Sıcak Motoru Yıkatmak...

Gecen gun motorla 1 saat kadar dolaştıktan sonra ilk defa gordugum bi yıkamacıya girdim. Yıkamacı tam yıkamaya başlıyodu , yandan diger eleman agbi sıcak motor yıkanırmı dedi diger elemande he ya agbi sen biraz bekle spgusun oyle yıkayalım dediler.

Beklemedim eve geldim ama kafamda bi soru oluştu. Sıcak motor yıkanmazmı ?

Daha önceleri hep kendim yıkardım 1 kere yıkamacıya gotrudum oda evin cok yakını ısınmaya fırsat olmuyo boşta bile gidebiliyosun =)

Sıcak motoru yıkayınca aniden soğur ve metale zarar verir. Yani buzlu bir bardağa sıcak suyu dökün ya da tam tersi bardak çatlar. Ani soğuma ve ısıma bazı metallare zarar verebilir. Soğukken yıkamanız tavsiye edilir.

Motosikleti
Forza 250
Alaminium ani hava değişimlerinde çarpılma yapar..

Motor yıkamak, ıımmmmmm çok zevkli bi iş :) Yıkamacıya gidilir mi hiç :)

Sıcak motor yıkanmaz. Sıcak metal aniden su ile soğutulursa metal zarar görebilir. Ayrıca sıcak motorun üzeride örtülmez, örtü sıcağın dışarıya çıkmasını engeller ve motordaki plastik aksam eriyebilir.
İşin özü sıcak motor yıkanmaz ve üzeri örtülmez. :cat:

Forumdan Uzaklaştırıldı
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Kardeş yaptığın doğru değil motorla 1 saat dolaşmışsın hava soğutmalıysa aşırı ısınmıştır. motor sıcakken yıkama o anda parçaları kurcalasaydın düşerdi kırılırdı:)

Kardeş yaptığın doğru değil motorla 1 saat dolaşmışsın hava soğutmalıysa aşırı ısınmıştır. motor sıcakken yıkama o anda parçaları kurcalasaydın düşerdi kırılırdı:)

Yok zaten yapmadım bişey, motor hala kirli duruyo =)

Motor sıcakken yıkayabilirsiniz sorun olmaz, teknik olarak söylenen yanlış değil ama motorun çok daha fazla ısınması gerekir zarar vermesi için. Şöyle düşünün motora binerken yağmu yağıyo, yağmur yağarken binilmez diye bi durum olurdu zararlı olsaydı .

Forumdan Uzaklaştırıldı
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Kirli Duruyor Temiz olmasını istersen Hani Evlere Servis yaparlar kamyonlar kaliför için Onlara git petrolde zor bulunur ama yinede dene Gazyağı al kardeş o zaman parlak temiz jilatinli görünür:)

Zararlı kardeş Onun için Yağmurda Karda Sürülmüyorlar Sıcakken bi su at pas tutsun metaller :)

Sıcak motor yıkanmaz. Sıcak metal aniden su ile soğutulursa metal zarar görebilir. Ayrıca sıcak motorun üzeride örtülmez, örtü sıcağın dışarıya çıkmasını engeller ve motordaki plastik aksam eriyebilir.
İşin özü sıcak motor yıkanmaz ve üzeri örtülmez. :cat:
Aynen oyle Bir parçayı Sökmeye Çalış yarısı sende yarısı motorda kalır:)

Son düzenleme:
Motosikleti
Forza250-cygnusL
Isınan Tutya malzemesini birden soğutmak çatlamasına yol açar.....

Motor bloku da tutyadan yapıldığı için sııcakken heleki çok sıcakken yıkatmamak en iyisidir....

Ya arkadaşlar hiç çatlayan bi motor gördünüzmü, motor bloğu kompozit malzemeden yapılmıştır, asla soğuk su tutatarak çatlatamazsınız.

(Ben 6 yıldır yıkatıyorum Çatlamıyo)

Son düzenleme:
Motor sıcakken yıkayabilirsiniz sorun olmaz, teknik olarak söylenen yanlış değil ama motorun çok daha fazla ısınması gerekir zarar vermesi için. Şöyle düşünün motora binerken yağmu yağıyo, yağmur yağarken binilmez diye bi durum olurdu zararlı olsaydı .

Aynen katılıyorum.

Bu tür inanışlar enteresan bir biçimde kulaktan kulağa yayılıyor. En sonunda da yerleşip kalıyor.

Bence 5-10 dakika bekledikten sonra yıkanabilir, tabii ki elle egsozu ya da motoru silmeye çalışmadan :cherry:

Motosikleti
Forza250-cygnusL
Ya arkadaşlar hiç çatlayan bi motor gördünüzmü, motor bloğu kompozit malzemeden yapılmıştır, asla soğuk su tutatarak çatlatamazsınız.

(Ben 6 yıldır yıkatıyorum Çatlamıyo)

Dışardan anlayamassın çatlağı....Zayıf bulduğu yağ kanalı veya su kanalının köşeleri çatlar, tabi oda çatlarsa.... İlla çatlıyacak diye bişey yok....

Ama riske girmemek lazım.... Ben girmem açıkçası....:cat:

Ledonun dediği gibi biraz beklemek en iyisi.....

Hangi malzeme olursa olsun. Ani sıcaklık değişimlerinden mutlaka etkilenir.
Ama malzemenin dayanıklı olması bunu fiziksel olarak (görsel anlamda dersek daha doğru olur) yansıtmayabilir...

Tabiki motor bloğu karpuz gibi ortadan çatırt diye yarılmaz.
Alp ustamın dediği gibi zayıf noktalarda risk yaratır.

Yine de beklemek en mantıklısı!

DİKKAT honda'nın el kitabında aynen şöyle bir ifade yer alıyor,Motorsikleti kesinlikle dirtekt güneş ışığı alan yerlerde yada motor sıcakken yıkamayın.1 maddesi bu şekilde yazılı.

kizgin bir metali ani sogutmak o metalin celiklesmesine yol acar celiklesen metallerde esneme olmaz kirilir

Motosikleti
Forza250-cygnusL
kizgin bir metali ani sogutmak o metalin celiklesmesine yol acar celiklesen metallerde esneme olmaz kirilir

Tutya dediğimiz aliminyum-çelik-titanyum karışımı bir malzeme.....Yani sertleştirilmiş aliminyum...

Sertleşme yapmaz hiçbir zaman....Dediğin olay olsaydı motor sıcakkende yumuşama yapardı.....

Adamlar yaparken herşeyi hesap etmişler ....Doğal şartlar yağmurlar falan....Ama genede dikkatli olmak lazım.... Biraz beklemek daha garanti.....

Sonuçta kimsede sokağa atıcak para yok.....:cat:

alıyosunuz yol motorlarını ay tozlandı diyip yıkamacıya goturuyosunuz.. Ne gerek var yıkatmaya alacaksın enduroyu camuslu camuslu gi güzel bineceksin... :p:p:cherry:

Yıkanmak güzeldir... :queen:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar