Boyayı almadan önce internette araştırma yaparken gri, kırmızı gibi renkler gördüğümü hatırlıyorum. Bu boyayı aldığım rafta da gene Dupli-Color'un farklı renkte ısıya dayanıklı boyası vardı bir iki tane. Modeli değişikti ama. Onlar 600 küsür dereceye kadar dayanıyordu diye hatırlıyorum. Bir şey fark eder mi?.. Bilmiyorum. Bazı kaynaklar egzoz manifoldunun 400-450 dereceye kadar çıktığını yazarken bazıları rakamı 700-800'e dayıyor.
Ayrıyeten, ta Bauhaus'lara kadar gitmeyeyim diye şansımı denediğim mahalle hırdavatçılarının hepsinde gri renk soba boyası vardı. Fakat yaldızlı bir gri olduğu ve fırçayla sürülmesi gerektiği için hoş görünmez diye düşündüm. Ne kadar dayanıklı olacağı da meçhul.
Ben epey özen gösterdim, inşallah semeresini alırım. Taşlama makinesine çanak fırça taktım. Eğri büğrü boruyu sabitleyip makineyi her yerine tutmak zor olacaktı, ben makineyi üç işkenceyle masaya sabitleyip boruyu fırçaya tuttum. Pas ve boya sökme işleminden sonra borunun bazı kısımları parıl parıl parlarken bazı kısımları koyu renk kalmıştı. Zımparayla oraların üstünden geçtim. Kutunun üstünde "160 derecelik fırında bir saat tutun" yazıyordu ama Motip'in yabancı sitelerinde "220 derecede bir saat" diyordu. Ben 230'da tuttum garanti olsun diye. Şey diyordu, "220 derecede bir saat fırınlanması halinde çizilmeye, suya ve benzine karşı direnç kazanır". İçindeki diğer maddeler uçup silikon tabakası kalıyormuş, silikon da ısıya epey mukavim bir madde galiba.
Yalnız, hava biraz soğuktu. İdeal uygulama sıcaklığı 20 dereceymiş, ben 9-10 derecede yaptım boyamayı.
Not: Taşlama makinesini o şekilde kullanmak tehlikeli. Elleri ya da tişörtün/gömleğin kollarını kaptırmamak için çok dikkatli olmak lazım. Ben eldiven giydim, güneş gözlüğü taktım, kulaklarımı tıkadım. Örme çelik fırçanın kopan parçaları isabet etmesin diye yüzü de makineye fazla yaklaştırmamak gerek. Ellerime geldi bir iki defa, eldivene rağmen acıttı.