NY Haritasini Kim Tirmaladi...

Iste esrarengiz yaratigin pence izi. Ne istemisse gezegenimizden...

mapug8.gif

Iste bu haftasonu ona bir bakayim dedim... Fingerlakes, bolgesindeydim... New York un.

Malum, agzimizdan yanlislikla "Xplor Ya resulullah" cikti ya artik... Baglasan durmaz artik :)

Bir bakalim, 975mil, hmm 1600km filan, iyi, ceri copu ayiladiktan sonra 700 fotograf, eh oda iyi... Ripely le beraber sag salim donmusuz, o hepsinden iyi. ;)

Bu gezimizde bazi esrarengiz olaylara isik tutacagiz... Mesela, kardesim bu gokkusagindankurtulus yokmudur?

p1020715qj5.jpg

Goller bolgesinde bunlari da mi gorecektik...

p1030344lg9.jpg

Peki bu adam kimdi ve bu kadar sinirlenecek ne vardi... Ne oluyordu da boyle oluyordu?

p1030435vr0.jpg

Hem sonra bu hanim kimdi, ve bizle ne alakasi vardi...

Hepsi pek yakinda tekmili birden bu forumda... Basliyooor....
Buyrun, yerinizi alin, ben bir uyuyup geleyim... ;)

popcornwp6.jpg

cok zevklı gecmıstır emınım darısı basımıza ne dıelım :)

Giriş iyi olmuş da, bu Lost dizisine dönmesin, çözülemeyen esrarlar misali. John Locke manyak mı? yoksa ada gerçekten doğa üstü olaylara gebe mi? Kate Jack Sawyer üçgeninde neler olacak? Ben meraklı adamım bekleyemem keşke uyumsaydınız... Hem orada saat daha 4.04-8'= 20.00 falan değil mi? Şaka bir yana güzel gezmişsiniz devamını heyecanla bekliyoruz...

Efendim, ben bu "Finger Lakes" cenahina daha once bir ziyarette bulumus, K1200RS 7of9 dilber ve kiyemetli esim pilyon koltugumda olarak "I-BMW" nam meshur grup ilen onlara uyup flu bir intiba edinmis, kisacasi pek bir sey anlamamistim. Ziyaret Rumi 2002 Tesrini Evvelde yer almis, bolgenin nefis sarplari mekezli bir tur idi. Bu vesile ile "Standing Stone" (duran tas.. ne demekse) bagina ugramis Sodom ve Gomore sehirlerini kiskandiracak kadar yemis, icmis nal gibi olmus, tam tanri tarafindan nuke edilmek uzereyken cadirimiza ulasip bir guzel sizmis, ve ucuz atlatmistik.

Te iste o zamandan beridir aklimdadir ki bu hatirladigim kadariylan nezih ve sahane tabiat harikasi mintika bir kez daha Xplor edilmelidir.
Yahu bizim bir Angut umuz vardi, kimbilir nerelerde eltisiyle geziyordur simdilerde.. Onu hatirladim, ozlemisim... Kulagina gider mni acep bu cagiri ?

Neyse, uzatmayalim... Gecen hafta evde oturmus dergileri karistiriyordum...

dd72lg9.jpg

Bir taraftan da hayal kuruyorum, hafta sonu ne yapsam diye... Iste bu proje geldi aklima ve Times Square merkez camiinde Cuma namazini muteakkiben yola koyuldum...

Hedefim bolgenin ziyadesiyle garbina varip, orada konaklayip, geze geze donmekten ibaretti. Yani ilk aksam "hava iyice karamadan ne kadar yol katedersem kardir" zihniyetiyle hereket ettigimden otoyol neviinden yollar secmek mecburiyeti hasil oldu. Iyi halt oldu tabii, cunku acaip trafik vardi... Hayir birde NY un cikis trafigi yetmiyor, cevresindeki kucuk sehirlerin de cikis-giris-eve donus- tatile cikis vs. trafigi birbirine giriyordu. Ilk 150km filan boyle itis kakis gecti... Sonra biraz rahatladi ancak ufukta bulutlar sacaklanmaya baslamisti...

Gunluk guneslik havada ilerde uzakta bir yerde yagmur yagiyorken gormek, yolun oraya dogru gittigini bilmek ve harsss diye icine girp cikmak guzel oluyor bazen. Bu gecen Mt Washington gezimdeki bulut olmaliydi... dustu pesime...

p1020694qs2.jpg

Onde gunes, arkamda yagmur bulutu, batiya dogru bir yarisa girdik...
Bittabii, bu manzara surekli aynamda...

p1020716qi3.jpg

Bu da kendisi...Ustelik cifter cifter geliyor...

Bu da tabiatin bir harikasi. Ne kadar bilimsel aciklamasini okursan oku, yine de insani etkiliyor... Nasil oluyor da oluyor degil mi?

Bu tip durumlarda hep aklima su soru gelir. Diyelim, boyle bir su tanecikleri yuklu bir ortama guclu bir beyaz isik - gunes isigi- verdigimizde isik tayfina ayrilmasaydi acaba kesfedebilirmiydik? "bunda bir yanlislik var, boyle bir ortamda isik dairesel bir sekilde tayfina ayrilip bir kusak olusturmalidir" diyebilecek bir bilim adami cikarmiydi?

Neyse, boyumdan buyuk sorular sormayayim yine... Nerede kalmistik...

Olaysiz olarak 600km yapip kapagi Mount Morris adli kucuk, sevimli bir sehre attim.

clipiv5.jpg

Ilk isim "zilliyi kirmak" olmaliydi...

Otelde yer bulup, sira "zilli"ye gelene kadar saat 10 olmus bu kez bu saatte acik bir yer bulma sorunu cikmisti. Fakat bir pizzaci buldum yine de.
Onune cektim Ripley i...

p1020725tc5.jpg

Karnimi bir guzel doyurduktan sonra otele gittim, tam odaya girerken gokyuzunun yildizlarla kapli olmasi dikkatimi cekti... Sehirde, yani buyuk sehirde, bunu gormek mumkun degil... Bir tane de "peyk" gordum.. :) Aaaah ah. Eskiden "peyk" seyretmek diye bir olay vardi ya... "Uydu" yani... Evet yer kabugu ilikken biz peyk derdik.. Almiim ayagimin altina simdi... Neyse... Yazlik sinemaya giderdik, tam filmin avanturiye bir kisminda birisi arkadan "aa... peyk geciyor!" Heydiii, herkes filmi birakir peyk gecisini seyrederdi, "ay aman Sukru, ne var, her gece geciyo bunnar" filan laflari da olurdu arada. Ben ta ki kaybolana kadar gozumu ayirmazdim.. Kelebekler ucusurdu artik gozlerimde :) Sputnik ti beklide... belki de zavalli Leikanin kurumus gitmis kucuk bedeniydi icindeki... Kimbilirdiki neydi... Dalar giderdik...

Seytan durttu dedim, yildiz resmi cekeyim, bakayim ne yapacak bu duduk makarnasi yeni kamera...Tuttum Saturnun resmini cektim, benim mini tripodun ustune kurup.

p1020739sl6.jpg

Boyle bir sey cikti. Daha ne ciksindi ki zaten? Sallanmis yine. 1 dakika poz verebiliyorum en fazla bu makinede. Iste bir dakikada o kadar yol gitmis. Sagda da bir yildiz var, bilmiyorum hangisi... Bu is olmayacak... Fakat gokyuzunu seyredip cocukluk hayallerine donmek, ates bocekleri ve yildizlarin birbirine karismasi unutulmaz bir ani olarak kaldi bende.

Dusta ertesi sabah iste o haritada gordugunuz Letchworth Milli parkindan baslamaya karar verdim. Sonra yataga gidip yastiga bir karis kala sizmisim yine. Yatak cok guzeldi.

Devami olmaz olurmu, daha ortada bir sey yok zaten...

Tesekkurler, devam ediyoruz...

Sabahin korunde kalkayim diye yazmistim kafama, ise yaradi ve erken saatte yola koyuldum.

p1020729hv4.jpg

Bugun agir agir gezerek 500km yapmayi planliyordum, ve bu en az 12-14 saat alir diyordum.

Kahvalti olarak biraz meyva atistirdim ve hava aydinlanmaya baslarken de yola vurdum kendimi... Birazdan Letchworth Milli parkinin ana yollarindan birindeydim ve unlu baraja dogru yol almaktayken biz motoSIKletcilerin Amerika da karsailastigi en buyuk tehlikeyle karsilastim. Allahtan aramizda cok mesafe vardi ve oldukca yavastim.

Durdum...

p1020740kt4.jpg

Iste ana-ogul otlamak uzere yola cikiyorlar... Baba kimbilir nerede, ya da surunun gerisi? Urktulermi ne yapip nereye nasil kosacaklari belli olmuyor. Dogrudan ustunuze atladiklari bile olur.

Bunlar akilli cikti, biraz yaklasinca ormanin derinliklerine kactilar. Ama belli oldu ki dikkatli olmak lazim, yollar her yerde bu kadar genis degil...

Birazdan bir manzara seyir acikligina ulastim ve "Letchworth, Dogunun Grand Kanyonu" nu gormek icin bu kadar yol teptigime helal olsun dedirtecek ilk manzarayla karsilastim...

Saga bir bakis...

p1020753zd2.jpg

Bir de sola...

p1020758hk3.jpg

Evet, devasa bir kanyonla karsi karsiyayiz... 60,000 donum ormanin icindeyiz, Genesee nehrinin icinde aktigi bu kanyon 440~360 milyon yil once yasanan buzul caginda acilmis.

Evet yazi basligina takilan sazan arkadaslar var, onlar da burada yanitlarini bulmus oldular, akintiya dogru devam edebilirler simdi... Buzullar tirmalamis haritayi... :)

Simdi nehir uslu uslu hala kanyonu derinlestirmeye devam ediyor. Yan duvarlarin yuksekligi yer yer 200m civarinda. Gozunuzde canlannmasi icin soyleyeyim, Istanbul bogaz koprusunun tasiyici ayaklarinin yuksekligi 100m dir.

Bu kanyonda bir de baraj var... 2. dunya savasi donemlerinde yapilmis, dogayi mahfetmemek icin kullanilmiyor, aksine selleri onlemek gibi bir fonksiyonu var. Yani su dolu degil, ama nehri dizginleyip asagidaki tarim alanlarini korumak gerekirse kapaklari kapatiyorlar.

Buyrun Mount Morris baraji tanitim plakasi...

p1020764yq3.jpg

Sonra, ormana dalarak yukarlara (Guneye) nehrin akisi tersine dogru paralel surdum. Asfalt yoldan cikinca kendimizi Ripley le bu guzelim 40 km lik orman yolunda bulduk.

p1020774nn2.jpg

Yer yer surprizli gevsek cakillarla dolu da olsa sabahin erken saatinde mis gibi orman yolunda dusuk devir, sessiz sessiz kivrilmak, arada durup manzara ceplerinden etrafa goz atmak harika geldi...

p1020789js5.jpg

p1020782vb3.jpg

Cazip bir suretimi de takdim edeyim...

p1020793zf6.jpg

Bu arada parkin esas girisinin guneyde oldugunu kesfetmistim... Birazdan da toprak yollar yerini asfalta birakiverdi zaten....

p1020802it0.jpg

Bu arada Amerikan ic savasinin yasandigi yerlerden de bi haber gecmisim... Kucuk ve mutevazi bir anitin yanindan gecerken bir iki resim icin durduk yine...

p1020799zh3.jpg

p1020800co1.jpg

Bu fotograf molasindan biraz sonra da parkin girisine geldim, 6$ ucretimi pasa oasa odeyip iceri girdim.

Parki nehir ikiye boluyor, ve Dogu yakasi parali milli park. Bati yakasi ucretsiz, ki ben orayi yukarda anlattigim gibi gecmistim.

Parka giristen bir sure sonra Genesee nehrini gecen tarihi ama halen faal demiryolu koprusunun altindan geciliyor ve ilk selalenin sei duyuluyor... "Ust Selale"

p1020824xg6.jpg

Orman envai cesit mahlukata ev olmus... Bunlardan cok var ortada...

p1020810ao9.jpg

"Chipmunk" bunun adi...15-20cm sincaba benzer bir hayvan, bilirmisiniz bilmem ama Donald Duck in bas dusmanidir chipmunk lar...

classiche4.jpg

Isimleri de "Chip & Dale" dir bu iki haylazin...

Neyse, bu ikisi yine sinirimi oynatti bak... :)

Oradan Kuzeye dogru devam ediyor ve daha guclu bir su sesine dogru seyirtiyorsunuz...

p1020855gn9.jpg

p1020857uc3.jpg

"Orta Selale" bunun adi...150m den dokuluyor...

Yine yuksekligin gozunuzde canlanmasi icin Bogaz Koprusu ornegini vereyim. Denizden en yusek yeri 64m dir.

p1020915gv4.jpg

Bu resimde her iki selale beraberce gorulebliyor.

Ve kanyon, kivrila kivrila yoluna devam ediyor...

p1020906nh2.jpg

p1020928fl2.jpg

Soruyu duyar gibiyim, Ust selale Orta selaleyi gorduk, hani "alt" selale... O yok. Alt selale, cok alcaktan dokulan bir selale aslinda ama kayalari cokerterek neredeyse ayni duzeye inmis. Erimis gitmis. Adi kalmis yadigar. Ilginc bir tarafini goremedim. Bayagi nehir akiyor bir ara molozlarin arasindan geciyor gibiydi.

Eh bu kadar maceradan sonra ogle yemegine sira gelmisti ki ormnin icinde bir restoranla karsilastim. Restoran kanocularin ve balikcilarin toplandigi bir ortam mis megerse. Kapisinin onunde soyle bir tabela vardi...

p1020973kp3.jpg

Adventure Calls..."Macera Cagiriyor"... "Iyiya geldik kardesim" diyen maco ve asabi bir adamin resmidir. :)

Bu da restoran... Hansel ve Gretel in evi... Sanki masallardan firlamis gibi... O kadar guzel.

p1020957sn3.jpg

Bir tane de icerden resim koyuyor, yemek molasi veriyoruz...

p1020964sn4.jpg

Arkasi yarin tabii ki... ;)

Ya DD abi hem komiksin hem de eğlenceli :p

Devamını sabırsızlıkla bekliyorum

abi çok hoş bigeziolmuş paylaşımıniçin teşekkürler dogalbi harika.

ee ne güzel gidiyoduk :p

ama gerçekten güzel bir anlatım ve bır okadar harika yerlerden gidyosunuz abı çırak lazımmı :p
çantaları taşırım motorunu yıkar sılerım

Adamın Amerikanya 'da yaşayaşı geliyor... Fotografları gördükçe... (Ama önce Türkiye'yi bitireyim sonra oralar gelecek...)
Zaten Donald'ın anlatımıyla da bu istek daha da yoğunlaşıyor...
Bu hafta sonu iyi bir gezi yapsam iyi olacak sanırım... Kıskandım:)

insanın içi gidiyor vallahi fotoğrafları görünce yaw.:mrgreen:güzel paylaşım bravo ::alkiis::

Yahu atlayin bir Uludag yapin, Abant, Yedi goller.. Neler var bizde de arkadaslar...

Devam...

Bir guzel ogle yemegimi tikinip azicik da dinlendikten sonra haritami actim...

Ve "Glen Iris Inn" e gitmeye karar verdim. Buirasi Letchworth parkinin gobeginde Viktorya tarzi bir villa aslinda. Su anda luks bir restoran ve bir kac odali bir otel olarak kullaniliyor. Parka adini veren Mr. Letchworth bu doga cennetinin ortasindaki evi 1859 da satin almis ve 50 yil boyunca emek ve servetini evi ve cevresini guzellestirmeye vakfetmis. Daha sonra evi cevresindeki 4000 donum arazisiyle beraber NY eyaletine hediye ederek hakkin rahmetine kavusmus. Eyalet de ev ve civarini park ilan ederek bu kanyon ve cevresine sahip cikmis...

Glen Iris konusunda menuden oda fiyatlarina kadar her turlu bilgi bu linkte http://www.glenirisinn.com/index.php?pageID=2 var...

clipfs8.png

Yaklasirken guzel bir balik havuzu ve bir fiskiye karsiladi beni. Manzara cok guzeldi dogrusu... Fotograf tam yansitmiyor guzelligi...

p1030005cy3.jpg

Gittim Ripley i evin girisine cektim soyle...

p1030009yw4.jpg

Ormanin serinligini hissedebiliyormusunuz bilmem.

Sonra selale sesi gelen evin on tarafindaki seyir terasina gittim. Bu resim oradan evin gorunusu... Ripley sag alt kosede...

p1020987hq9.jpg

Ve iste seyir terasindan orta selalenin gorunusu.... Tabi ki ben on planda... Kamera bir baska turistte.

p1020994cy1.jpg

Mehcemalim karanlik cikmis, flasi ayarlamayi akil edemedim, n'apalim...

p1020986xf2.jpg

Al gozum seyreyle... Aksama kadar otur...

p1020899ue5.jpg

"Su akar deli bakar" derler...aynen oyle. Insan zamanin nasil gectigini anlamiyor...ki daha dunya yolum var. Ripley bekler, miziklanir bir taraftan...

p1020996bj0.jpg

"Adaaam sende, haftaya bir daha gelirim" diye geciriyorum icimden. Oyle ya, hafta sonlari cuvala girmedi ya... Son 4 senedir her hafta sonu buralara gelmek istemis olup da gerceklestirememis olmayi unutup, icimdeki telasi selalenin soguk sularinda sonduruyor, oradan usulca, telassiz ve essiz manzaralarin tadina vararak uzaklasiyorum.

p1020946mp5.jpg

(Resimdeki kopruye dikkat, yaya koprusu. Parkta yuruyus yapanlar icin...)

Artik Letchworth den cikacagim, son bir manzara terasina ugruyor, yine bir saga

p1030035jk0.jpg

Bir de sola

p1030015ye6.jpg

"iyice" bakip... Buraya yine gelmeye soz verip (bu sozleri biriktirsem kitap olur bu arada...) parktan cikiyorum.

Cikista ana yola baglanmadan durdum, GPS ten ve haritadan bakarak bir plan yapmaya kara verdim. Tahminim cok ustunde zaman harcamistim burada, rotayi yeniden degerlendirmek gerekiyordu...

Ama o da neydi.. bu ses nereden geliyordukine !??!

p1030256sc1.jpg

Arkada bir de siren sesi olsa insan kendini bir sipere atar vallahi... Uc tane Dauntless ya da Avenger.. belki de Hellcats... Bu mesafeden soylemek benim icin guc. merakliyim boyle seylere ama o kadar da degil yani. Ancak yine de bu devasa yildiz motor ve pervanenin son derece kendine has (uclari sesten hizlidir) sesini iyi biliyorum.

Ufukta kayboldu haydutlar...

Anlasildi...

O ufka dogru kerteriz alinip GPS e bakildi, tahminen 5-10 mil civardaki hava alanlari arandi, sadece bir adet bulundu, pis pis siritildi... :queen:

Devami yarina kismet...

Reşat abi, uyumadım sabah saat 4:30 a kadar seni bekledim. :mrgreen:

Ama hepsini okuyamadan uykum geldi. Sabah okurum artık. :cherry:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar