Egzoz Boyama (Fotoğraflı Anlatım)

asm

1 senelik bile olmayan motorumun egzosu hafif hafif paslanmaya başlamıştı
Susturucuda birşey yoktu ama manifolt ile susturucu arasını giderek sarıyordu pas

Servise danıştım ve kendilerinin yapacak birşeyleri olmadığını söylediler.(o kadar racing içinde scooter ile ilgilenemezlerdi tabi!)

Göz göre göre egzosu çürütmeyeyim dedim ve ısıya dayanıklı bir boya ve birazda zaman ile bu işi hallettim.

Kullandığım malzemeler :

-Isıya dayanıklı boya
-Dilerseniz ince bir zımpara
-Vidaları sökmek için alet edevat

Aldığım boya (690 derece ısıya kadar dayanıklı mat siyah renkte boya,markası Raykon(Dupli Color))

Ben zımparaya gerek duymadım çokta zorlu bir pas yoktu çünkü.Bez ile sürtüm yüzeysel olan bu pas tortusunu
Zaten parmağımla bile sürttüğümde egzosun boyası çıktı

Önce susturucunun korumalarını söküyoruz

Bu motordan motora değişir. Yüksek hacimli -scooter dışı- motorlarda egzoz tüpünden öncesi ile uğraşılacak. Silindir sayısına göre ara borularda kullanılan boya miktarı değişecektir.

Motorun altına eğiliyoruz ve bağlı olan vidaları gevşetiyoruz.

Çamurluğa bağlı vidaları da söktükten sonra egzosu çıkartıyoruz

Paslanan bölgeler

İç tarafta daha fazla paslanma oluşmuş ve boya etkisini yitirmiş

Boyama işlemine geçiyoruz
Tek kat atıyoruz boyayı.Çünkü daha fazla kat demek ısıya karşı daha dayanıksız bir alan oluşturmak demek(bu uyarı boyanın üstünde de yer alıyor)

Boyanmadan önce ki hali

Boyanmış hali

Egzostu yerine taktıktan sonra

İlk günkü halinden bile daha iyi oldu diyebilirim.

Bu işlemi motoru kullanma şartlarına göre belirli aralıklarla yapmamız gerekebilir. Yağmurda kullanılan motor ile sadece kuru havalarda kullanılan motorda aynı değişimler olmaz haliyle.

Aslında burada temel mesele bu egzozun(veya ara boruların) ne gibi bir boya ile boyanacağı.

Bunu bildikten sonra, motorunu az biraz kurcalamayı seven ve bu işlere yatkın birinin bu işi kolayca yapacağını düşünüyorum.

Kolay gelsin.

Son düzenleme:
Moderatör (forrap)
Eline sağlık,anlatım için de teşekkürler.
Ancak...Boyadığın şey ne başlıktaki gibi egzost ne de yazının içindeki gibi egzos.Tam olarak egzozu boyamışsın.Yanlış anlama,Türkçemizi düzgün konuşmak adına söylüyorum.Özellikle egzoz üzerine bir sürü kelime üretilmiştir,işi egzoz olanlar bile %90 oranda yanlış yazıyor maalesef ki.

boyayı nerden aldın acaba,
bende düşünüyorum da egzozu boyamayı...ve ne kadar dı?

eline sağlık benim egzoz tüpü zaten değişti.. özel yapım krom performans.. borusunu ise boyamayı düşünmüştüm.. sonra vazgeçmiştim.. ileride belki bende boyayabilirim.. bilgi için teşekkürler...

güzel çalışma eline emeğine sağlık,bizlerlede paylaştığın resimlediğin için ayrıca teşekkürler arkadaşım

inş faydası olur uğraşman sevindirici bazıları önemsemiyor bakmıyor bile egzozun altına maltına:cat:

asm

Eline sağlık,anlatım için de teşekkürler.
Ancak...Boyadığın şey ne başlıktaki gibi egzost ne de yazının içindeki gibi egzos.Tam olarak egzozu boyamışsın.Yanlış anlama,Türkçemizi düzgün konuşmak adına söylüyorum.Özellikle egzoz üzerine bir sürü kelime üretilmiştir,işi egzoz olanlar bile %90 oranda yanlış yazıyor maalesef ki.
anladım anlatmak istediğinizi,uyarı için teşekkürler
exhaust'tan egzost deriz,egsoz deriz,egzos deriz,egzoz deriz,evet bir sürü kelime var malefes :)

bu meletin komplesine bir kelime,susturucusuna ayrı bir kelime deniyor galiba :)

boyayı nerden aldın acaba,
bende düşünüyorum da egzozu boyamayı...ve ne kadar dı?

Ostim'den aldım boyayı
Ostim içine girdiğinizde esnafa sorarsanız burada nerde sadece boya işi yapan yerler var diye yardımcı olacaklardır
boyacıyada sorarken mutlaka ısıya dayanıklı boya diye sorun

güzel çalışma yapmışsın.eline sağlık.umarım egzoz u paslanan arkadaşlar faydalı olur:cat:

iyi bi çalışma,aslında nikelajcuya götürüp nikelaj attırmak da yakışabilirdi

herşeyi anladım da.. bu boya dökülmüyor mu sıcaktan. egzoz'un sıcağından yani.. dökülmüyorsa bende boyayayım.. Yeşile :queen:

güzel iş çıkarmışsın tebrikler...yalnız toplamda kaç liraya patladı bu iş sana bilgi verebilirmisin sakıncası yoksa...

bu boyalar malesef cok dayanikli degil. Cunku bir zaman sonra yaniyor ve atiyor. Bende cok denedim. sanayi tipi boyama sart yoksa bir ise yaramiyor.,

bu boyalar malesef cok dayanikli degil. Cunku bir zaman sonra yaniyor ve atiyor. Bende cok denedim. sanayi tipi boyama sart yoksa bir ise yaramiyor.,

iyi bir zımparalama ve temizlikten sonra ısıya dayanıklı boyalar uzun süre sağlam kalıyor diye biliyorum...(bazı boya markalarının satıcı olduğum için müşterilerimden aldığım tepkiler doğrultusunda söylüyorum bunu. Ama marka ve uygulama muhakkak önemli.)

sanayi tipi boya dediğiniz "fırın boya" yada "statik boya" mı? çünkü sanırım bu boyama işlemi baya bir teferruatlı..öncesinde tüm parçaların sökülmesi , kumlamaya girmesi gibi işler içeriyor diye biliyorum...Ne kadar masraflı olur bilmiyorum ama en sağlam çözümler bunlar olsa gerek...

ellerine sağlık.....25252525252525252525 karakterrrrrrrrr

asm

herşeyi anladım da.. bu boya dökülmüyor mu sıcaktan. egzoz'un sıcağından yani.. dökülmüyorsa bende boyayayım.. Yeşile :queen:

ısıya dayanıklı boya,adı üstünde :)
güzel iş çıkarmışsın tebrikler...yalnız toplamda kaç liraya patladı bu iş sana bilgi verebilirmisin sakıncası yoksa...
boyayı 11 ytl'ye temin ettim
toplamda 11 ytl'ye maloldu yani :)

Uzun süre kullanım sonucu aşırı ısınan egzozda pek dayanmıyor olabilir
bizim oyuncaklar scooter olduğu için kullanım süremiz hali ile sınırlı
egzozumuzda öyle çok ısınamıyor,tabi çok ısınıyor kısa süreli kullanılsa bile ama uzun süre sıcak kalmıyor

motorun orjinal egzoz boyası kötümüydü veya boya ömrü o kadar mı idi bilemiyorum ama motoru alalı 1 yıl olmadı ve egzoz borularını elimle silince bile astara iniyordu boya :)

şimdi ki attığım boya orjinalinden daha iyi oldu,boyanın dökülüp dökülmeyeceğini zaman gösterecek(illa ki bir miktar eskime oluyordur)

benim kullandığım boya (uygun bir şekilde boyanırsa) 690 C'ye dayanıklı imiş, 800 C'ye dayanıklı boyalarda var onlar bir miktar daha iyi muhtemelen

birde motorun markası ne olursa egzoz boyaları zamanla gidiyor galiba(karbon ve teflon kaplama egzozları bilmiyorum gerçi)

pas işi zaten bir bulaştımı illet gibi satıyor müdahale edilmezse :)

normal sprey boya değil 600 dereceye kadar dayanabilen sprey boyalardır egzos unuzda 600 derece sıcaklığa ulaşamaz değilmi ?

rup

geçenlerde ben de eksozumu boyayacaktım ama ASM nin bahsettiği boyayı bursada bulamadım. Çoğu boyacı siyah soba boyasını önerdi:p nedersiniz olabilir mi?

GKN

cillop gibi olmasından ziyade çürümesini engelliyosunuz boyamakla,
600 dereceye dayanıklı diye satılan boyalar uygundur, soba boyası olarakta satılanları kullanabilirsiniz..

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar