vasıflı , bi konuda daha bilgili kişilerdir. Ben metalurji mühendisi birine danıştığımı söylüyorum siz ustaların söylediklerinden yaptıklarından bahsediyorsunuz.
:queen::queen::mrgreen::mrgreen:Aynen oyle Bir parçayı Sökmeye Çalış yarısı sende yarısı motorda kalır![]()
Sonuçta hava soğuk olduğu ve devamlı ıslandığı için nispeten soğuk kalacaktır diskler. Sıcak bir günde sert bir kullanımın üzerine soğuk duşa sokmaktan farklı olacaktır illakiBenim bildiğim de fren disklerine sıcakken (tabi uzun yol yapmış ve aşırı ısınmışken) soğuk su tutulmaz, otomobilde de, motosiklette de eğilme yapar şeklinde. Motor aksamı için birşey diyemiyeceğim birşey olur mu olmaz mı ama temel fizik kurallarına göre aşırı ısınmış bir metale ani soğuk su uygulamak mantıklı gelmiyor biraz olsun soğumasını beklemek daha akıllca. Otomobil kullanma klavuzlarında da motosiklet kullanma klavuzlarında da motor sıcakken yıkama önerilmez, ama kesinlikle yıkamayın denmez sadece önerilmez. Ben şahsen tamamen soğumasını bekliyorum, bana mantıkllı gelen bu doğru mu yanlış mı %100 birşey diyemem benimki düz mantık. Fren diski konusunda eminim aynalar yamuluyor, tecrübe ile sabit fakat tecrübem otomobilde ama sonuçta kullnılan malzeme aynı ise motorda da sorun yaratır. Yağmur da soğuk su diske deymiyor mu diyeceksiniz fakat yağmur yağarken hareket halinde olduğumuz için ve alana düşen miktar yıkamaya oranla az olduğu için yıkama gibi ani soğuk su şoklaması yapmaz ve diske temas ettiği an ısınır ve fren yaptıkça kurur. (bu da düz mantık kesin değil)